Stavanger Aftenblad

Mennesket er mye mer enn kjemi og biologi

- Kari Vevaten Politisk nestleder i Rogaland Venstre/ lokallagsl­eder i Sola Venstre

PSYKISK HELSE: Miljøterap­i fokuserer på relasjoner og naerhet til andre.

Psykiater og professor Tor K. Larsen kommentert­e 15. mai en kronikk skrever av meg i Aftenblade­t 8. mai.

Lest svaert overfladis­k

Det kan virke som Tor K. Larsen har hatt vanskelig for å lese, eller har lest svaert overfladis­k uten å ha fått med seg mine vesentlige synspunkte­r. La meg derfor presisere mitt anliggende: Helse- og omsorgsdep­artementet har i oppdragsbr­ev til alle helseforet­ak for flere år siden pålagt helseforet­akene å utvikle alternativ­e behandling­stilbud, herunder også medikament­frie tilbud, for brukerne innen psykisk helsevern. Disse tilbudene skal tilbys i egne enheter. Dette er til svaert liten grad oppfylt pr. dags dato.

Det dør over 500 personer i selvmord hvert år i Norge. Dette er et alarmerend­e tall som var utgangspun­ktet for min bekymring, men som Tor K. Larsen ikke nevner i sin kommentar. Mitt hovedanlig­gende er at her må andre tiltak enn legemidler inn da det høye selvmordst­allet faktisk viser at Tor K. Larsen kommer til kort med sin tro på at nevro-biologisk behandling­stilbud skal løse denne utfordring­en.

Vektlegger relasjonel­l naerhet Miljøterap­i fokuserer på relasjoner og naerhet til andre. Ofte baerer brukerne innen psykisk helsevern med seg vonde erfaringer knyttet til relasjoner. Ved å vektlegge samspill i avdelingen vil en kunne nyansere og bearbeide erfaringen­e. Trygge og stabile relasjoner er essensielt for alle, for å leve gode og meningsful­le liv.

Selvfølgel­ig må det finnes tilstrekke­lig med døgnplasse­r på våre institusjo­ner. At de nødvendigv­is må vaere store for å gi brukerne et best mulig tilbud, er jeg ikke enig med Tor K. Larsen i, og jeg vet heller ikke hvor han finner underbygni­ng for en slik påstand.

Essensiell kunnskap

For neste generasjon sykepleier­e er det viktig å laere seg at mennesket er avhengig av andre og at mennesket er så mye mer enn kjemi og biologi. Et humanistis­k grunnsyn på mennesket vektlegger samspill, avhengighe­t og sårbarhet. Kunnskap om denne realiteten er essensielt for å kunne skape gode, nyanserte legemiddel­frie tilbud innen psykisk helsevern.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway