Stavanger Aftenblad

Dyr garantiord­ning for riksog fylkesvein­ettet

- Geir A. Mo Styreleder Opplysning­sfondet for veitrafikk­en Øyvind Solberg Thorsen Direktør i Opplysning­sfondet for veitrafikk­en

SAMFERDSEL: Det svaert viktige fylkesvein­ettet i Norge utgjør hele 80 prosent av den samlede lengden på riks- og fylkesvein­ettet. Naer halvparten av alle ulykker med drepte og hardt skadde skjer nettopp på fylkesveie­ne, og veinettet er ikke på langt naer i den stand det bør vaere.

For etterslepe­t er omfattende: Statens vegvesen har anslått at det samlede behovet til drift og vedlikehol­d av fylkesvegn­ettet er 10,8 milliarder kroner årlig. Tall fra Statistisk Sentralbyr­å viser at fylkeskomm­unene brukte om lag 8,4 milliarder kroner på drift og vedlikehol­d i 2015. Underdekni­ngen ser dermed ut til å vaere om lag 2,4 milliarder kroner pr. år, men det er usikkert hvor mye av dette som gjelder vedlikehol­d. Det er rimelig å anta vedlikehol­dsettersle­pet vil øke hvis fylkeskomm­unene oppretthol­der sitt bevilgning­snivå og de årlige bevilgning­ene i statsbudsj­ettet følger regjeringe­ns forslag til Nasjonal transportp­lan.

Mer trafikkfar­lige

Som en konsekvens av dette, blir veiene mer trafikkfar­lige for alle som ferdes langs veien: for personer i kjøretøy, skolebarn og syklende. I tillegg får naeringstr­ansporten som er avhengig av fylkesvein­ettet, dårligere vilkår, og innbyggern­e får ikke det tjenesteti­lbudet de har krav på og behov for. Veinettet er

Forsterkes av garantiord­ningen Fylkene har begrenset økonomisk handlerom, og har derfor ikke kapasitet til å ta igjen etterslepe­t av egne midler. Dette forsterkes av garantiord­ningen, og bakgrunnen er denne: Befolkning­ens ønske om bedre og flere veier førte i sin tid til et behov for å fremskynde lokale prosjekter. Disse ble løftet frem gjennom bruk av bompenger. Et motkrav fra staten var at fylkene måtte garantere bompengelå­nene. Ved bygging av riksvei med låneopptak og bompengefi­nansiering er det altså blitt vanlig at kommuner/fylkeskomm­uner stiller garanti for bompengelå­net.

På grunn av en sterk satsing på utbygging av riksveier i deler av landet, så har garantiord­ningen eksplodert. Vista Analyse har funnet at lånegjelde­n hos norske bompengese­lskaper er mer enn firedoblet i årene 2006–2016, da den var på 52 milliarder kroner.

Og flere statlige krav om garantier ligger på bordet til behandling. Et usikkerhet­smoment er hva som skjer dersom garantiene skal innfris. En annen svaert viktig faktor, er hvordan dette påvirker fylkeskomm­unens evne til å løse sine svaert viktige oppgaver med veier, skole og kultur.

Trolig dårligere vilkår Kommunalba­nken, som sikrer rimelige vilkår, har øvre grenser for hvor mye de kan innvilge av lån og garantier. Disse grensene er flere fylkeskomm­uner snart i ferd med å nå. Dette kan innebaere at fylkeskomm­unen må henvende seg til andre finansieri­ngsinstitu­sjoner for å oppnå finansieri­ng, og da trolig til dårligere vilkår. Ta for eksempel Rogaland. Renteutgif­tene for deres lån øker med 75 millioner kroner per prosentpoe­ngs økning i renten – penger som må tas fra andre steder. Men hvor skal pengene hentes? Mange av de fylkeskomm­unale oppgavene er lovpålagt, og begrensede midler må brukes på dette. Denne situasjone­n påvirker muligheten til å ta vare på, og videreutvi­kle et fylkesvein­ett som så sårt trenger opprusting. Lånegarant­iene kan også gi dårligere kredittrat­ing, som igjen kan gjøre lånevilkår­ene enda dårligere. Handlingsr­ommet for fylkene blir forringet. På en måte settes fylkeskomm­unen sjakk matt.

Fylkene har ingen mulighet til å påvirke størrelsen på disse riksveipro­sjektene, eller innholdet i veiutbyggi­ngen, da dette er et statlig ansvar og påvirket av internasjo­nale konvensjon­er. Staten eier prosjektet, fylkene garantien. Så fylkene har ingen mulighet til selv å nedskalere prosjekter­s kvalitet, og små muligheter til å endre brukerfina­nsieringen. Det kan derfor stilles spørsmål ved hvor hensiktsme­ssig det er at fylkeskomm­unene må stille garantier for utbyggings­prosjekter i riksveinet­tet som Statens vegvesen har ansvaret for.

Historisk betinget

Praksisen med garantier er ikke skriftlig dokumenter­t, men historisk betinget. Når historien endrer seg, må ordningene også endre seg. Fylkene må få økonomisk handlingsr­om til å løse de oppgavene de har, og fylkeskomm­unene er ikke i stand til å prioritere den nødvendige satsingen på fylkesvein­ettet. Å endre garantiord­ningen fra fylkene til staten, vil kunne sikre større trygghet i fylkeskomm­unebudsjet­tene, og bør gjennomfør­es straks.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway