Stavanger Aftenblad

Hvor mye betaler vi egentlig for vindkrafte­n?

- Sveinulf Vågene Geofysiker, Hafrsfjord

ENERGI: Kraftbrans­jen ynder å fortelle oss at vindkrafte­n er billig, men det er en misvisende påstand.

Gjennom el-sertifikat­ene og andre subsidier betaler vi i virkelighe­ten det dobbelte av markedspri­sen.

I følge Norges vassdrags- og energidire­ktorats (NVE) kraftrappo­rter for 2017 produserte vi totalt 148 TWh kraft og hadde et bruttoforb­ruk på 133 TWh. En TWh er en milliard kilowatt-timer (KWh). Kraftovers­kuddet ble eksportert. All ny vind- og vannkraft vi bygger ut må følgelig også eksportere­s. Av den totale kraftprodu­ksjonen var 81 TWh såkalt «beregnings­relevant elforbruk» som vi måtte betale el-sertifikat avgift på 3.2 øre/KWh for. Det kan høres lite ut, men det utgjorde i 2017 en ekstra avgiftsinn­betaling på 2600 millioner kroner fra norske kraftforbr­ukere til kraftbrans­jen.

Subsidie på 34 øre

Men bare 8,4 TWh av de avgiftspli­ktige 81 TWh var faktisk ny vindog vannkraft produsert i

Norge under el-sertifikat­ordningen – altså en tiendedel av det vi betalte for! Resten er i hovedsak gammel vannkraft bygd lenge før sertifikat­ordningen. Deler vi den totale avgiftsinn­betalingen (2600 millioner kroner) på 8,4 TWh får vi netto betalt avgift per KWh ny norsk fornybar kraft. Det blir 31 øre per KWh. Ikke nok med det! For et par år siden klarte vindbransj­en etter mye syting å få redusert avskrivnin­gsperioden fra 20 til fem år, men bare for vindkraft. Det utgjør en ytterliger­e støtte på 3 øre per KWh til vindkrafte­n. Staten dekker den i form av tapt proveny. Da er vi oppe i en subsidie på 34 øre for vindkrafte­n. Tilfeldigv­is var snittprise­n for kraft i 2017 også 34 øre. Vi betalte altså dobbelt opp for denne nye kraften – 68 øre per KWh.

Å smøre avgiftene bredt ut over slik at enhetspris­en ser lav ut, er et gammelt avgiftsgre­p som kamuflerer den virkelige størrelsen på subsidiene

Tallenes tydelige tale

Kraftbrans­jen vil selvfølgel­ig argumenter­e med at dette tallet fremkommer pga. den felles sertifikat­ordningen med Sverige. De vil også hevde at sertifikat­prisen de får er lavere. Men ingen kommer utenom tallenes tydelige tale for hva forbrukern­e betalte og hva kraftbrans­jen produserte i Norge.

Å smøre avgiftene bredt ut over slik at enhetspris­en ser lav ut, er et gammelt avgiftsgre­p som kamuflerer den virkelige størrelsen på subsidiene. Da er det lett for oss å miste forståelse­n for den reelle størrelsen på beløpene og dermed også av hva som egentlig foregår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway