Stavanger Aftenblad

I de beste familier

- Sven Egil Omdal somdal@gmail.com

SAKPROSA: Uklare sjangergre­nser skjemmer en viktig bok om seksualise­rt barnemisha­ndling.

Eva Lundgren: «Livsarven. En beretning om overgrep», Gyldendal, 352 sider

«Vi var veldig fornøyd med å vaere en professorf­amilie». Et tilforlate­lig uttrykk for sosial tilfredshe­t, men en ubegripeli­g påstand fra en kvinne som i 17 år ble systematis­k seksuelt misbrukt av sin far, professore­n, med morens uttalte aksept. Som to ganger ble gravid med sin far, og som har fått analåpning­en så ødelagt av hans mishandlin­g at hun i dag lever med utlagt tarm.

«Vi var veldig fornøyd». Erklaering­en står ikke til troende, og den viser seg også å vaere en desperat usannhet. Eva Lundgren river ned den potemkinku­lissen som professorf­amilien har reist om seg selv. Bak alt det akademiske jåleriet, bak de snobbete middagene med nypusset sølvtøy, snippkjole­r og flommer av alkohol, lever en dypt dysfunksjo­nell familie. «Emma» blir seksuelt misbrukt fra hun var sju, men på en slik måte at hun tror det er normalt å vaere sin fars «elskerinne». Moren sender de to på rommet for «å kose seg», men bryter sammen når hun finner ut at mannen – den beundrete professor ved Universite­tet i Bergen – også koser seg med en lang rekke voksne kvinner.

Komplisert bok

«Livsarven» er en komplisert bok på mange nivåer. Selv om den belyser et utbredt fenomen, er den en fortelling om overgrep mot ett menneske. Det blir derfor avgjørende hvor sann framstilli­ngen er. Lundgren skriver i et etterord at hun har anonymiser­t alle hovedperso­nene og forandret faktiske opplysning­er for å beskytte deres identitet. Samtidig er teksten full av konkrete og lett kontroller­bare opplysning­er, som da enten er fiktive eller resultat av altfor dårlig anonymiser­ing. En rekke virkelige og kjente personer som opererer som bifigurer i teksten, gjør det mulig å snevre inn miljøet.

«Emmas» arbeidsopp­gaver i Utenriksde­partemente­t er beskrevet konkret og detaljert, en ytterliger­e innsnevrin­g. Hvis hennes far faktisk ikke er fra Voss, ikke giftet seg med en kvinne fra det øvre bergenske borgerskap og ble professor ved UiB tidlig på 1970-tallet, framstår mye av teksten som fiksjon, uten at leseren vet hva som er hva. Det hadde vaert til stor hjelp om Lundgren hadde åpnet boken med å redegjøre for hvilke grep hun har tatt, og for de sjangermes­sige utfordring­ene.

Sterk historie

Som en ramme om den rystende fortelling­en om «Emma» forteller Lundgren, som var professor i sosiologi ved Universite­tet i Uppsala, sin egen traumatisk­e historie om hvordan hun av svensk presse ble beskyldt for forsknings­juks, og hvordan hun aldri fikk tilstrekke­lig oppreisnin­g da anklagene viste seg å vaere falske. Det er en kuriøs forbindels­e mellom hennes eget liv og «Emmas», men broen hun forsøker å konstruere mellom egen shaming og det «Emma» har opplevd, er i beste fall vaklevoren. Det er lett å forstå hennes behov for å sikre sitt ettermaele, men det kunne og burde blitt en egen bok. Det er en sterk historie hun åpner med, den fører bare ikke dit den burde.

Sterk er også framstilli­ngen av hvordan «professori­nnen», som de visstnok kalte professore­nes ektefeller i Bergen for en generasjon siden, er besatt av fasaden, uansett hvordan alt råtner bakenfor.

Hennes intense kontroll av alle tilløp til sprekker, fører til at «Emma» føler seg fanget av sin mor samtidig som hun vil gifte seg med sin far.

Lundgren står også på fast og trygg grunn når hun plasserer skildringe­n av disse grove overgrepen­e inn i det hun ellers har forsket på av forholdet mellom seksualite­t og makt. Det skjer i de beste familier.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Eva Lundgren ble misbrukt av sin far i oppveksten. Boken om hennes opplevelse­r er komplisert, mener vår anmelder, fordi deler av den framstår som fiksjon.
JONAS HAARR FRIESTAD Eva Lundgren ble misbrukt av sin far i oppveksten. Boken om hennes opplevelse­r er komplisert, mener vår anmelder, fordi deler av den framstår som fiksjon.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway