Stavanger Aftenblad

Etter krigen kommer skylden og skammen

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Et vondt krigsdrama og en ulmende romanse forenes i en sår, søt og lettere melodramat­isk feelgoodhi­storie fra året etter at 2. verdenskri­g endelig var over.

Guernsey forening for litteratur og potetskrel­lpai Sjanger: Drama. Nasjonalit­et: England/USA 2018. Regi: Mike Newell. Manus: Kevin Hood. Skuespille­re: Lily James, Matthew Goode, Jessica Brown Findlay, Michiel Huisman. Lengde: 2 timer 3 min. Aldersgren­se: 9 år.

Endelig er andre verdenskri­g og bombingen over for innbyggern­e i London! Året er 1946, og over alt den feirede forfattere­n Juliet Taylor ser, gjenreises og males det. Livet er snart normalt igjen.

Også på den lille øya Guernsey i den engelske kanalen. Nazistene som okkuperte øya, er borte nå. Men skammen, skylden og hemmelighe­tene fra krigen ligger ennå som en vond lukt over det lille samfunnet.

En krigsdag mange år tidligere ble en lesersirke­l med et ubegripeli­g navn dannet av en gjeng, som overhodet ikke var interesser­t i litteratur. Det ble det etter hvert en endring på. Og det er nettopp kjaerlighe­ten til litteratur som gir en forbindels­e mellom lesesirkel­en og Juliet etter krigen.

Juliet drar til Guernsey for å møte lesesirkel­en. Hun oppdager at svaert mye er skjult under overflaten. Hun bestemmer seg for å avdekke sannheten om alt det vonde som ingen vil snakke om. Samtidig sniker både øya og menneskene der seg mer og mer under huden hennes, på både godt og vondt.

Denne både rørende og vonde historien er filmet i pittoreske omgivelser, som bør vaere verd millioner i turistrekl­ame for Guernsey. Med et sedvanlig sterkt ensemble av skuespille­re har «Fire bryllup og en gravferd»-regissøren Mike Newell igjen greid å fange den forfinede, men tilknapped­e britiske ånden.

Filmen, som er basert på en roman (2008) med samme navn, har dessvere også en litt melodramat­isk forutsigba­rhet, samt noen skikkelig klisjéfylt­e karikature­r av noen biroller.

Men uansett: «Guernsey» en herlig hyllest til både leseglede, vennskap og kjaerlighe­t som det er verd å unne seg. For dette er en smil gjennom tårer-film til å bli både varm og glad av.

Denne både rørende og vonde historien er filmet i pittoreske omgivelser, som bør vaere verd millioner i turistrekl­ame for Guernsey.

 ?? FILMWEB ?? Litteratur­foreningen ble stiftet på en nødløgn, men brakte mye godt med seg for medlemmene.
FILMWEB Litteratur­foreningen ble stiftet på en nødløgn, men brakte mye godt med seg for medlemmene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway