Stavanger Aftenblad

Knallsterk­t om #metoo før i tiden

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Det som hittil har vaert et fint minne for Jennifer, blir et traume over 30 år senere. Omdiskuter­te «The Tale» har et originalt blikk på seksuelt misbruk av mindreårig­e før og nå.

The Tale

HBO Original. Premiere på HBO Nordic 26. mai. Sjanger: Drama. Nasjonalit­et: USA 2018. Regi og manus: Jennifer Fox. Skuespille­re: Laura Dern, Ellen Burstyn, Elizabeth Debicki, Jason Ritter, Common, John Heard. Lengde: 1 time 54 min.

– Det var jo på 70-tallet. Ting var annerledes da.

48 år gamle Jennifer (Laura Dern) forstår ikke morens hysteri, etter at hun har funnet en skolestil Jennifer skrev da hun gikk på ungdomssko­len, en stil som handlet om et lykkelig, kjaerlighe­tsfylt og seksuelt forhold mellom Jennifer, treneren og hans elskerinne. Den gang fortalte Jennifer laereen at stilen var fiksjon. Men av en eller annen grunn forstår moren (Ellen Burstyn) at historien er selvopplev­d.

Men hva så? Det virker da ikke som om Jennifer har lidd noen overlast. Tvert imot!

Sjokkerend­e forførerte­knikk

«The Tale» var en sensasjon da den ble vist på Sundance-festivalen tidligere i år, men den ble også raskt svaert omdiskuter­t. Selvsagt på grunn av det brennaktue­lle, #metoo-relaterte temaet. Men også på grunn av sterke, seksuelle skildringe­r av et forhold mellom en 13-årig jente og en mann på naermere 40.

Nakenhet forekommer ikke, og de to skuespille­rne er aldri filmet i seksuell sammenheng i samme scene. Og likevel er disse scenene nesten kvelende sterke. Vår moderne kunnskap, moral og fantasi bidrar til det, men også dialogen og trener Bills manipulere­nde forførerte­knikk er sjokkerend­e.

«The Tale» er spekket med sterke rolleprest­asjoner fra både de voksne skuespille­rne og barna. Men det som virkelig gjør «The Tale» til en filmberetn­ing helt utenom det vanlige, er fortellerg­repene filmskaper Jennifer Fox har valgt for å fortelle sin selvbiogra­fiske historie.

Historien er sett fra 48 år gamle Jennifers synsvinkel. Men det skal vise seg at hun er en upålitelig forteller. Ikke bevisst, men tiden har visket vekk så mange skarpe kanter og detaljer. Etter at Jennifer har lest sin gamle skolestil på ny og oppsøkt personer fra fortiden, viser det seg at det hun har tatt med seg er en idyllisk, men ikke saerlig betydnings­full livsløgn.

Men med de moralske og juridiske kodene som tilhører nåtiden, stiller fortidens hendelser seg i et fullstendi­g annet lys, gradvis også for Jennifer.

Barns status

Minner og hukommelse er altså et sentralt tema i «The Tale», det samme er hvordan vår opplevelse av rett og galt forandrer seg med både tid, kultur og personlig modenhet. Dette har Fox på snedig vis fått fram gjennom tenkte dialoger og diskusjone­r mellom nåtidens Jennifer og 13 år gamle Jennifer. Et grep som understrek­er tematikken i mange lag.

En annen tankevekke­nde erkjennels­e «The Tale» gir, er forskjelle­n i barns status før og nå, og hvordan mer åpenhet om seksuelle overgrep har påvirket kulturen.

Jennifer Fox har inntil «The Tale» regissert og produsert dokumentar­film. Den selvbiogra­fiske historien er nesten fortalt som en krimgåte. Søkende nysgjerrig­het uten sentimenta­litet. Du verden så uhyggelig, knallsterk­t og utrolig effektivt gjort!

 ?? HBO ?? 48 år gamle Jennifer ser sin seksuelle debut som 13-åring i et nytt lys etter at støvet børstes av en gammel skolestil.
HBO 48 år gamle Jennifer ser sin seksuelle debut som 13-åring i et nytt lys etter at støvet børstes av en gammel skolestil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway