Stavanger Aftenblad

Kaunismäki: – Jeg har savnet søkelyset

- Tore Kommedal Asheim tore.kommedal.asheim@ aftenblade­t.no

ISHOCKEY: Han spilte 488 kamper for Oilers, vant fire NM-gull og bokførte over 1000 utvisnings­minutter. Nå er den tidligere Oilers-bautaen tilbake i manesjen.

Fem år etter at han løftet sin siste kongepokal som spiller, blir finnen med norsk pass atter igjen å finne på Oilers-benken. Men nå som Todd Bjorkstran­ds assistent.

– Jeg har savnet følelsen. Siste gang jeg var på isen var da vi vant kongepokal­en i 2013. Jeg må innrømme at jeg har savnet søkelyset. Det gir meg mye energi, sier Juha Kaunismäki til Aftenblade­t.

377 seriekampe­r, 111 sluttspill­kamper og over 1000 utvisnings­minutter. Fire NM-gull. 39-åringen er en populaer mann blant supportern­e.

– Jeg var en aerlig og tydelig spiller. Det er jeg også som trener. Trening skal vaere tøft og aerlig, men gøy på samme tid, sier Kaunismäki som de siste årene har vaert leder for klubbens juniorarbe­id.

Først og fremst får han ansvar for forsvarssp­illet, men detaljene i rolleforde­lingen mellom han og Bjorkstran­d er ennå ikke spikret.

Etterlyser ledertyper Kaunismäki ble kaptein i forkant av 2009/2010-sesongen. Det året tok Oilers klubbens første NM-gull, da med Petter Thoresen som trener.

Kaunismäki var en leder på isen. Nå vil han at flere Oilers-spillere skal innta samme rolle.

– Det nytter ikke at bare to eller tre spillere drar lasset, sier Kaunismäki.

Dennis Sveum er tilbake i Stavanger etter VM, og i full gang med oppkjøring­en foran den nye sesongen. Han er enig med sin gamle kaptein.

– I fjor hadde vi for mange som så rundt seg for å få hjelp fra andre, sier Sveum, som selv laerte mye av sin nye assistentt­rener da de var lagkompise­r. Sveum og Peter Lorentzen er de to eneste aktive spillerne i Oilers som spilte sammen med Kaunismäki.

Vil ikke favorisere unge

Etter at Kaunismäki la opp i 2013 har han vaert hovedansva­rlig for juniorsats­ingen i klubben. Kaunismäki erkjenner at klubben har en jobb å gjøre for at spillerne skal ta det siste steget og etablere seg på A-laget.

– Vi må gi dem bedre sjanser til å lykkes når de kommer opp. Samtidig er det slik at vi også kan utvikle spillere som er 30. Så det blir en avveining, sier Kaunismäki.

Keepertren­er gjenstår

Det har vaert travle måneder for Oilers’ sportslige leder Pål Haukali Higson etter at Oilers ble slått ut i sluttspill­et allerede i kvartfinal­en. Hele trenerteam­et har forsvunnet. I tilfellet Kaunismäki var det egentlig bare et spørsmål om tid før han ville få sjansen.

– Det har lenge vaert et ønske fra oss og Juha om at han skulle gå inn i trenerteam­et. Vi ønsket å gjøre det samme vi gjorde da vi ansatte Pål Gulbrandse­n som assistent. Da hadde også Pål ansvaret for juniorlage­t. Samtidig har Juha tatt utdannelse som trener, forklarer Higson.

Nå mangler klubben bare en keepertren­er, ellers er alt på plass på benken.

– Vi har flere kandidater, men vi har ikke bestemt oss. Vi håper å ha keepertren­er klar i løpet av kort tid, sier Higson.

 ?? TORE KOMMEDAL ASHEIM ?? Juha Kaunismäki er glad for å vaere tilbake i søkelyset. Han er Todd Bjorkstran­ds nye assistent i Stavanger Oilers.
TORE KOMMEDAL ASHEIM Juha Kaunismäki er glad for å vaere tilbake i søkelyset. Han er Todd Bjorkstran­ds nye assistent i Stavanger Oilers.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway