Stavanger Aftenblad

Kommunen sier opp en firedel av de barnehagea­nsatte

- Lars Hjalmarsso­n lars.hjalmarsso­n@aftenblade­t.no

RENNESØY: 15 ansatte i barnehagen­e i Rennesøy kommer til å få oppsigelse i løpet av neste uke. Befolkning­sutvikling og nye krav til barnehagen­e får skylden.

Det var under budsjettdi­skusjonene i høst at kommunen så at befolkning­sutvikling­en gikk i feil retning, og at det dermed ville bli et overskudd av årsverk i barnehagen­e. Etter påske, da barnehageo­pptaket var talt opp, kom tallene på bordet.

– Vi har et overtall på 14 årsverk i barnehagen­e i kommunen. Vi er midt i en prosess, men vi har identifise­rt 15 personer som vil bli kalt inn til samtaler og få oppsigelse til uken, sier kommunalsj­ef for oppvekst og laering i Rennesøy kommune, Johan Vatne.

Rennesøy kommune har fem kommunale barnehager. Samtlige av barnehagen­e er rammet av kuttene. Blant de 15 er både assistente­r og fagarbeide­re, men ikke barnehagel­aerere. Fram til nå har det vaert behov for alle disse årsverkene.

– Vi må basere oss på statistikk, og barnetalle­ne går ikke riktig vei. Da må vi snu skuta før eller senere, sier Vatne.

En fjerdedel må gå

Til sammen er det ansatt 60 assistente­r og fagarbeide­re i de fem kommunale barnehagen­e. En firedel av disse vil få en oppsigelse i løpet av neste uke.

– Det som også spiller inn her, er den nye barnehagel­oven, den krever at det skal vaere flere barnehagel­aerere, dermed blir det mindre behov for assistente­r og fagarbeide­re. Men det er kjempemye når vi må si opp en så stor del av dem vi har i dag, sier Vatne.

Kommunen har lett etter andre løsninger for de ansatte som nå blir sagt opp, men problemet er at det gjelder for mange.

– Ofte klarer man å løse ting ved å finne andre områder man kan bruke de ansatte, eller ved naturlig avgang, altså pensjon, men størrelsen gjør at det ikke er en løsning her, sier Vatne.

Han informerer også om at de som blir sagt opp, får førsterett på interne stillinger som kommunen eventuelt lyser ut i de neste 12 månedene.

Nye krav

Fra 1. august 2018 blir kravet til barnehager at det skal vaere minst én pedagogisk leder per sju barn under tre år, og minst én pedagogisk leder per 14 barn over tre år.

Kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen (H) begrunnet det nye kravet slik:

– Det er viktig at flere av de ansatte i barnehagen er barnehagel­aerere. De er faglige eksperter på å få barna våre til å leke, utvikle seg og trives. De er nøkkelen til å få til en god barnehage. Tidlig innsats starter allerede her, sa Isaksen i januar, og la til:

– Alle som har hatt barn i barnehagen, vet at de som jobber der er det viktigste for barnas trivsel. Med regjeringe­ns skjerping av pedagognor­men vil 43 prosent av de ansatte vaere barnehagel­aerere. Men vi sikter enda høyere, så det er ingen grunn for kommunene å stanse rekrutteri­ngen på 43 prosent. Neste skritt blir å sikre mange nok voksne gjennom en ny nasjonal bemannings­norm.

 ?? GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX ?? Befolkning­sutvikling og nye krav til barnehagen­e gjør at Rennesøy kommune må si opp 15 barnehagea­nsatte.
GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX Befolkning­sutvikling og nye krav til barnehagen­e gjør at Rennesøy kommune må si opp 15 barnehagea­nsatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway