Stavanger Aftenblad

Shorts og bar overkropp

- Geir Sveen tekst og foto geir.sveen@aftenblade­t.no

JAERDAGEN: – Dette er dagen for å selge vannscoote­re, sier Egil Helleland, som i standen til R. Helleland AS, midt i Storgata, hadde kun shorts som arbeidsant­rekk.

I løpet av helgen er det ventet at så mye som 60.000 mennesker vil komme til Jaerdagen som arrangeres sammen med musikkfest­ivalen Jaernåttå.

– Og komle blir det alle dager, også på søndag, lover kokken sjøl, Bernt Lerøy, som gjør seg klar for å servere komlene også i sola ute på byens nye torg, Kaizerspla­ssen.

Utsatte komlene

Problemet er bare at komlene er annonsert til kl 11, mens kokkene har fått beskjed om å starte kl. 12. Dermed blir det en voksende kø. Det var helst amper stemning en stund for komle skal alle ha, uansett vaer.

– Det kan aldri bli for varmt vaer for komle, lyder det samstemt fra Lars Gøran Ulriksen, Harald Ulriksen Rygg og Alf-Inge Haaland, de tre aller første i køen. Da har også Jaerdagsko­kken Arne Nese fått i hus det han antar er årets første norske poteter - fra Helge Todnem i Randaberg.

De er i mange år sendt til slottet i Oslo, men i fjor ble det slutt på tradisjone­n uten at noen vet hvorfor. Nå skal de serveres sammen med dielam til de 100 personene som lørdag deltar i «Føre musikken», men bare en potet per person.

Støvler med vann

Utenfor gjør «Fantefølge» seg klar for Jaerdagens åpning med barnefores­tilling «Astrid Lindgrens magiske verden».

Der følger de små nøye med når Emil i Lønneberge­t fyller farens støvler med vann for å sjekke om de er tette. Og selv de aller minste så i sola at dette ikke var vaer for støvler.

–Utsolgt

På en fredag formiddag var det også fullt av folk. Men var det mindre boder i år?

– Nei, alt er utsolgt, kvitret standansva­rlig Kenneth Lia.

Mens rådmann Trygve Apeland konstatert­e at den nye parken nå var som en oase for en travel by.

Det er bare å søke inn dit, til alle benkene rundt Mølledamme­n, hvis det blir for varmt, for mye folk og for mange boder med spekepølse på turen gjennom sentrum.

 ??  ?? Emil i Lønneberge­t, alias Oda Haugen Solbakk, sammen med Elena Drozdig Stangeland og Martine Stølsvik, viser at det ikke er støvlevaer på årets Jaerdag.
Emil i Lønneberge­t, alias Oda Haugen Solbakk, sammen med Elena Drozdig Stangeland og Martine Stølsvik, viser at det ikke er støvlevaer på årets Jaerdag.
 ??  ?? Disse damene er kommet fra Klepp, og får en prøve på hudkrem hos Ester og Royal frisør.
Disse damene er kommet fra Klepp, og får en prøve på hudkrem hos Ester og Royal frisør.
 ??  ?? Bryne byr på byliv.
Bryne byr på byliv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway