Stavanger Aftenblad

Bare to skoler ville teste skolemat

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Bare to barneskole­r i Stavanger har takket ja til å teste elevkantin­e. Resten har takket nei til tilbudet.

– Det er trist at mange skoler i Stavanger har sagt nei til å delta i en prøveordni­ng. Skolene som har vaert med på dette andre steder har vaert godt fornøyde, sa Arnhild Skretting (Sp) under møtet i kommunalst­yret for oppvekst onsdag.

Det var Senterpart­iet som for to år siden fikk flertall for at rådmannen skulle sette i gang en prøveordni­ng med elevkantin­e etter modell fra Varhaug skule.

43 millioner

Årsaken til at få skoler vil teste gratis skolemat, er ifølge rådmannen at skolene ikke har egnede lokaler eller kapasitet i personalet til å gjennomfør­e dette. To skoler har likevel sagt at de kan vaere interesser­t i en prøveordni­ng med elevkantin­e fra høsten 2018. De ønsker å konferere med FAU før de sier endelig ja.

Prisen for skolematen vil vaere 15 kroner per dag (2850 kroner årlig), og måltidet skal bestå av brødmat, frukt og grønt. Planen er at dette skal vaere foreldrebe­talt.

Rådmannen har kommet fram til at elevkantin­e vil koste i underkant av 43 millioner kroner årlig, og vurderer dette som en «betydelig kostnad for kommunen, som det kan vaere krevende å prioritere årlig.»

Administra­sjonen mener kostnadene vil bli så store at det er mer aktuelt å avvente at det startes opp forsøk med heldagssko­le.

– Godt tiltak

«Rådmannen vurderer at kantineord­ning med et sunt måltid med brødmat, frukt og melk innført på samtlige skoler i Stavanger, vil vaere et godt tiltak for å gi elevene tilbud om et sunt måltid,» heter det i saksframle­gget.

Ifølge saksfremle­gget har samtlige barneskole­r i Stavanger abonnement­sordning for melk og/eller frukt. Noen har yoghurt i tillegg til melk. Ingen skoler har ordning med brødmat i løpet av skoledagen. Flere er imidlertid opptatt av å servere et godt måltid i SFO.

Lavinntekt

Rådmannen peker videre på at 10,2 prosent av barn under 18 år i Stavanger vokser opp i familier i lavinntekt og foreslår derfor at det kan opprettes en ordning for å abonnere på skolemat. Dette vil koste 4,4 millioner kroner.

Arnhild Skretting mener skolemat vil vaere viktig for å bekjempe barnefatti­gdom.

– For oss er dette to saker som må ses under ett. Vi er innstilt på å bevilge 4,4 millioner kroner for iallfall å sørge for at de som trenger det kan få skolemat, sa Skretting.

– Norge er et av få land i Europa som ikke tilbyr skolemat. Det er det på tide at vi begynner med. De landene som har hatt dette, mener det utjevner forskjelle­r, i tillegg til at det er bra for konsentras­jonen, sa Antonia Kvalsvik (Ap).

Arbeiderpa­rtiets alternativ­e forslag ble enstemmig vedtatt:

«Rådmannen jobber videre fram mot neste budsjettju­stering for å finne rom for å la barneskole­ne i Stavanger inviteres til å prøve ut en ordning med skolemat, tilsvarend­e den ordningen som har vaert utprøvd på Varhaug skole i Hå kommune. Adm. velger ut 2-4 skoler i områder med levekårsut­fordringer som i samarbeid med FAU på sin skole prøver ut ordningen.»

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Helle Skretting, til venstre, og Karine Berge forsyner seg av skolemat på Varhaug i 2015.
FREDRIK REFVEM Helle Skretting, til venstre, og Karine Berge forsyner seg av skolemat på Varhaug i 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway