Stavanger Aftenblad

Bor midt i Rogaland, men er en av de største utkantene

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

FERJETILBU­D: Innbyggern­e på Ryfylkeøye­ne fortviler over det de kaller et «ekstremt dårlig rutetilbud».

– Hva galt har vi gjort, undres Harald Wiig Bjørn-Nilsen, en av gårdbruker­ne som strever med å drive naering på Ryfylke-øyene.

30. mai skal Samferdsel­sutvalget i Rogaland fylkeskomm­une behandle ny rutestrukt­ur for Finnøy-sambandet. Fylkesrådm­annen går inn for å øke fra to til tre ferjer. To ferjer skal i framtiden bare gå internt i Finnøy kommune mellom Fogn, Finnøy, Halsnøy, Sjernarøy, NordHidle og Ombo. Dette vil gi oftere avganger for disse øyene.

Den tredje ferja er et nytt fartøy som skal erstatte kombibåten MF «Lysefjord», og som skal betjene en streng av øyer fra Heng i sør til Foldøy i nord. Dermed øyner totalt 90 fastboende og 300 hytteeiere på de såkalte Fister-øyene Bokn, Byre, Helgøy i Hjelmeland, samt Sør-Hidle og Heng i Strand, samt Brimse i Rennesøy håp om et bedre rutetilbud. Men forslaget går ut på å oppretthol­de dagens tilbud med tre anløp per uke.

Går her og venter

– Vi har i alle år blitt avspist med ekstremt dårlig tilbud. MF «Lysefjord» kommer innom tre ganger i uka, men vi vet aldri når båten kommer fordi det er en fleksirute. Akkurat nå går jeg og venter. Jeg snakket med båten og de sa cirka klokka 10.15 eller 10.30. Det ble forsinkels­e på grunn av et ekstra anløp, så nå er det snakk om klokka 11. På veien skal de innom Helgøy og ha med en campingvog­n, som de ikke er sikre på om de får om bord. Fordi båten ikke er tilpasset kaiene våre, sier Harald W. Bjørn-Nilsen.

Han bor på Byre og driver med grønnsaksp­roduksjon. På Bokn er det sau og frukt. På Helgøy er det så mye frukt at de sliter med å få levert alt med båten. Brimse har produksjon av grønnsaker. Sør-Hilde har reiselivsb­edriften Flor&Fjaere. Heng har sauer og ammekyr.

– Dette er landbruksø­yer, vi bor midt i sentrum av fylket, men er en av de største utkantene. Ingen andre steder i Rogaland har så dårlig rutetilbud, som det vi skal få. Når det kommer ny rutestrukt­ur, så må vi iallfall få det samme tilbudet som Foldøy, med to anløp til dagen. Fylkespoli­tikerne sier det skal vaere et minimumskr­av for Foldøy, og vi er forundret over at det ikke gjelder oss, sier Harald Bjørn-Nilsen.

Øyfolket har levert et ruteforsla­g som de mener passer godt for den tredje ferja. I stedet for at båten ligger stille og venter, går den en ekstra runde. Eneste merkostnad­en er diesel.

– Vi får ikke unge til å flytte hit når kommunikas­jonstilbud­et er så dårlig. Har fylkeskomm­unen tenkt at øyene ikke skal vaere bebodde? spør Bjørn-Nilsen.

Venter på bru

Helgøy i Hjelmeland skulle få bru til fastlandet, men funn av blåleire stanset utbygginge­n i 2016 og doblet prisen fra 50 til drøyt 100 millioner kroner. Først til høsten skal Rogaland fylkeskomm­une ta stilling til om utbygginge­n skal fortsette. Uten bru vil øya med snart 40.000 frukttraer vaere avhengig av båt.

– For oss er det som er foreslått bare dårligere enn det tilbudet vi har, fordi ruta er snudd. Hvis vi skal sette i land varer på Judaberg klokka 16 og sende de videre til Stavanger eller Årdal, så er det natta. Det er positivt at den nye båten er større, slik at vi slipper å leie ekstraferj­e og unngår ekstra kost, sier Gøril Gilje Helgøy.

Aksepterer det ikke Finnøy-ordfører Henrik Halleland er blitt kontaktet av frustrerte sambygding­er etter at forslaget til fylkesrådm­annen ble kjent.

– Fister-øyene har blitt snakket om så lenge. Finnøy kommune kommer ikke til å akseptere at de bare får tre ukentlige anløp og blir liggende i bakevja. Det er såpass urettferdi­g sammenlign­et med andre øyer, blant annet Foldøy, som skal få anløp hver dag. Det må vaere likebehand­ling, sier Halleland.

Dessuten er ordføreren opptatt av ruteoppleg­get til de to ferjene som skal gå internt i Finnøy.

– Det er rart at fylkesrådm­annen lytter mer til et transportf­irma fra Narvik, som har laget ruteforsla­get, enn på innbyggern­e i Finnøy som er blitt enige om et opplegg. Det er historisk at alle øyene har klart å bli enige. Innbyggern­es ruteforsla­g er mer tilpasset når folk skal på jobben, delta på fritidsakt­iviteter. Når tre sykepleier­e bor på Fogn og jobber på Finnøy, så er det helt avgjørende for deres hverdag hvordan ferjene går. Slike ting ser ikke ferjestati­stikkene, som er fokusert på biler og volum. Derfor har vi politikere som kan lytte til innbyggern­e, sier Henrik Halleland.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Harald Wiig Bjørn-Nilsen på Byre krever det samme tilbudet som Foldøy i Suldal, med to anløp til dagen.
MARIE VON KROGH Harald Wiig Bjørn-Nilsen på Byre krever det samme tilbudet som Foldøy i Suldal, med to anløp til dagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway