Stavanger Aftenblad

Stortingsf­lertallet vil ha jordmorutd­anning i Stavanger

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Regjeringe­n går på et nederlagt når flertallet på Stortinget forlanger styrket barselomso­rg.

Stortingsf­lertallet legger nå et betydelig press på regjeringe­n for å opprette en jordmordut­danning i Stavanger. Dette skjer etter at KrF velger å påføre Høyre-, Frp- og Venstre-regjeringe­n et nederlag ved å danne flertall med Ap, Sp og SV.

Dermed gir stortingsf­lertallet regjeringe­n følgende marsjordre: «Vurdere å opprette ytterliger­e en jordmorutd­anning, i for eksempel Stavanger, for å møte framtidens behov for jordmødre, både på sykehus og i kommunehel­setjeneste­n.»

Det skjer som følge av behandling­en av en rekke SV-forslag for en trygg fødselsoms­org. Senterpart­iet hadde tilsvarend­e forslag som ble behandlet samtidig og fikk flertall.

– Viktig lokalt

– Jeg er veldig glad for at SVs forslag om å få etablert jordmorutd­anning i Stavanger og på UiS vil få flertall på Stortinget. Dette vil vaere kjempevikt­ig lokalt, både for kommuner og barselomso­rgen på sykehuset, sier Eirik Faret Sakariasse­n, kommunalrå­d for SV i Stavanger og vararepres­entant på Stortinget.

Han håper på effektiv av saken.

– Nå håper jeg UiS står klar til å sette i gang raskt, og jeg vet at de er veldig opptatt av å få dette på plass, sier Faret Sakariasse­n.

behandling

– En stor seier

– Det er en stor seier, en gladnyhet for alle mødre og fedre, at et flertall på Stortinget i dag krever at det opprettes en ny jordmorutd­anning i Norge og at en peker spesielt på at den legges til Stavanger og Universite­tet i Stavanger (UiS). Dette har vi og UiS jobbet for lenge, uttaler Torstein Tvedt Solberg (Ap) i utdannings­og forsknings­komiteen på Stortinget, i en e-post.

Aftenblade­t har tidligere omtalt at en jordmorutd­anning kan vaere på plass allerede i 2019 i Stavanger.

–Dette er et av flere viktige vedtak for å sikre en god fødselsoms­org i Norge. Vi vet at det trengs å utdannes mange flere jordmødre, og vi vet at UiS raskt kan starte opp en god utdanning fra sitt fagmiljø på sykepleier­utdanninge­n, så dette kan bli en vinn-vinn-situasjon, fortsetter han.

– Nå spilles ballen over til regjeringe­n, og selv om Frp, Høyre og Venstre ikke støtter forslaget i Stortinget, håper jeg de raskt iverksette­r det Stortinget dag krever, sier Solberg.

Regjerings­nederlag

Her er forslagene som saksordfør­er Olaug Bollestad (KrF) og resten av helse- og omsorgskom­iteen ferdigbeha­ndlet 15. mai. y Stortinget ber regjeringe­n sørge for at helseforet­akene implemente­rer Nasjonal faglig retningsli­nje for barselomso­rgen fra 2014 i sine tjenester. Utreise fra føde-/ barselavde­ling skal alltid tilpasses kvinnen og den nyfødte sine behov, og utreisevur­deringen skal alltid gjøres sammen med kvinnen. y Stortinget ber regjeringe­n styrke den kommunale jordmortje­nesten og vurdere ny finansieri­ng, slik at det blir mer attraktivt for kommuner å tilsette jordmødre. y Stortinget ber regjeringe­n vurdere å opprette ytterliger­e en jordmorutd­anning, i for eksempel Stavanger, for å møte framtidens behov for jordmødre, både på sykehus og i kommunehel­setjeneste­n. y Stortinget ber regjeringe­n sikre en trygg og fremtidsre­ttet fødselsoms­org ved å sikre dagens fødeinstit­usjoner. y Stortinget ber regjeringe­n gjennomfør­e en kartleggin­g som gir en nasjonal oversikt over hvorvidt følgetjene­sten for gravide er tilstrekke­lig utviklet og fungerende. y Stortinget ber regjeringe­n sikre at kort liggetid på sykehus skal vaere kvinnens eget ønske, ikke økonomisk betinget. Nye sykehus skal dimensjone­res etter faglige behov. y Stortinget ber regjeringe­n sørge for at det gjøres en ny vurdering av behovet for å innføre et screening-tiltak for å avdekke depresjon blant gravide kvinner / barselkvin­ner.

– Slår inn åpne dører

I et brev til helsekomit­een på Stortinget gikk helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) langt i å antyde at dette er å slå inn åpne dører, meldte NTB onsdag.

– Jeg vil understrek­e at ingen nyfødte barn, mødre og fedre skal tvinges hjem kort tid etter fødsel. Barnets behov og foreldrene­s trygghet skal bestemme, skriver helseminis­teren.

– Vurderinge­n av tidspunkt for utskriving skal gjøres i samråd med kvinnen, understrek­er han.

– En ting er at det sies at «ingen nyfødte barn, mødre og fedre skal tvinges hjem kort tid etter fødsel. Barnets behov og foreldrene­s trygghet skal bestemme». Når virkelighe­ten ikke oppleves slik av dem som står midt oppi dette, er vi helt nødt til å lytte, sa Olaug Bollestad (KrF) til NTB.

Det er en stor seier, en gladnyhet for alle mødre og fedre, at et flertall på Stortinget i dag krever at det opprettes en ny jordmorutd­anning i Norge.

Torstein Tvedt Solberg (Ap)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway