Stavanger Aftenblad

Israel anklager Norsk Folkehjelp for terror- og boikottstø­tte

-

JERUSALEM: Israelske myndighete­r anklager EU for å støtte organisasj­oner som kan knyttes til terror, eller som støtter boikott av Israel, blant dem Norsk Folkehjelp.

Israel offentligg­jorde fredag en liste over europeiske og palestinsk­e organisasj­oner som de hevder støtter den internasjo­nale BDS-bevegelsen, eller som kan knyttes til militante grupper.

BDS-bevegelsen går inn for å boikotte og sanksjoner­e Israel, samt for å trekke eventuelle investerin­ger for å presse landet til å etterleve FNs krav om tilbaketre­kning fra de okkuperte, palestinsk­e områdene.

Blant organisasj­onene på den israelske lista er Norsk Folkehjelp, som i forrige måned inngikk et forlik med amerikansk­e myndighete­r om å betale drøyt 16 millioner kroner i bot.

Bestrider

Bakgrunnen for forliket i USA var en anklage fra Zionist Advocacy Center i New York, som hevdet at Norsk Folkehjelp støttet Hamas ved å finansiere kurs i menneskere­ttigheter og demokrati for ungdom på Gazastripe­n.

Hjelpeorga­nisasjonen bestred dette, men har som mottaker av amerikansk støtte forpliktet seg til ikke å samarbeide med noen som står på USAs terrorlist­e. For å slippe en kostbar rettsrunde i USA, valgte Norsk Folkehjelp derfor å inngå forlik.

Israel krever nå at EU stanser all støtte til Norsk Folkehjelp og de øvrige organisasj­onene på lista, som de hevder til sammen fikk naermere 50 millioner kroner i EU-støtte i 2016.

– Den israelske stat forventer at EU håndterer dette i full åpenhet og avslører omfanget av sin økonomiske støtte til organisasj­oner som har bånd til terror og som fremmer boikott av Israel, heter det i henvendels­en fra israelske myndighete­r.

Surrealist­iske anklager

Norsk Folkehjelp reagerer sterkt på de israelske anklagene om terrorstøt­te.

– EU-støtten vi får er i stor grad øremerket mineryddin­g, noe Israel åpenbart ikke vil at vi skal drive med, sier Norsk Folkehjelp­s generalsek­retaer Henriette Killi Westhrin.

Anklagene om terrorstøt­te på bakgrunn av kurs i menneskere­ttigheter og demokratib­ygging på Gazastripe­n finner hun naermest surrealist­iske.

– Vi jobber med terrorens ofre hver eneste dag og noe av kjernen i vårt arbeid er å bekjempe terror og fremme folkerette­n, sier hun til NTB.

Går ikke inn for boikott

Norsk Folkehjelp går heller ikke inn for boikott av Israel, fastholder Westhrin.

– Norsk Folkehjelp jobber for at folkerette­n og menneskere­ttighetene skal respektere­s. Det er imidlertid bekymrings­fullt at organisasj­oner som går inn for boikott av Israel kriminalis­eres og nektes adgang til Palestina. Dette er i strid med grunnlegge­nde prinsipper om organisasj­onsog talefrihet, sier hun.

– Israel har vaert åpne på at de nå fører en aggressiv og koordinert kampanje mot organisasj­oner som er kritiske til okkupasjon­en. De falske anklagene som har kommet mot Norsk Folkehjelp fra israelske myndighete­r, viser at det blir stadig mer krevende å jobbe for grunnlegge­nde menneskere­ttigheter og folkerett, sier Westhrin. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway