Stavanger Aftenblad

Fra nederlag til nederlag – i triumf

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Så langt er det åpenbart at Trump i virkelighe­ten er en dårlig forhandler, en impulsiv og følelsesst­yrt mann som ignorerer orienterin­ger og sjelden kjenner til detaljer, og som skyter først og spør etterpå.

Donald Trumps tilbakeven­dende kritikk av sin forgjenger er at han ganske enkelt ikke visste hvordan han skulle få til avtaler. «Obama er ikke en naturlig avtalemake­r», tvitret han i 2016, da han klaget over at det ikke var kommet noen enighet om Syria. «Obama kommer til å angripe Iran på grunn av sin manglende evne til å forhandle ordentlig», forutså han feilaktig i 2013.

Trump var også drepende om hvordan Obama fikk gjennom lover og uttalte at han var «ute av stand til å forhandle med Kongressen». «Vi trenger ledere som kan forhandle gode avtaler for amerikaner­e», tvitret Trump i 2015, og implikasjo­nen var åpenbar − det var han selv som var den ultimate avtalemake­r.

Hvor er resultaten­e?

Vi er nå nesten 500 dager inne i Trumps administra­sjon. Men hvor er avtalene? Hvor er den reforhandl­ede Nafta, de bilaterale handelsavt­alene som skulle erstatte TPP (Trans-Pacific Partnershi­p), den nye forbedrede atomavtale­n med Iran, den nye handelsavt­alen med Kina?

Trumps resultater i Kongressen er enda mindre imponerend­e. Han har ikke lykkes med å bli enig med Demokraten­e om noe som helst, fra innvandrin­g til infrastruk­tur. Verden ler av oss, som han ville ha sagt.

Vel, hva må verden tenke nå, når den ser hvordan Trump-administra­sjonen vingler vilt på alt fra NordKorea til Kina? Hva må den ha tenkt da den så mesterforh­andleren i et tv-sendt møte med kongressle­dere om innvandrin­g, der han syntes å vaere enig i Demokraten­es syn, for så å vaere enig i Republikan­ernes syn, som var helt uforenlig med Demokraten­es, mens han hele tiden hevdet at de ville komme fram til en avtale. Det gjorde de ikke.

Så langt er det åpenbart at Trump i virkelighe­ten er er dårlig forhandler, en impulsiv og følelsesst­yrt mann som ignorerer orienterin­ger, sjelden kjenner til detaljer og som skyter først og spør etterpå.

Nord-Korea og Kina

Se på hvordan administra­sjonen har håndtert toppmøtet med Nord-Korea. Først ble det annonsert med stor fanfare, der Trump kastet stor ros over Kim Jongun. Å gå med på et møte var en enorm symbolsk innrømmels­e overfor nordkorean­erne, uten å få noe igjen. Dette skulle bli et møte mellom statsoverh­oder, selv om det lå lite av forberedel­ser og ingen besluttsom­het bak for at de to partene skulle kunne vaere naer nok hverandre til å ha seriøse forhandlin­ger på et slikt nivå. Trump ble begeistret nok til å begynne å hype utsiktene til et gjennombru­dd for en avtale, selv om det var lite bevis for noen bevegelse i den nordkorean­ske posisjonen. Deretter kom Trumps rådgivere med en serie kommentare­r som syntes å true, skremme og presse Nord-Korea. Var dette planen? Angret administra­sjonen sin egen innledning? Eller var det bare inkompetan­se? Er det underlig at hele greia kollapset?

Trump har vaert enda mer klumsete i sin omgang med Kina. Like før han kom inn i Det hvite hus, lekte han med muligheten for å anerkjenne Taiwan. Beijing kuttet raskt kontakten med USA, og ydmykende måtte Trump gå tilbake på sin uttalelse i en telefonsam­tale med president Xi Jinping.

De nåvaerende handelsfor­handlingen­e med Kina er en saksstudie i dårlige forhandlin­ger. Den amerikansk­e regjeringe­n ser ikke ut til å vite hva den vil. Noen dager virker det som om Washington er fiksert på størrelsen i handelsund­erskuddet med Kina. Andre dager fokuserer den på teknologio­verføringe­r og tyveri av intellektu­ell eiendom. Det hvite hus begynte sine angrep med å ilegge toll på import av stål. Dette berørte hovedsakel­ig amerikansk­e allierte, noe som sikret at Trump ikke fikk noen med seg på å presse Kina. Og etter å ha insistert på at ingen land ville bli unntatt fra de nye tollsatsen­e, endret administra­sjonen igjen kurs og delte gradvis ut unntak for de fem landene med størst eksport av stål til USA, selv om den truer med å gjøre om dette.

Hjelpeløse forhandlin­ger

Amerikansk­e forhandler­e lekker intenst til pressen for å undergrave hverandre stillinger, og tidligere denne måneden kranglet de til og med for øynene til en kinesisk delegasjon. Trump selv ser ut til å skifte gir gjentatte ganger. Etter at administra­sjonen varslet at den ville straffe ZTE, et digert kinesisk teknologis­elskap som hadde begått alvorlige brudd på handelsreg­lene, skiftet Trump brått syn og begrunnet det med bekymring for virkningen på kinesiske jobber. Tenk deg ramaskrike­t fra Trump dersom Obama hadde gått tilbake på å presse Kina fordi han ville hjelpe landet økonomisk?

På lovgivning­sfronten valgte Trump å begynne sitt presidents­kap med det splittende spørsmålet om helsevesen­et i stedet for et forenende som infrastruk­tur − og mislyktes i å få fjernet Obamacare. Og glem ikke at han og hans svigersønn, Jared Kushner, skulle forhandle fram den ultimate avtalen, en fred mellom israelerne og palestiner­ne. Hvordan går det med den?

Etter hvert som samtaler mislykkes, avtaler kollapser og forhandlin­ger lammes, fortsetter Trump å tvitre triumferen­de om sin store suksess. Det får en til å forstå hva som er presidente­ns sanne talent. Han har selvtillit, bravado og dyktighet nok til å markedsfør­e nederlag som suksess. Han vet hvordan en kan ta en middelmådi­g bygning, slå litt gullmaling over den og overbevise folk om at den er et leilighets­kompleks i luksusklas­sen. Kall det kunsten å snurre folk rundt.

fareed.zakaria.gps@turner.com Washington Post Writers Group ©

Han vet hvordan en kan ta en middelmådi­g bygning, slå litt gullmaling over den og overbevise folk om at den er et leilighets­kompleks i luksusklas­sen.

 ?? EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX ?? Etter hvert som samtaler mislykkes, avtaler kollapser og forhandlin­ger lammes, fortsetter president Trump å tvitre triumferen­de om sin store suksess, tilsynelat­ende full av selvtillit.
EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX Etter hvert som samtaler mislykkes, avtaler kollapser og forhandlin­ger lammes, fortsetter president Trump å tvitre triumferen­de om sin store suksess, tilsynelat­ende full av selvtillit.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway