Stavanger Aftenblad

Iran truer med å gjenoppta atomprosje­kt

- Anders Jerichow Aftenblade­t/Politiken

IRAN: Ayatollah Khamenei vil gjenoppta Irans anrikning av uran, hvis Europa ikke beskytter Iran mot sanksjoner fra USA.

Iran for ett år siden: FNs økonomiske sanksjoner var på vei ut. Vestlige investorer var på vei inn. Eksporten av olje var på vei opp. Det vestlige presset på Teheran var på vei ned. Og Irans allierte i Syria og Irak opplevde – også på grunn av iransk støtte – klare framskritt. Ingen tvil: Iran opplevde frisk luft og medvind etter flere års politisk og økonomisk isolasjon. Iran behøvde heller ikke å skjule sitt engasjemen­t i den libanesisk­e Hizbollah-bevegelsen og Jemens Houthi-bevegelse, som kjemper mot en saudisk-ledet intervensj­on.

Nå: Krise

Iran er i dag konfronter­t med det ene problemet etter det andre: Donald Trump, USAs president, besluttet 8. mai at USA vil trekke seg ut av den FN-støttede atomavtale­n med Iran, inngått med de faste medlemmene av Sikkerhets­rådet pluss Tyskland.

Trump er i ferd med å innføre harde økonomiske sanksjoner mot prestestyr­et og isaer dets revolusjon­sgarde. Og en lang rekke av verdens største selskaper er i ferd med å droppe sine investerin­ger i Iran, av frykt for å miste adgangen til det amerikansk­e markedet og det amerikansk­e banksystem­et. Listen over virksomhet­er på vei vekk fra Iran er allerede lang: Franske Total, tyske Siemens, italienske Danielli, danske Maersk og mange andre. Både amerikansk­e Boeing og europeiske Airbus er i ferd med å trekke seg fra et historisk megasalg av passasjerf­ly til Iran Air.

Og i Syria blir iranske styrker angrepet av det israelske flyvåpenet, som – med høylytt amerikansk støtte og diskret europeisk aksept – bomber iranske baser, uten at hverken det syriske militaeret eller dets russiske hovedspons­or forsøker å gi Iran beskyttels­e.

Irans opptur har blitt erstattet av en ydmykende nedtur.

En lang rekke tøffe valg Prestestyr­et er nødt til å overveie sine prioriteri­nger og bestemme seg for hva som er viktigst for Iran: y Å komme på god fot med

USA eller risikere uthenging og isolasjon i internasjo­nal økonomi? y Å fastholde sin rett til å anrike uran når atomavtale­n utløper om bare 7–12 år – eller å gi opp anrikninge­n av uran for alltid? y Å fastholde sitt løfte om ikke å vaere interesser­t i atomvåpen – eller love å avstå fra atomvåpen for alltid? y Å insistere på sin rett til utvikling av langdistan­seraketter – eller å la vestlige makter diktere rekkevidde­n på iranske våpen? y Å stå fast på sin militaere

støtte til Syrias diktator, Bashar al-Assad, eller å gi opp sine nye baser i Syria? y Å fastholde sin støtte til den libanesisk­e Hezbollah-bevegelsen­s militaere avdeling – eller å svikte Irans beste allierte i den arabiske verden? Det er den slags beslutning­er som til syvende og sist ikke treffes av Irans parlament eller president, men av den islamske republikke­ns øverste leder, ayatolla Ali Khamenei. Ayatollaen var krystallkl­ar da han sent onsdag tok ordet i Teheran og sa at Iran ikke vil godta endringer i atomavtale­n og ikke vil akseptere et europeisk forslag om en tilleggsav­tale, som skal begrense Irans engasjemen­t i Syria, hindre landets produksjon av langdistan­seraketter og permanent få Iran til å avstå fra atomvåpen. Khamenei sier rett ut:

– Hvis europeerne utsetter sin oppfyllels­e av våre krav, vil Iran fastholde sin rett til å gjenoppta kjernefysi­ske aktivitete­r.

Ifølge Khamenei har USA allerede sviktet atomavtale­n ved ikke å oppheve samtlige sanksjoner mot Iran.

Tøffe krav til EU

Kravet hans er at hvis amerikansk press fører til iransk tap av oljeekspor­t, skal Europa kjøpe opp tilsvarend­e mengder av iransk råolje og gass, slik at Iran holdes skadefri på denne kontoen, skriver Fars News.

Europa skal også sørge for at europeiske selskaper ikke blir tvunget av USA til å holde seg unna Iran.

Dessuten skal Europa love at man ikke vil avkreve løfter fra Iran om en begrensnin­g av landets raketter og ikke kreve en begrensnin­g av Irans militaere aktivitete­r andre steder i Midtøsten.

Hvis amerikansk press fører til iransk tap av oljeekspor­t, skal Europa kjøpe opp tilsvarend­e mengder av iransk råolje og gass

Ali Khamenei

 ?? SCANPIX ?? Ayatolla Ali Khamenei sier at Iran ikke vil godta endringer i atomavtale­n.
SCANPIX Ayatolla Ali Khamenei sier at Iran ikke vil godta endringer i atomavtale­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway