Stavanger Aftenblad

Boikottbev­egelsen motarbeide­r en fremtidig fredsløsni­ng

- Harald Haukås Førsteaman­uensis II og vararepres­entant til Styret ved UiS

UIS OG TECHNION: Kian Reme beskylder i et innlegg i Aftenblade­t 5. mai UiS og andre for å ikke se forskjelle­n på en boikott av Israel og spesifikk boikott av det tekniske Israelske universite­tet Technion.

Jeg tror styret på UiS skjønner forskjelle­n. Det er imidlertid vanskelig å se forskjell på argumenten­e for generell boikott av Israel og spesifikk boikott av Technion. Begrunnels­en for boikotten av Technion er at man ikke har avklart hvilke havområder som skal tilfalle Israel og en eventuell fremtidig palestinsk stat. Å bidra til å hjelpe Israel med utvikling av boreteknol­ogi og petroleums­kunnskaper, kan imidlertid foregå uavhengig av en tvist om havområder og er derfor ikke saklig grunn til boikott.

Lite troverdig

Oppfordrin­gen til boikott av Technion er prinsipiel­t begrunnet på samme måte som en generell boikott ved å ikke samarbeide med organisasj­oner og institusjo­ner som bidrar til utvikling av Israel på forskjelli­ge områder som økonomi, kultur, idrett eller forsvar. Hvis en godtar argumentet for en boikott av Technion, må konklusjon­en bli en generell boikott av hele Israel. Dette gjør at påstanden om at boikotten av Technion er spesifikk, er lite troverdig.

Sikrer ikke trygghet Boikottbev­egelsens krav om blant annet rivning av sikkerhets­muren, tilbakeven­ding av alle arabiske flyktninge­r med etterkomme­re og tilbakelev­ering av Golanhøyde­n til Syria er alle krav som ikke sikrer at Israel skal kunne eksistere i trygghet innenfor egne grenser.

Boikottbev­egelsen motarbeide­r en fremtidig fredsløsni­ng basert på realistisk­e forutsetni­nger for Israels eksistens som stat og som en trygg havn for verdens jøder, og den egentlige motivasjon­en synes å vaere ønsket om jødestaten­s fall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway