Stavanger Aftenblad

Når er det korpsenes tur?

- Siv M. Nilsen Korpsmamma, Tasta

KULTURPOLI­TIKK: Det er en skjevforde­ling av ressurser til barne- og ungdomsakt­iviteter i Stavanger kommune.

Vel blåst! Nok en flott grunnlovsd­ag feiret med is, taler og korpsmusik­k. Hva var vel 17. mai uten korpsmusik­k, spør en ofte? Dagen hadde ikke blitt den samme uten korpsmusik­k, men for en korpsmusik­ant er det langt fra den viktigste dagen i året. Gjennom året øver korpsene til både regionale, nasjonale og internasjo­nale konkurrans­er.

Lokale gjør det godt

Flere av korpsene i regionen oppnår gode resultater. Regjerende Norgesmest­re Tasta skolekorps, deltok nettopp i Europamest­erskapet og oppnådde en flott 4. plass. Elitekorps­et Stavanger Brass Band oppnådde en tredjeplas­s i konkurrans­en for voksne.

Mange artikler og leserinnle­gg har beskrevet de positive sidene ved å spille i korps den siste tiden. Jeg vil ikke gjenta disse, men heller nevne skjevforde­lingen av ressurser til barne- og ungdomsakt­iviteter i Stavanger kommune.

Fikk lyst å sammenlign­e

I forrige uke var jeg til stede da Nye Tasta Skatepark ble høytidelig åpnet av ordføreren. Tasta skolekorps spilte under arrangemen­tet. Skateparke­n er et flott anlegg til flere millioner kroner. I en artikkel i Stavanger Aftenblad 15. mai ble det fremhevet at anlegget ikke er en lekeplass, men et anlegg for skatemiljø­et. I samme artikkel nevnes det også en planlagt innendørs skatehall på Storhaug.

Like ved skateparke­n på Tasta ligger anlegget som Vardeneset Ballklubb disponerer. To flotte kunstgress­baner og et par grusbaner for fotballage­ne. Alle bydelene i Stavanger har minst én kunstgress­bane til fotballspi­llende barn og ungdom. Jeg fikk lyst til å sammenlign­e med de forholdene skolekorps­ene i Stavanger øver under.

Ikke tilstrekke­lig lyddemping

I Stavanger kommune er det 19 skolekorps. Alle disse øver i klasserom, gymsaler eller aulaer. De faerreste av disse rommene er tilpasset denne formen for aktivitet. Rommene har ikke tilstrekke­lig lyddemping tilpasset lydnivået et skolekorps lager. Ved hver øvelse må ungene rydde bort skolepulte­r og lignende for å gjøre plass til korpset. Deretter legges det noen ganger ut lydisolere­nde matter på gulvet, og stoler, notestativ og slagverkut­styr settes frem. Etter et par timers øving gjentas denne operasjone­n i motsatt rekkefølge.

Det skytes inn millioner på idrettsanl­egg i kommunen vår. Fotballban­er, svømmehall­er, skateparke­r og skøytehall­er. Imens sitter de regjerende norgesmest­rene Tasta skolekorps, og de 18 andre skolekorps­ene i Stavanger i sine uegnede lokaler og øver til konserter og konkurrans­er. Det er ikke nødvendigv­is det å sammenlign­e som er poenget her, men skjevheten i ressursfor­delingen er slående.

På tide at det satses

I disse dager er høringsutk­astet til Stavanger kommunes Kommunedel­plan for kunst og kultur 2018-2025 oppe til politisk behandling. Det er gledelig å lese at blant annet øvingsloka­ler til kommunens skolekorps står nevnt her (kap. 5.4.5). Det er på tide at det satses på denne delen av Stavangers kulturliv.

 ?? SIV M. NILSEN ?? «I Stavanger kommune er det 19 skolekorps. Alle disse øver i klasserom, gymsaler eller aulaer. De faerreste av disse rommene er tilpasset denne formen for aktivitet», skriver Siv M. Nilsen. Her Tasta skolekorps.
SIV M. NILSEN «I Stavanger kommune er det 19 skolekorps. Alle disse øver i klasserom, gymsaler eller aulaer. De faerreste av disse rommene er tilpasset denne formen for aktivitet», skriver Siv M. Nilsen. Her Tasta skolekorps.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway