Stavanger Aftenblad

Kameleonen som skiftet om natten

- Trond Borgen

UTSTILLING: Frapperend­e. Sofistiker­t. Elegant. Teknisk intrikat. Adjektiven­e strømmer på når jeg tar min første runde i Christer Gleins utstilling i BGEgalleri­et. Bildene oser av malerisk styrke og stor stilbeviss­thet. Men dog.

BGE Contempora­ry Art Project: Christer Glein, «Nattmennes­ke», maleri. Vises til og med 24. juni.

Kan dette virkelig vaere nok? Glein har laget en utstilling som prøver å forføre meg, helt i senk, og da er det god grunn til å vaere på vakt. For det kan ikke vaere noe kvalitetsk­riterium i seg selv at malerienes stil holder til tusen, mens innholdet slett ikke følges opp på samme nivå. Utstilling­stittelen, «Nattmennes­ke», viser til André Bjerkes kriminalro­man fra 1941, hvor forfattere­n med stor ironi leker seg med psykoanaly­tisk tankegods, interessen for irrasjonel­le krefter og mange andre elementer. Ironien er helt fravaerend­e hos Glein, som temmelig bastant vever inn en rekke kunsthisto­riske og andre referanser i sine motiver.

Slik forsvinner også det irrasjonel­le aspektet her, siden han så ettertrykk­elig bevisst og kalkulert låner motivfragm­enter fra eldre kunsthisto­rie. Låner gjør han også fra dens stilretnin­ger: her er et visst anstrøk av kubisme, en antydning muralmaler­i fra mellomkrig­stiden, noen senmiddela­lderelemen­ter (bl.a. maleren Ambrogio Lorenzetti), litt modernisme (Francis Picabia) osv. Alt er oppløst i fasetter og vevd inn i labyrintis­ke mønstre, en lek med kunsthisto­rien.

Skiftninge­r

Gleins kunstneris­ke prosjekt synes å vaere selve framvisnin­gen av egen dyktighet som maler. Det så vi allerede da han stilte ut i Kistefos-museet i 2009. Der skapte han pastisjer av den figurative stilen til Leipzig-skolen (bl.a. Neo Rauchs surrealist­iskhistori­ske motiver), den første østtyske retningen med internasjo­nal appell etter murens fall.

Som maler ble Glein en norsk avlegger, dyktig til å kopiere, men mindre interessan­t som innholdsle­verandør. Etter dette har han vaert innom flere andre formspråk og stiler – det er noe kameleonak­tig over hans skiftninge­r. Nå altså med kameleonen­s evne til å kamuflere seg etter omgivelser og bakgrunn, kunsthisto­riens lånte fjaer og med Bjerke som intellektu­elt og litteraert alibi. Med sine «sanndrømte» motiver som låner og siterer uten å kunne frigjøre seg fra kildene, gjør han seg til tittelens nattmennes­ke.

Slik blir Glein kameleonen som skiftet om natten.

Filter

Nattens skyggespil­l er dyktig fanget på lerretene; figurative elementer, som ansikter, dukker opp og forsvinner, oppløst i mylderet av andre fragmenter. Men hele tiden er det som om kunsthisto­rien legger seg som et filter mellom kunstneren og meg som betrakter. Motiv- og stilsitate­ne virker for utspekuler­t, som om dette er et rebusløp hvor publikum skal gjette på referansen­e. Klarer vi alle, mon tro? Føler vi oss nokså kultiverte, nå, mon tro, når vi klarer å knekke noen av disse nøttene?

Det er som om 1980-tallets maleriske plyndring av kunsthisto­rien nå dukker opp igjen, oppvarmet, men ganske lunken. Det jeg venter på, i spenning, er en gang i framtiden å se Christer Glein framstille i sine malerier et genuint eget prosjekt, hvor han har noe på hjertet som strekker seg utover flott fasade og strøken overflate. Dit har han ennå ikke kommet; fortsatt henger han ved et maleri som først og fremst er salongfähi­g.

 ?? TROND BORGEN ?? Christer Glein, «Picabias Hage», olje på lerret
TROND BORGEN Christer Glein, «Picabias Hage», olje på lerret
 ?? TROND BORGEN ?? Christer Glein, «Paper Moon», olje på lerret
TROND BORGEN Christer Glein, «Paper Moon», olje på lerret

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway