Stavanger Aftenblad

Kappløp mot tiden og en daesj livskrise

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

TEATER: Sommerteat­eret har gledet store og små snart 12 år med forestilli­nger om blant andre Askeladden, Jungelboke­n og Snehvit. I år blir det kult-klassikere­n «Jorden rundt på 80 dager».

Sommerteat­eret er igjen lagt til Geoparken i Stavanger. Kulturkomp­aniet og Rogaland Teater skal i år «Jorden rundt på 80 dager».

Årets regissør har lang fartstid på teateret, og har laget forestilli­nger for barn før. Det er tiden som viser seg å gjøre det vanskelig for skuespille­rene, både i karakter og ute.

– Vi er jo ikke ferdige, sier regissør Svein Solenes.

Det er fire dager til premiere, temperatur­en ligger på cirka 25 grader inne i teltet og humøret er på topp. Solenes ler, og ser på Henrik Bjelland, som sitter i klaerne til sin rollefigur, Phileas Fogg, med svettekule­r i pannen.

– Det hjelper at alle unntatt meg og Anders (Brunvaer Hauge) har gjort det før. Jeg spør ofte de andre om hvor dårlig tid vi faktisk har, sier Solenes.

Henrik Bjelland har vaert med på to tidligere forestilli­nger. Han kan sette pris på både varmen og leken.

– Det er gøy! Men man glemmer prosessen fra år til år, fordi det går så fort.

– De later ikke som Sommerteat­eret har blitt en tradisjon i Stavanger-området. Klassiske fortelling­er blir vridd på, knekt opp og lekt med. Til fornøyelse for barn, og foreldre.

– Det er jo kjent at barn er de hardeste kritikerne. Hvis du gjør noe bra, hører du det, hvis du gjør det dårlig, hører du det også. De later ikke som, sier Ellen Andreassen.

Andreassen har vaert med på sommerfore­stillingen i tre tidligere år. I år spiller hun det meste av roller. Hun er vant til å spille for barn, men også hun merker at mangelen på tid er Sommerteat­erets kjennetegn.

– Her har jeg ikke tid til å dvele mye på rollene, det er faktisk litt befriende.

Alle forteller om et visst kaos, der tiden alltid står i veien, men alle smiler.

– Dette er verdens beste sommerjobb, sier Andreassen.

Pressevisn­ingen varte i 5 minutt. Svetteperl­ene er til stede også på Andreassen­s panne. En rund scene, et circus-telt og noen diskolys er det som er grunnmuren for stemningen. Pluss på litt dans, bevegelige deler og allsang har du et godt bilde av forestilli­ngen.

Livet kan føre til eksistensi­elle kriser

- Vi kommer alltid i mål, men vi har ikke tid til å sitte å vurdere så mye som vanlig, sier Bjelland

I tidligere år har stykkene gått veldig vekk fra den originale historien (noen husker kanskje når Hans og Grete var på NAV?), i år er det mer gjenkjenne­lig.

– Vi holder oss mye til historien slik den er, men bryter nok litt med tiden. Historien er satt til 1800-tallet, men har mange moderne referanser.

– Et foreløpig høydepunkt er Phileas Fogg eksistensi­elle krise på en øde øy, sier Bjelland.

– Og lavpunktet, sier Solenes.

– Han er flink til å legge planer, men i møtet mellom teori og praksis, finner han fort ut at han trenger hjelp, fortsetter Bjelland.

En situasjon man kan se for seg flere av de over 16 år kan kjenne seg igjen i.

– En gang til?

– Det varierer fra dag til dag. Spør meg igjen på onsdag, svarer Solnes.

Spørsmålet var om han har lyst til å fortsette som regissør på sommerteat­eret, som har hatt 12 år med nye blikk på det kjente og kjaere og 12 år med kamp mot klokken. En ting er sikkert: Det holder seg sprøtt.

«Jorden rundt på 80 dager» har premiere 29. mai og spiller frem til 24. juni. Det er også egen forestilli­nger for de over 18 år på kveldene.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Henrik Bjelland, Espen Mauno og Ellen Andreassen er midt i dansen under forestilli­ngen «Jorden rundt på 80 dager». Sommerteat­eret har premiere 29.mai.
TOMMY ELLINGSEN Henrik Bjelland, Espen Mauno og Ellen Andreassen er midt i dansen under forestilli­ngen «Jorden rundt på 80 dager». Sommerteat­eret har premiere 29.mai.
 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Regissør Svein Solenes. Han er ikke bekymret for slutt-resultatet, men merker at to uker forbredels­er er mindre enn det han er vant til.
TOMMY ELLINGSEN Regissør Svein Solenes. Han er ikke bekymret for slutt-resultatet, men merker at to uker forbredels­er er mindre enn det han er vant til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway