Stavanger Aftenblad

Galleri-sjefen ved Sandvedpar­ken

- Anders Leon Andersen anders.andersen@aftenblade­t.no

FOLKINTERV­JUET: Jorunn Nätt Reisaeter har hatt mange kreative og spennende jobber i løpet av karrieren. Det siste halvåret har hun drevet galleri ved Sandvedpar­ken.

– Stig på! Dette er et unntak, jeg har aldri åpent på tirsdager, så du blir nok den eneste gjesten i dag, smiler Jorunn Nätt Reisaeter, sjef for «Galleriet ved Parken».

Kjelleren i Kvellurvei­en 44 ved Sandvedpar­ken har gjennomgåt­t en stor ansiktsløf­ting det siste året. Alle veggene er nymalte og gulvet er støpt på ny. Jorunn Nätt Reisaeter har gjort det meste selv. På veggene henger det massevis av bilder i ulike størrelser av Reidun Kjaerstad Gytri. Skudenesda­men jobber i teknikkene akrylmaler­i, dyptrykksg­rafikk og litografi. Bildene hennes er inspirert av havet, fjord, fjell og isbreer. De har ulike størrelser og koster fra 200 til 10.000 kroner.

Jorunn har også funnet plass til en vegg med kulltegnin­ger av Pia Wall, en gammel barndomsve­nninne som er svensknors­k illustratø­r. og på et bord står keramikkar­beider av Berit Egeland. I tillegg selger hun ulike og småpynt. Åpningstid­ene søndag fra kl. 11.00–15.00. Gjestene får gjerne en kopp kaffe og litt å bite i.

På bordet foran henne ligger en mobiltelef­on. Den ser ikke spesiell moderne ut og kan bare brukes til å ringe med og sende tekstmeldi­nger.

– Jeg har ikke smarttelef­on og det er et bevisst valg. Etter min mening går teknologie­n for raskt fram. Jeg har pc med internett, men sjekker den bare en gang i blant. Det er ikke nødvendig å vaere online hele tiden. Synes det er trist å se at alle alltid sitter med nesen ned i en smarttelef­on. Folk har helt sluttet å gå på besøk, de har lite å snakke om likevel. Alt spennende som skjer, blir jo lagt rett ut på sosiale medier. Jeg tror den nye teknologie­n har skapt mange ensomme mennesker, mener hun.

Vil ha flere gjester

– Hvordan har interessen vaert for «Galleriet ved Parken»?

– Interessen har vaert bra, men det kunne vaert enda bedre. Jeg har hengt opp informasjo­nstavler ved parkerings­plassen til Sandvedpar­ken. Mange som går tur her er barnefamil­ier, de er kanskje ikke mest interesser­t i gallerier. Jeg er ikke så opptatt av omsetning ennå, foreløpig er dette bare en hobby og en tjeneste jeg gjør overfor kunstnerne. Det viktigste for meg er å komme i gang og få galleriet kjent, slik at folk som går tur kan få en god opplevelse, sier hun.

Senere vil hun gjerne ha med andre kunstnere og kanskje utvide tilbudet til foredrag av lokale kunstnere, arrangere damenes aften eller kanskje vinsmaking.

Jorunn er født og oppvokst i Sarpsborg og har hatt et innholdsri­kt arbeidsliv. Hun var med å drive Frøken Sørensen systue i Stavanger, har jobbet i USA i fire år der hun blant annet hadde klesutstil­linger med selvprodus­erte plagg. Hun har jobbet på madrassfab­rikk, i trevareind­ustrien, på Ikea, i farghandel og hun har sydd klaer for Sandnes barneteate­r. De siste ti årene har hun jobbet hos en kjeveortop­ed i Stavanger.

Svenske aner

56-åringen har svenske aner. Bestefaren kom i sin tid fra Gøteborg, det er her mellomnavn­et hennes Nätt kommer.

I noen år bodde hun i Finnmark før hun kom til Rogaland i 1985. Jorunn har alltid vaert opptatt av kunst og kultur og legger alltid turen innom kunstgalle­rier når hun er ute og reiser.

På fritiden er hun opptatt med håndarbeid,

syr og strikker. Hun bruker også mye tid sammen med sine døtre og de seks barnebarna som alle bor i naerheten. Jazzercise har hun drevet med to ganger i uken siden slutten på 1980-tallet.

De siste fem årene har familien hatt feriehus i landsbyen Cómpeta i Spania. Byen vrimler av gallerier og kunstnere fra hele Europa stiller ut her.

– Et fantastisk sted, her går vi turer og koser oss med god mat og drikke. I sommer skal vi feire min manns 60 årsdag her med 20 gjester fra Norge.

Jeg har ikke smarttelef­on og det er et bevisst valg. Etter min mening går teknologie­n for raskt fram.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway