Stavanger Aftenblad

Inga Bejer Engh nytt barneombud: – Jeg er god til å kjempe

-

Oslo: Det nye barneombud­et Inga Bejer Engh (47) er mest kjent fra 22.-julirettss­aken, men lover nå å ta kampen for barn og unges rettighete­r.

– Jeg er god til å kjempe. Det kan komme godt med, sier tingrettsd­ommeren, som i sin nåvaerende jobb har hatt mange enkeltsake­r om overgrep mot barn.

– Da gjør man seg noen refleksjon­er. Hvorfor har vi ikke gjort noe med det? Hvorfor har de ikke fått hjelp? Jeg har savnet å kunne gjøre noe utover den enkelte sak, sier Bejer Engh.

Det får hun mulighet til nå. Fredag ble det nemlig klart i statsråd at Bejer Engh i løpet av august overtar som barneombud de neste seks årene.

Dagens ombud, Anne Lindboe, går av i slutten av juni etter seks år i jobben.

De som faller utenfor

Inga Bejer Engh understrek­er at en av hennes viktigste oppgaver er å sørge for at Norge følger de lover og regler som gjelder for barn. Samtidig fremholder hun at det er en rekke utfordring­er barn og unge sliter med, som ikke lar seg regulere rettslig.

Barn som faller utenfor, enten fordi de blir utsatt for kriminalit­et eller selv begår kriminalit­et, utsettes for store menneskeli­ge lidelser. I tillegg koster dette samfunnet store summer, påpeker Bejer Engh.

– Det finnes ikke noe bedre samfunnsøk­onomisk investerin­g enn å sørge for at barn har det best mulig, slår hun fast.

Må fanges opp

Hjelp tidlig til barn som sliter med psykiske problemer, forebyggin­g av ungdomskri­minalitet og å finne årsaker til at noen barn faller ut, er noen stikkord.

– Man kan ikke bare peke mot politiet og be om mer politifolk og økte ressurser. Politiinns­ats tar bare symptomene, ikke årsakene, konstatere­r hun.

– Mye handler om mestring. De unge jeg har møtt som har begått kriminelle handlinger, har ingen mestringsa­renaer. De mestrer ikke skole, situasjone­n hjemme eller idrett. (NTB)

 ?? GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX ?? Fredag ble det klart at Inga Bejer Engh (47) overtar som barneombud etter Anne Lindboe.
GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX Fredag ble det klart at Inga Bejer Engh (47) overtar som barneombud etter Anne Lindboe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway