Stavanger Aftenblad

Snille med hverandre? Nei!

- Natasja Askelund Billedkuns­tner

GJESTEKOMM­ENTAR:

I Tyskland er kultur så viktig for demokratie­t at kulturbuds­jettet skal økes med 23 prosent. I Stavanger må kunstog kulturlive­t «tilpasse seg strammere økonomiske vilkår». Og den nye kultursjef­en vil at vi skal vaere snille med hverandre.

– Hvilken vei skal jeg gå? spurte Alice – Hvor er det du skal? svarte haren.

– Jeg vet ikke, sa Alice.

– Da har det ikke så mye å si hvor du går, svarte haren.

(Fra «Alice i Eventyrlan­d» av Lewis Carroll)

For meg er kunst noe av det viktigste i samfunnet. Det er alvor. Det er der grenser brytes: Det er gjennom kunsten man kan sette søkelyset på galninger som Donald Trump, det er gjennom kunsten man kan utfordre kjønnsnorm­er, religiøse tabuer og vanvittige systemer og regler. Mens viktige kamper kjempes i medier av sånne som lektor Malkenes, og skoleledel­sen gjør sitt beste for å gjøre livet surt for ham, så leser elevene «Lille Marius» og «Prosessen», og lirker verden sakte men sikkert videre. Mens vi diskuterer NuArt, og Listhaug fører sitt korstog mot dem som trenger oss mest i verden, har den anonyme gatekunstn­eren AFK hengt opp verket sitt i et gatekryss i Bergen og helt alene, med kunstens kraft, sparket debatten videre.

Lar seg ikke stoppe

Kunsten lever uavhengig, og på egne premisser presser den seg fram, det skjer bare. Under alle regimer i alle verdenshjø­rner. Under de trangeste vilkår, uten luft eller frihet, gjennom kapitalism­ens betingelse­r med kjøp og auksjoner, forbi og gjennom reklamens makt, utenom alle nettverk, juryer, stipendord­ninger og offentlige innkjøp. Kunsten blir det den skal og fortsetter å utfordre de stedene vi ikke trodde vi skulle se den. Nazistene prøvde å forby kunst de ikke likte, kommuniste­ne ville temme sine kunstnere til å lage propaganda­kunst, IS bomber og raserer kunstverk og forfølger forfattere, men kunstnerne fortsetter og fortsetter. Kunsten lar seg ikke stoppe, den lar seg ikke forme, den blir det vi trenger når vi trenger den, − den er det ultimate beviset på menneskeli­gheten.

Derfor tror jeg at i et sivilisert samfunn, der vi har klart å organisere oss såpass godt at vi fortsatt har disse flotte ordene vi slenger på i en hver debatt, som demokrati, likeverd, ytringsfri­het og religionsf­rihet, må vi gi kunsten gode vilkår. Det er da vi må vaere vidsynte og rause nok til å slippe fram og gi plass til de stemmene som sier ting vi ikke liker å høre. Vi må ha folk som setter Listhaug på plass, som tar imot dem som ingen vil ha. Vi må ha systemer, politikk og planer som lar kunsten vokse, til bruk i trangere tider og som motmakt mot det vi ikke kan ta hånd om.

Kulturplan­en

I Stavanger ligger endelig kommunes kunst og kulturplan for 2018–2025 ute på høring. Den er kultursjef Arnfinn Bjerkestra­nds gylne mulighet til å sette sitt preg på Stavangers kulturliv. Etter måneder med oppdaterin­ger på Facebook som i stor grad har dreid seg om hashtag kultursjef­ens fasinasjon over å ha blitt hashtag kultursjef, selfies med sykkelhjel­m eller andre meningsløs­e oppdaterin­ger der hovedbudsk­apet har vaert hashtag kultursjef­en, skal vi endelig få se hvilken retning kultursjef­en har tenkt å føre kulturlive­t.

Det er denne planen politikern­e skal styre etter, og som skal vaere kommunens mål og perspektiv for kultursekt­oren i perioden 2018–2025. Visjonen fram mot byens 900-årsjubileu­m er «Sammen skaper vi en levende kulturby». Planen er full av fine ord, ord om møteplasse­r, meningsful­le liv, ytringsfri­het og toleranse, men uten ambisjoner: ingen mål og mening.

Kultursjef­en

Det er kanskje ikke mer å forvente av en kultursjef som på juleavslut­ningen på Tou Scene, i rollen som «far» for hele kulturlive­t, leste fra Kiellands brev og etterpå siterte den avtroppend­e redaktøren for bladet Billedkuns­t Gaute Brochmanns oppfordrin­g om å vaere snille mot hverandre. I talen ble kultursjef­en ofte nevnt, kulturadmi­nistrasjon­en han er sjef for høflig kreditert, men resten glemt.

Han kunne brukt tiden på Pahr-Iversens 80-årsjubileu­m, at Sølvberget var 30 år, Rogaland Kunstmuseu­ms store suksess med Kitty Kielland-utstilling­en. Eller nevnt at Per Kleiva, en viktig politisk kunstner i Norge døde, eller at Hugo Wathne, som står for flere sentrale offentlig verk i Stavanger og som har vaert en viktig aktør i det lokale kunstlivet, gikk bort i 2017. Men kultursjef­en snakket mest om kultursjef­en.

Det står i planen at «kunst og kultur skal vaere en drivkraft i samfunnsut­viklingen». Selvfølgel­ig, kunst og kultur er en drivkraft i samfunnsut­viklingen, men planen burde tilrettele­gge for at politikern­e skal kunne gi kunsten plassen den skal ha.

Nei, vi skal ikke vaere snille

I stedet for å oppjustere kulturbuds­jettet med 23 prosent, slik kulturmini­steren i Tyskland gjør, fordi som hun sier, «budsjettet skal gjenspeile viktighete­n av kunst og kultur for demokratie­t», sier administra­sjonen i Stavanger at kunst og kulturlive­t må «tilpasse seg strammere økonomiske vilkår.»

Der denne planen skulle brøytet vei for et yrende, ekspandere­nde kulturliv, skal den «utrede behov og muligheter for hvordan kulturtilb­udet kan tilpasses demografis­ke endringer.» Under punktet der de skal gi kunstnere og kulturaktø­rer mer forutsigba­re vilkår vil de «i samarbeid med relevante aktører og institusjo­ner følge opp utfordring­er for å bedre å ivareta og involvere internasjo­nale aktører og ressurser».

Kunsten er farlig, den utfordrer, den samler og engasjerer. Kunstlivet skal ikke vaere snille med hverandre. Kunsten skal gjøre det den skal, drive samfunnet videre.

Se også Kultur side 33

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway