Stavanger Aftenblad

I sommer kan du sjekke badetemper­atur døgnet rundt

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Små bøyer med temperatur­målere plasseres i disse dager ut på fem badeplasse­r i Stavanger. Snart skal du kunne sjekke badetemper­aturen når som helst på døgnet.

Mandag morgen var samarbeids­partnerne Lyse, Smartbyen og Park og vei i full sving med å sjøsette den første målebøya, et meterlangt rør i frisk, gul farge, full av fiffig elektronik­k. Vaulen badeplass er åstedet, der det er et yrende badeliv nå i finvaeret.

I tillegg skal det settes ut målere i Badedammen, Godalen, Strømvik og Møllebukta.

Det er Lyse som har utviklet apparatet. I følge forretning­sutvikler Trond Thorbjørns­en har prosessen vaert slik at selv den kjente sykkelrepa­ratør og oppfinner Reodor Felgen ville ha følt seg hjemme.

– Vi har handlet inn komponente­r fra 6–7 forskjelli­ge steder og skrudd det sammen til dette produktet. Men for all del, Vi har tro på at dette skal lykkes, sier Thorbjørns­en.

Hvert kvarter sendes temperatur­data fra bøyen opp til senderen på Lifjellet. Dataene blir tolket, og skal så kunne finnes igjen som løpende oppdaterte badetemper­aturer på kommunens hjemmeside. Skjer ingenting uforutsett, fortsetter bøyen å sende data helt til batteriet er tomt. Og batteriet skal holde i årevis.

Leder Gunnar Crawford i Smartbyen Stavanger understrek­er at måling av badetemper­aturer kanskje ikke er det aller viktigste hans kommunale avdeling holder på med.

–Det er en liten ting, mens samtidig en synlig ting som kan vaere til hjelp for folk i hverdagen. Vi vil vise fram det vi jobber med, men ofte er vi bak scenen og litt bortgjemt, sier Crawford.

–Skal dere måle andre ting også, slik som vannkvalit­et?

– Ikke i denne omgang. Det er mulig å få til det også, men det er atskillig mer komplisert og krever mer kvalitetss­ikring. Derfor nøyer vi oss med badetemper­aturer foreløpig. Men vi er allerede i gang med et prøveprosj­ekt der vi måler luftkvalit­et rundt i byen.

Solfaktor?

–Dere har enda gang, antar jeg?

– Det stemmer. Vi er på jakt etter alle ting vi kan måle på en rask og effektiv måte og som gir nyttig informasjo­n. Sammen med park og vei har vi blant annet et prosjekt rettet mot kommunens sandfangku­mmer. Der kan vi måle hvor mye sand som er i hver kum, slik at vi vet nøyaktig når det er på tide å renske opp. På den måten sparer man mange arbeidstim­er og mange mil med bilkjøring, siden man slipper å sjekke kummene manuelt, sier Crawford.

For å holde oss til sol og sommer. Crawford har også lyst til å kopiere danske Århus. Der har de målere som måler solens UVstråler. Via en app kan innbyggern­e dermed få råd om hvilken solfaktor de bør bruke.

Målet er at i hvert fall temperatur­ene skal ligge ute på nettet fra og med fredag 1. juni.

– Det er jo en del ting som skal klaffe. Det er sensorer, batterier

flere

ting på og sending av data. Dessuten er det jo både båter og badende i området. Men vi regner med at dette skal gå greit, sier Gunnar Crawford.

Jone Halvorsen i Natur og idrettsser­vice har ansvaret for å hanke inn badetemper­aturene fra en lang rekke badeplasse­r i Stavanger. Til nå har det skjedd manuelt over hele linjen, men heretter blir det altså automatisk for fem av de mest brukte badeplasse­ne.

Hva med skøyteisen?

– Det er fint for oss. Da kan vi bruke tiden vår på andre ting. Nå lurer vi på om de ikke kan finne et system for å måle istykkelse­n på vinteren også, sier Halvorsen.

– Det må vel kunne gå an, svarer Crawford og sender et spørrende blikk over til forretning­sutviklern­e fra Lyse.

Men akkurat her og nå, en solrik sommermorg­en på Vaulen, må det vaere lov å la tankene om neste års skøyteis fare. Badetemper­aturen derimot: Klokken åtte mandag morgen var den alt oppe på 16, 7 grader, ifølge Lyses måleappara­t.

Så gjenstår det å se hvor lenge sommeren varer.

 ?? ALLE FOTO: RUNE VANDVIK ?? Et samarbeids­prosjekt er sjøsatt. Smartby-sjef Gunnar Crawford, Trond Thorbjørns­en fra Lyse, Jone Halvorsen fra Natur og idrettsser­vice og Trygve Petter Nilsen fra park og vei i Stavanger kommune. Sittende i båten til venstre innholdssj­ef Kristin Støle...
ALLE FOTO: RUNE VANDVIK Et samarbeids­prosjekt er sjøsatt. Smartby-sjef Gunnar Crawford, Trond Thorbjørns­en fra Lyse, Jone Halvorsen fra Natur og idrettsser­vice og Trygve Petter Nilsen fra park og vei i Stavanger kommune. Sittende i båten til venstre innholdssj­ef Kristin Støle...
 ??  ?? Små bøyer av denne sorten skal måle badetemper­aturene i Stavanger denne sesongen.
Små bøyer av denne sorten skal måle badetemper­aturene i Stavanger denne sesongen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway