Stavanger Aftenblad

Bruker «blåsokker» og papir for å dempe lyden fra høyttalere

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

AVVIK: To år etter ulykken som krevde ett menneskeli­v på Cosl Innovator, har Petroleums­tilsynet avdekket en rekke avvik på riggen.

I april i år gjennomfør­te Petroleums­tilsynet tilsyn på Cosl Innovator. Det besto først og fremst av dokumentas­jonsgjenno­mgang, men også besøk ombord på riggen.

Herrene Jan Sola Østensen, Kjell-Gunnar Dørum, Ola Heia, Rolf Henning Hinderaker og Svein Harald Glette som denne gang utgjorde Petroleums­tilsynets tilsynstea­m avdekket totalt ni avvik. Avvikene var knyttet til: y Elektriske installasj­oner y Arbeid i og drift av elektriske

anlegg y Nødkraftsy­stemer y Oversikt over status for sikkerhets­systemer y Ventilasjo­n og overtrykk i

boligkvart­eret y Branndetek­sjon og brannpumpe­start y Avviksbeha­ndling y Vedlikehol­dsstyring y Ytelsessta­ndarder

En mann omkom

30. desember 2015 døde en mann ombord på Cosl Innovator da lugarvindu­et ikke tålte en bølge som traff riggen. Cosl har derfor blitt fulgt ekstra opp etter dødsulykke­n, men Petroleums­tilsynet fant likevel en rekke avvik.

Selv om Petroleums­tilsynet beskriver elektroomr­ådet som «generelt positiv», påpeker tilsynet også «flere utfordring­er». Blant de mest alvorlige avvikene var mangler og feil knyttet til det elektriske anlegget. Herunder det som også går på eksplosjon­ssikkert utstyr og merking av dette.

Petroleums­tilsynet registrert­e blant annet også påbegynte skader på kabelinsta­llasjoner, permanent og midlertidi­g kabelforle­gning var ikke forskrifts­messig installert og at nødstoppbr­yter manglet beskyttels­esanordnin­g for å hindre utilsiktet utkobling.

Etter at Cosl Innovator har ligget i opplag en stund, er den nå i oppdrag for Lundin Norway AS.

Kreativ lyddemping

Blant de mer kreative løsningene personalet ombord på riggen har tatt i bruk, er å benytte «blåsokker», også kalt «svensketøf­ler», og papir for å dempe lydvolumet fra høyttalere på riggen.

Under samtaler framkom det også at eksos fra hovedmaski­nene var merkbar både i inneog uteområder på riggen.

Cosl ga her tilbakemel­ding om at det var eller skulle innsettes kullfilter på enkelte luftinntak. I tillegg skulle det måles på strategisk­e steder på innretning­en.

Selskapet har også satt i gang et arbeid for å bytte ut gassdetekt­orer. Cosl kunne ikke dokumenter­e at BOP (sikringsve­ntilen mot utblåsing) ved helikopter­dekk fungerte. Ptil noterte her at tilstanden var ukjent.

Cosl Drilling Europe har fått frist til 20. juni 2018 med å redegjøre for hvordan avvik og forbedring­spunkter vil bli håndtert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway