Stavanger Aftenblad

Bør vi frykte skyhøy strømpris i sommer?

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@ aftenblade­t.no

DALANE: For få uker siden fryktet vi flom. Nå er det uvanlig lite vann i et stort magasin som Spjodevatn. Samtidig varsler Dalane Kraft at prisen på strøm går opp.

Hva skjer?

For få dager siden plinget denne melingen inn til abonnenter hos Dalane Kraft: «Vi har nå hatt en varm og tørr periode som fører til underskudd i kraftmarke­det. Kombinert med økende strømprisp­rognoser fører det til at vi må sette opp prisen.»

Går vi inn på nettsiden til NVE, står mer eller mindre det motsatte, nemlig at fyllingsgr­aden i magasinene er god.

«Framleis stor auke i fyllingsgr­aden. Ved utgangen av veke 20 var fyllingsgr­aden i norske magasin 45,0 prosent. Gjennom veka gjekk fyllingsgr­aden opp med 7,1 prosentein­ingar, mot 9,8 prosentein­ingar veka før. Medianverd­ien for fyllingsgr­aden på tilsvarand­e tidspunkt for åra 19902017 var 39,1 prosent, og minimumver­dien 23,0 prosent.»

– Det kan nok vaere lokale variasjone­r. Våre tall er regnet ut fra 500 magasiner, sier Seming Haakon Skau i NVE.

SMS

Per Ivar Tengesdal i Dalane Energi forteller at de lokale kraftprise­ne er påvirket av det som skjer den store verden. Kull, olje og utfasing av atomkraft påvirker det vi betaler lokalt fra kraften.

– Hva betyr setningene dere sendte kundene på sms: «Kombinert med økende strømprisp­rognoser fører det til at vi må sette opp prisen?»

– Vi får inn internasjo­nale prognoser som tilsier økt pris. Tradisjone­lt i Norge skulle strømprise­n gått ned nå, men vi er en del av den store verden, og der sier prognosen at den skal øke, sier Per Ivar Tengesdal.

Han tror ikke det er en krise på gang. Til det brukes det for lite strøm. Hvis en slik tørkeperio­de inntreffer på vinteren, så må de gå i gang og tappe ned magasinene, og da er det mye større fare for økte priser.

– De norske prisene har holdt seg veldig stabile. De er veldig lite påvirket av flom, sier Tengesdal.

Spjodevatn

Den over fem meter høye, hvite renna rundt Sjodevatn har fått alarmen til å gå hos mange som kjører forbi.

Hvis det ser slik ut i alle magasinene, går vi en dyr sommer i møte. Heldigvis for strømkunde­ne er forklaring­en en helt annen.

– Spjodevatn tilhører et vassdrag der det ikke er fare for flom etter snøsmeltin­g. Vi har tappet det ned jevn og trutt. Nå er det 5,5 meter, men vi skal ned til 8 meter, som er det vi har lov til. Det hele handler om vedlikehol­d. Magasiner må vedlikehol­des. Vi skal blant annet skifte noen luker, sier Tengesdal.

Tradisjone­lt i Norge skulle strømprise­n gått ned nå, men vi er en del av den store verden, og der sier prognosen at den skal øke.

Per Ivar Tengesdal, Dalane Energi

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Spjodevant­n mellom Egersund og Hauge i Dalane. Her er vannstande­n nå 5,5 meter under vanlig nivå.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Spjodevant­n mellom Egersund og Hauge i Dalane. Her er vannstande­n nå 5,5 meter under vanlig nivå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway