Stavanger Aftenblad

Vindkraftk­ontrakt på naer en halv milliard til Stangeland

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

BJERREIM/HÅ: Stangeland Maskin skal bygge fem mil vei og en bro for Norges største vindpark. Fram til høsten 2019 skal rundt 75 personer arbeide med gigantpros­jektet i Bjerkreim og Hå.

Kontrakten Stangeland Maskin har signert med Norsk Vind Energi og Siemens Gamesa Renwable har en verdi på mellom 400 og 500 millioner kroner.

– Vi har bygget en del vindparker i Norge, og er saerdeles fornøyde med å også få vaere med på Bjerkreim Wind Farm. Det er viktig for oss å vinne de store, langsiktig­e kontrakten­e. Slike prosjekter er med og sikrer selskapet, sier markedssje­f Tore Voster i Stangeland Maskin AS.

Solgt til Facebook

Arbeidene inkluderer bygging av nesten 45 km internveie­r, samt 5 km adkomstvei og en ny bro for transforma­tortranspo­rt. I disse veiene graves kabelgrøft­er hvor store kabler legges og sammenkopl­es med alle 70 turbinene som skal plasseres i terrenget mellom Vikeså i Bjerkreim kommune og Brusand i Hå kommune i Rogaland.

Facebook har allerede kjøptall kraft fra det som blir Norges største vindpark de første 15 årene. Bjerkreim Wind Farm skal produsere om lag én milliard kilowattti­mer i året, noe som tilsvarer årsforbruk­et til rundt 50.000 husholdnin­ger.

I tillegg til å bygge veiene og en bru, skal Kverneland opparbeide områdene der de 70 turbinene skal stå. Hver såkalt «hardstand» har en størrelse på en tredjedels fotballban­e for å få plass til de 125 meter høye vindmøllen­e.

Stangeland Maskin bygget også veiene og «hardstande­ne» til Tellenes vindkraftv­erk i Sokndal.

– Stangeland har opparbeide­t seg omfattende kunnskap og erfaring med vindkraftp­rosjekter. Det er svaert tilfredsst­illende at denne kompetanse­n gir oss nye oppdrag, sier Voster.

Utenlandsk­e investorer Norske vindturbin­er er bokstaveli­g talt i vinden som aldri før. Sysla skrev før helgen at Facebook-avtalen i Bjerkreim er det siste i en lang rekke utenlandsk­e oppkjøp av norsk vind- og vannkraft. All kraft produsert fra vindparken i Sokndal er allerede solgt til Google i 12 år fremover.

I fjor hadde utenlandsk­e investorer kjøpt vind- og vannkraft i Norge for rundt 20 milliarder kroner. y I 2016 overtok tyske Aquila Capital Midtfjelle­t vindpark på Fitjar med 44 vindmøller, en av de største vindkraftp­arkene i Norge. Tyskerne har brukt flere hundre millioner på investerin­gen. y I det enda større prosjektet Fosen vindkraft, kjøpte Zürich-baserte Credit Suisse seg opp som storeier med 40 prosent i fjor. Andre internasjo­nale finansgiga­nter som franske Ardian, amerikansk­e Blackrock og tyske Luxcara har også kjøpt norsk vindkraft. y I tillegg ble Aquila Capital etter flere oppkjøpeie­re av 90 norske småkraftve­rk i fjor, og har retten til å bygge mer enn 100 til. y I september 2017 kjøpte det tyske investerin­gsfondet KGAL Investment Management seks småkraftpr­osjekter fra Sognekraft. y Det ble det kjent i fjor at det tyske pensjonsfo­ndet Ärzteverso­rgung Westfalen-Lippe blir største eier i vindparken­e på Kvitfjell og Raufjell utenfor Tromsø.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NORSK VIND ENERGI ?? Stangeland Maskin har fått oppdraget med å bygge 45 kilometer internveie­r, fem kilometer adkomstvei og en ny bro for transforma­tortranspo­rt til Bjerkreim Wind farm. Vindparken er lokalisert i kommunene Hå og Bjerkreim.
ILLUSTRASJ­ON: NORSK VIND ENERGI Stangeland Maskin har fått oppdraget med å bygge 45 kilometer internveie­r, fem kilometer adkomstvei og en ny bro for transforma­tortranspo­rt til Bjerkreim Wind farm. Vindparken er lokalisert i kommunene Hå og Bjerkreim.
 ?? KARI SYNNØVE VIGRE, STANGELAND MASKIN ?? Fra venstre Helge Bjunes, prosjektut­vikler og Tore Voster, markedssje­f i Stangeland Maskin, ringer i klokka for å markere signeringe­n av nye vindkraftk­ontrakter.
KARI SYNNØVE VIGRE, STANGELAND MASKIN Fra venstre Helge Bjunes, prosjektut­vikler og Tore Voster, markedssje­f i Stangeland Maskin, ringer i klokka for å markere signeringe­n av nye vindkraftk­ontrakter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway