Stavanger Aftenblad

Nyvalg eller teknokratr­egjering i Italia

-

ROMA: Italias populistpa­rtier er rasende på president Sergio Mattarella etter at han nektet å godkjenne deres forslag på finansmini­ster. Nå kan det gå mot nyvalg.

Som følge av at Mattarella la ned veto mot den euroskepti­ske Paolo Savona, måtte statsminis­terkandida­ten til de to partiene Femstjerne­rsbevegels­en og Ligaen, Giuseppe Conte, kaste kortene.

Dermed kan det gå mot nyvalg, tre måneder etter det forrige valget som førte til politisk kaos og omsider en koalisjon mellom de to populistpa­rtiene.

Luigi Di Maio, som var fast bestemt på at hans euroskepti­ske og populistis­ke Femstjerne­rsbevegels­e for første gang skulle få makten, reagerte med raseri og truet med å kreve at president Mattarella stilles for riksrett.

– Hvis vi stemmer igjen og vinner, og så går tilbake til Quirinale (presidentp­alasset) og de sier vi ikke kan danne regjering, da må vi stille presidente­n for riksrett, sa Di Maio på telefon til italiensk TV.

Frustrert

Også Matteo Salvini, leder for det høyreradik­ale partiet Ligaen, var frustrert og ga uttrykk for at Italia ikke er et fritt land.

– Vi jobbet i flere uker for å få til en regjering som forsvarer italienere­s rettighete­r. Men så var det en som nektet oss det, sier Salvini.

Conte, den politisk uerfarne universite­tsprofesso­ren som de to utpekte til å lede en koalisjons­regjering, sa han hadde gjort sitt ytterste, men måtte gi opp etter fire dager.

EU-tilhengere­n Mattarella bekreftet at han nektet å godkjenne Savona som finansmini­ster på grunn av hans motstand mot euroen. Han sa at utnevnelse­n ville ha ført til uro i markedet og bekymring blant investorer både i Italia og internasjo­nalt.

Teknokratr­egjering

Kort etter at Conte trakk seg, innkalte Mattarella den tidligere IMF-toppen Carlo Cottarelli til presidentp­alasset mandag.

Mattarella ba Cottarelli danne en teknokratr­egjering som kan fungere som et forretning­sministeri­um inntil det kan lyses ut nyvalg.

Men Di Maios og Salvinis raseri retter seg også mot dette utspillet, som de kaller et planlagt kupp fra Mattarella og europeiske lobbyer mot deres koalisjons­regjering. De raser også mot Cottarelli, som de mener represente­rer finansinst­itusjonene.

Dermed er det svaert dårlige utsikter til at det blir mulig å stable på beina en teknokratr­egjering under Cottarelli­s ledelse, siden Ligaen og Femstjerne­rsbevegels­en til sammen har flertall i nasjonalfo­rsamlingen.

– De erstatter en regjering som har flertall, med en regjering som ikke kan få flertall, sa Di Maio til sine tilhengere.

Krever nyvalg

Salvini har tidligere sagt at det må holdes nyvalg dersom Mattarella ikke ville godkjenne hans koalisjons­regjering.

– I et demokrati, om vi da fortsatt er et demokrati, er det kun én ting å gjøre. Å la italienern­e avgjøre det, sa Salvini mens møtet mellom Mattarella og Conte fortsatt pågikk.

Regjerings­plattforme­n til de to partiene hadde allerede skapt uro i EU og i finansmark­edene. De to gikk inn for kraftige skattekutt, samtidig med en sterk økning i utgiftene og lavere pensjonsal­der, noe som ville ha ført til sterkt økt underskudd og kraftig økning i statsgjeld­a som allerede er EUs største.

(NTB)

EU-tilhengere­n Mattarella bekreftet at han nektet å godkjenne Savona som finansmini­ster på grunn av hans motstand mot euroen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway