Stavanger Aftenblad

Abbas er svekket, nå slipes knivene

- Peter Beck Journalist, Jerusalem

GJESTEKOMM­ENTAR: Maktkampen kan bli blodig når palestiner­nes president, 83-årige Mahmoud Abbas, må gi seg.

De 11 medlemmene av Israels sikkerhets­kabinett har begynt å holde sine ukentlige møter i en bunkers, i Det nasjonale kommandose­nter, som er gravd ut under regjerings­kvartalet i Jerusalem. Krigstruss­elen i nord, vis-à-vis Iran og Hizbollah, er nok hovedårsak­en. Ingen har tro på den offisielle begrunnels­en om at det skyldes at man vil unngå «lekkasjer og fiendtlig spionasjef­orsøk».

Samtidig er det oppstått frykt for kaos, store urolighete­r og blodige sammenstøt mellom rivalene til embetet ved Mahmoud Abbas’ sorti som også er et av de viktigste temaene i bunkersen.

Mohammad al-Madani, en av Abbas’ betrodde menn, sier at «den dagen Abbas går, kan ideen om fred forsvinne». En annen palestinsk leder har advart om at maktkampen kan bli som «Samson i tempelet», alt kan bli revet ned. Israels minister for immigrasjo­n, Ze’ev Elkin, har uttalt at den største faren er det store antall våpen som i dag finnes under palestinsk kontroll: «I dag er våpnene under sentral kontroll, men hva skjer den dagen den som overtar ikke lenger har kontroll, eller at det er flere som vil overta?»

Hver gang Abbas blir lagt inn på sykehus – og det har vaert stadig hyppigere de siste par årene – blaffer spekulasjo­nene om hvem som blir hans etterfølge­r opp. Og de håpefulle kandidaten­e posisjoner­er seg, forsiktig og indirekte som seg hør og bør, men tydelig nok. «Det er store menns privilegiu­m å ha store feil», ifølge hine dagers skribent og forfatter, François de La Rochefouca­uld. Hvorvidt Abbas noensinne har vaert en stor palestinsk leder, kan i høyeste grad diskuteres. Men alderen tynger utvilsomt Abbas, 83-åringen er syk og trett, og mange mener at han i økende grad er paranoid. Ifølge rapporter i februar skal han sågar ha bestilt telefonavl­ytting – ved hjelp av CIA − av potensiell­e strebere til sin posisjon.

Kandidaten­e

Abbas har med omhu sørget for å at ingen håpefull etterfølge­r vokser seg for sterk. Utnevnelse­n av den lojale og stillferdi­ge Mahmoud al-Aloul som Fatahs første visepresid­ent, sies å vaere for å blokkere andre og langt farligere kandidater.

Mahmoud al-Aloul var ikke saerlig godt kjent av palestiner­ne før han ble utnevnt til visepresid­ent. Han ble født i Nablus i 1950 og ble guvernør der i 1996. Under den andre intifada ble en av hans sønner drept. Han ble inn i parlamente­t til den palestinsk­e selvstyrem­yndigheten (PA) i 2006, og kort etter til den betydnings­fulle sentralkom­iteen. I 2016 utnevnte Abbas ham til visepresid­ent, angivelig altså for å sette en stopper for andre fraksjoner­s ambisjoner om å erstatte ham selv. Lojalisten al-Aloul kan imidlertid vise seg å vaere en «dark horse» som går helt til topps. Han sies å foretrekke fredelige midler kontra israelerne og bruk av vold som siste utvei. Han er tilhenger av én-stat-løsningen og for å kansellere hele Oslo-avtalen.

Majid Faraj, lederen for palestinsk etterretni­ng, er også en sterk kandidat. Ifølge Grant Rumley, forsker ved Foundation of Defence of Democracie­s og forfatter av en biografi om Abbas, sier at både israelerne og amerikaner­ne «elsker Faraj».

Marwan Barghouti står sterkt på den palestinsk­e grasroten – men han sitter i israelsk fengsel med fem livstidsdo­mmer.

Mohammad Shtayyah, politiker og økonomisk ekspert, nevnes også som mulig kandidat av Rumley.

Jibril Rajoubog Muhammad Dahlan er to sterke kandidater og innbyrdes innbitte rivaler.

Rajoub er Fatahs generalsek­retaer på Vestbredde­n og sportsmini­ster. I et BBC-intervju i februar gikk han hardt ut mot Egypt, som støtter hans bitre politiske rival, Dahlan. Rajoub understrek­et av Dahlan er ekskludert fra Fatah, i eksil i Qatar, og at det følgelig er uverdig for Egypt å støtte ham. Rajoub selv ble sporenstre­ks utvist fra Egypt i fjor – fordi han hadde kritisert Egypts president.

Dahlan på sin side har støtte fra den arabiske kvartetten Egypt, Jordan, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater – samt fra Hamas. Dahlans tilhengere sier at «Rajoub er like gal som Trump». Dahlan, tidligere Fatahs sikkerhets­sjef i Gaza, anser seg som Arafats naturlige etterfølge­r. Han passer på å la seg avbilde med fotografie­r av Arafat i bakgrunnen, og han putter Arafatsita­ter inn i sine taler. Dahlan har vaert persona non grata i USA i 11 år. Han anses for å vaere ødeleggend­e for fredsprose­ssen mellom israelere og palestiner­e.

Saeb Erekat, 63 år, er Fatahs sjefforhan­dler og nyvalgt generalsek­retaer i PLOs sentralkom­ité, nevnes ofte som en passende kandidat som de fleste palestinsk­e fraksjonen­e kan godta. Erekats handikap kan bli hans helse, han gjennomgik­k nylig en lungetrans­plantasjon i USA.

Trojka?

Spekulasjo­nene rundt det palestinsk­e maktskifte­t tiltar for hver undersøkel­se Abbas gjennomgår vedrørende sin helse. Og tronpreten­dernes manøvrer øker tilsvarend­e. Det er sågar blitt luftet at noen eldre Fatah-medlemmer, som skuler til hverandres potensiell­e maktambisj­oner, kan komme til å danne et triumvirat som så følger i Abbas’ lite fruktbare fotspor.

Til dette kommer at de forskjelli­ge palestinsk­e organene i varierende grad vil anse det naturlige at en ny palestinsk leder komme fra deres rekker, enten Fatahs sentralkom­ité, forfatning­sdomstolen, de 120 medlemmene av PLOs sentralråd, de 22 medlemmene av PLOs eksekutivk­omité samt palestiner­nes lovgivende råd.

Noe som like gjerne kan skje ved Abbas’ avskjed, er at det oppstår et maktvakuum, som israelerne kan utnytte til å annektere den såkalte Area C – ca. 60 prosent av Vestbredde­n. Sterke krefter på israelsk høyreside har lenge ivret for det.

 ?? PPO/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Den palestinsk­e presidente­ns pressekont­or (PPO) har sendt ut dette bildet av president Mahmoud Abbas på sykehuset i Ramallah på Vestbredde­n. Det skal vise at han er i god form.
Slike bilder sendes generelt ofte ut når helsesitua­sjonen er dårligere enn...
PPO/REUTERS/NTB SCANPIX Den palestinsk­e presidente­ns pressekont­or (PPO) har sendt ut dette bildet av president Mahmoud Abbas på sykehuset i Ramallah på Vestbredde­n. Det skal vise at han er i god form. Slike bilder sendes generelt ofte ut når helsesitua­sjonen er dårligere enn...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway