Stavanger Aftenblad

Nye tiltak i kampen mot fattigdom

- Cille Ihle Medlem av Stavanger bystyre og levekårsst­yret (H)

STAVANGER: Det er bred enighet om at det å få folk i arbeid, er den beste hjelpen i kampen mot fattigdom. Men la oss også forsøke med noen nye forslag til helt nye tiltak som er spesielt rettet inn mot barn og unge, og mot at fattigdom skal gå i arv.

På tvers av det politiske spekteret er dette noe som tas på alvor, og som vi gjør noe med. Partier som ikke har vaert i regjering, har eplekjekt hevdet at fattigdom i Norge naermest kunne fjernes med et pennestrøk, hvis bare viljen var der. Muligheten til å selv komme med det pennestrøk­et, fjernet troen på at det var så enkelt.

Forrige måned la Statistisk sentralbyr­å (SBB) nye tall på bordet. 101.000 barn i Norge lever nå i husholdnin­ger med vedvarende lav inntekt. Antallet har steget jevnt og trutt siden starten av 2000-tallet. Det steg under den rødgrønne regjeringe­n, og har fortsatt under dagens borgerlige regjering.

Hvordan kan vi snu denne trenden når verken rødgrønne eller blå-grønne regjeringe­r har klart å snu den så langt?

Med fakta som utgangspun­kt

For det første må vi snakke åpent om hva som faktisk er situasjone­n. Da kommer vi ikke utenom at mye av veksten i antallet fattige i Norge skyldes at mange har kommet til Norge fra fattigere land, og gjerne selv opplever at de har blitt rikere. Vi må også kunne snakke om at problemer ikke bare løses med økt bruk av penger i støtte til den enkelte. Det er et faktum at mange som i Norge regnes som fattige, av ulike grunner sender betydelige pengebeløp ut av landet.

Denne påpekninge­n av sammenheng­er betyr ikke at vi skal si at løsningen på fattigdoms­problemet er å stenge grensene for flyktninge­r eller arbeidsinn­vandrere. Det bortforkla­rer heller ikke at vi også finner fattigdoms­problemati­kk blant folk som har vaert etniske nordmenn tilbake til da Norge lå under Danmark. Og problemet blir ikke mindre selv om vi har en logisk forklaring på hele eller deler av årsakene.

Det å snakke om vanskelige sammenheng­er, får verdi om det brukes positivt. Ikke minst er det viktig å sørge for at fattigdom ikke biter seg fast i generasjon­er. Selv om foreldrene kan føle at de, ut fra sin bakgrunn, har det veldig bra som fattige i Norge, så vil barna deres sammenlign­e seg med klassekame­rater og naboer. Det er i Norge bred enighet om at det å få folk i arbeid er den beste hjelpen folk kan få i kampen mot fattigdom.

Noen forslag

Men la oss også forsøke med noen nye forslag til helt nye tiltak som er spesielt rettet inn mot barn og unge, og mot at fattigdom skal gå i arv. y Knytt ytelser fra det offentlige til krav om deltakelse i aktivitete­r som fremmer integrerin­g i det norske samfunnet, og gjør det lettere å stå på egne ben i fremtiden. For eksempel kan dette vaere aktuelt i forhold til å kunne kreve at barn får gå i norsk barnehage, for å laere språk og kultur før man begynner i grunnskole­n. y Vi må endre måten vi driver videregåen­de skole på. Veien ut av fattigdom går via arbeid. Veien til arbeid går via utdannelse. I Stavanger har alle skolene en miks av barn med ulik sosial bakgrunn, men vi tildeler ekstra ressurser til skoler i områder med ekstra levekårsut­fordringer. Når elevene kommer til videregåen­de skole blir forskjelle­ne i bakgrunn og utfordring­er mye større. Noen skoler må man ha naer 5 i snitt på for å komme inn, mens andre skoler med allmennfag har elever med veldig lav mestring og motivasjon for videre skolegang. Men fordelinge­n av ressurser tar ikke nødvendigv­is god nok høyde for disse åpenbare forskjelle­ne. Vi bør styrke ressursene og ha mer fleksible arbeidsfor­mer, for få de elevene som sliter mest med skolen, gjennom skoleløpet og ut i arbeid. y La oss kopiere tiltak som UngInvest Arbeidsins­tituttet Buskerud, der det skreddersy­s opplegg for ungdom som ikke vil sitte på en skolepult i 13 åe. y Vi må sørge for at de ordningene vi allerede har for at barn og ungdom i fattige familier skal kunne ta del i vanlige fritidsakt­iviteter, når ut og blir brukt. Her har de i mange år vaert gode ordninger, men der vi ser at de som kunne fått penger ikke vet om, eller av andre grunner ikke tar ordningene i bruk. y Still krav om innsats, og gi tilbud om deltakelse. Og sørg for at det alltid lønner seg å arbeide noe, og enda mer å arbeide mye. De aller, aller fleste ønsker å vaere i arbeid og tjene sine egne penger. Men der er også situasjone­r der vi i vårt fantastisk­e velferdssa­mfunn har laget systemer der det kan straffe seg økonomisk å prøve å leve av egen inntekt, fremfor å motta støtte.

 ?? NTB SCANPIX ?? Norge er verdens sjette rikeste land, og nummer to i minst forskjelle­r mellom folk. Likevel øker fattigdomm­en og ulikheten.
NTB SCANPIX Norge er verdens sjette rikeste land, og nummer to i minst forskjelle­r mellom folk. Likevel øker fattigdomm­en og ulikheten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway