Stavanger Aftenblad

Avgjørende forbedring­er i ny bemannings­norm for barnehagen­e

- Eirik Husby Styreleder i PBL (Private Barnehager­s Landsforbu­nd)

Barnehagep­olitikk: Etter seks uker med mye debatt om regjeringe­ns forslag til ny bemannings­norm landet utdannings­og forsknings­komiteen forrige uke.

For det er svaert krevende, for ikke å si umulig, å innføre kostbare og nasjonale kvalitetsk­rav i en sektor med store forskjelle­r i finansieri­ng og der de mange, private barnehagen­e er finansiert ut fra to år gamle kommunale kostnader.

Berømmer komiteen

PBL (Private Barnehager­s Landsforbu­nd) vil berømme hele i komiteen for å ha satt seg grundig inn i saken, og for å ha kommet med mange og avgjørende krav til regjeringe­n: y Finansieri­ngssysteme­t må endres slik at det ivaretar alle barnehager og det gode mangfoldet i sektoren, samt reduserer etterslepe­t i finansieri­ngen av private barnehager. Innføringe­n av bemannings­normen synliggjør manglene med dagens system, og PBL er glad for at en samlet komité erkjenner dette. y Det er gledelig at komiteen ser behovet for å etablere et uavhengig tilsynssys­tem for barnehages­ektoren. Et uavhengig tilsyn som skal kontroller­e alle barnehager på like vilkår, vil vaere et av de viktigste tiltakene for å sikre at det også i fremtiden er høy kvalitet. y PBL mener det er bra at forventing­ene til vikarbruk og stedlig ledelse presiseres og at det eksplisitt slås fast at alle relevante kostnader til vikarbruk tas med i regnskapet til kommunene. y PBL mener det er fornuftig at sektoren får ett ekstra år på å innfri de nye kravene til bemanninge­n i barnehagen­e.

Det sikrer at barnehagen­e kan få tid til å gjennomfør­e gode ansettelse­sprosesser slik at reformen blir et reelt kvalitetsl­øft for sektoren.

PBL er positive til bemannings­normen, gitt at den er finansiert for alle barnehager fra dag én. Et samlet Storting har ansvar for at dette er på plass senest 1. august 2019. Men vi er samtidig enig med Aftenposte­n, som på lederplass 23. mai slår fast at «kvalitet i barnehager handler om mer enn bemanning».

Samlede kvaliteten

Alle barnehager bør måles på den samlede kvaliteten på tilbudet til barn og ansatte. Kvalitet er mye mer enn bemanninge­n og antall barn per ansatt. Kompetanse­n til de ansatte, kvaliteten i det pedagogisk­e arbeidet, ledelsen av barnehagen, foreldresa­marbeidet, sykefravae­r og vikarbruk er andre viktige faktorer. Derfor må ikke ny bemannings­norm bli en sovepute for en sektor som fortsatt må strekke seg for å gi barn og foreldre et enda bedre tilbud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway