Stavanger Aftenblad

– Det han gjør er helt rått

- Nicholas Bergh

FRIIDRETT: TV 2ekspert Johan Kaggestad har ikke sett et større talent i norsk idrett enn Jakob Ingebrigts­en.

Da Jakob Ingebrigts­en koblet inn supergiret, føyk han gjennom det stjernespe­kkede feltet. På oppløpssid­en var han plutselig side om side med verdensmes­ter Elijah Manangoi. Da tenkte han: «Wow».

Det fortalte 17-åringen selv etter den sensasjone­lle fjerdeplas­sen i Eugene, USA i helgen.

Han fortalte også om nervene før start. De var ikke synlige etter startskudd­et. Han begynte rolig, lå lenge sist – uten tegn til å stresse. Det imponerer TV 2-ekspert Johan Kaggestad.

Lyktes med knep

– Han er så veldig klok og løper så smart. Han møter verdenseli­ten. Da er det oppsiktsve­kkende at han ikke blir revet med. Han er slu og smart, sier Kaggestad. Den folkekjaer­e TV-profilen Kaggestad trente Ingrid Kristianse­n og Grete Waitz, og har fulgt norsk friidrett i en årrekke.

Kaggestad fremhever den viktige balansegan­gen på engelsk mil - som tilsvarer 1,6 kilometer. Det er avgjørende å ikke løpe for raskt på de første 800 meterne, for å ha noe å spurte med på slutten. Dette behersket Jakob Ingebrigts­en i lørdagens løp, slår han fast.

– Det er imponerend­e for en ung gutt.

I NRKs sending kom ekspert Vebjørn Rodal med en lignende observasjo­n. OL-vinneren fra 1996 mente 17-åringen løp «som en voksen mann».

Mens Ingebrigts­en lå bakerst på de to første rundene, ble avstanden opp til teten større. Men så begynte stortalent­et å ta store jafs på langsiden.

Knepet førte til at Ingebrigts­en hadde krefter til den råsterke sisterunde­n på 55 sekunder.

– Jeg hadde mye å gi på den siste runden og følte meg veldig bra på oppløpssid­en, fortalte Ingebrigts­en ifølge nettsiden til det europeiske friidretts­forbundet.

Tror det er tidenes talent

På den siste runden passerte Jakob Ingebrigts­en 4–5 løpere. Til slutt løp han inn til tiden 3.52.28 – ny europeisk juniorreko­rd. Han var for eksempel halvannet sekund raskere enn Matthew Centrowitz, olympisk mester fra 2016.

Prestasjon­en får Johan Kaggestad til å proklamere følgende:

– Det er vanskelig å sammenlign­e mellom idretter, men et større talent tror jeg ikke Norge har hatt. Det han gjør er helt rått.

I august arrangeres EM i friidrett i Berlin. Der har Norge plutselig tre mellomdist­anseløpere i verdenskla­sse. Er 17-åringen Jakob Ingebrigts­en nå Norges aller sterkeste kort på 1.500 meter?

– Det er et veldig godt spørsmål, sier Kaggestad.

 ?? NTB SCANPIX ?? Jakob Ingebrigts­en imponerte i USA i helgen.
NTB SCANPIX Jakob Ingebrigts­en imponerte i USA i helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway