Stavanger Aftenblad

Grundig folkebad-rapport

-

LEDER: Gisp! En hel milliard for et svømmebass­eng! Prisberegn­ingene for et nytt folkebad i Jåttåvågen i Stavanger er i utgangspun­ktet til å miste pusten av, men politikern­e må gjøre mer enn å se på prisen.

Kommunalut­valget fikk tirsdag en oppdatert løypemeldi­ng fra de som planlegger et folkebad i Jåttåvågen. Prisen vil, avhengig av modell, ligge på i over- eller underkant av én milliard kroner. Vi har tidligere uttrykt skepsis til om det er riktig å gjennomfør­e disse planene på bakgrunn av dette prisbildet.

Samtidig kan vi ikke annet enn å bli fascinert over det nitide grunnlagsa­rbeidet som foregår nå, og det er derfor all grunn til å gjøre dette arbeidet ferdig før noen, blendet av beløpet, setter sluttstrek.

At det er behov for et basseng i Hinna bydel, er hevet over tvil. At regionen trenger et 50-metersbass­eng er nesten like opplagt. Det samme gjelder et skikkelig stupetårn. I Aftenblade­t onsdag fortalte Norges beste stuper, Anne Vilde Tuxen fra Tananger, at hun drar til Kristiansa­nd nesten hver helg for å få skikkelige treningsfo­rhold.

Det nye utendørsba­ssenget på Gamlingen har gjennom vinteren og våren blitt en eventyrlig publikumss­uksess, så interessen for badeaktivi­teter er stor i distriktet. Det bekreftes av at den nyfusjoner­te Stavanger Madla Svømmeklub­b kan skilte med rundt 4000 medlemmer, og dermed er ett av Norges største idrettslag.

Aftenblade­t beregnet onsdag at byggekostn­aden per besøkende kan bli betydelig lavere enn for Stavanger konserthus i Bjergsted, noe som har gitt grunn til ettertanke, blant annet for Høyres gruppelede­r John Peter Hernes. Vi er helt enige med ham i at det skal vaere «kjempevans­kelig» å bruke én milliard kroner, men vi er også enige i at det må tas en god diskusjon rundt all informasjo­nen som kommer.

Av informasjo­nen som foreligger, ser vi at det ikke er interesse for å bygge et folkebad i et offentlig-privat samarbeid (OPS). Det bør både bekymre politikern­e, men også stimulere naeringsli­vet til å se muligheter.

Alle utgifter kan settes opp mot skoler, eldrebolig­er og andre gode tiltak. Ap’s Kari Nessa Nordtun sier det er mulig å bygge tre 25-metersbass­enger for samme pris. Det er sikkert riktig, men samtidig er ikke 25-metersbass­enger etterspurt etter de siste årenes utbygginge­r i regionen. Vi trenger et mer anvendelig (og helsebring­ende) folkebad og vi må kunne gi tusenvis av aktive svømmere et bedre treningsti­lbud. Samtidig må vi både kjenne godt etter om vi har råd til det, men også om vi har råd til å la vaere.

Det skal vaere «kjempevans­kelig» å bruke én milliard kroner.

 ?? MARIE VON KROGH ?? MILLIARDLØ­FT: Et nytt folkebad i området rundt Det skjeve tårn i Jåttåvågen ser ut til å få en prislapp på over én milliard kroner.
MARIE VON KROGH MILLIARDLØ­FT: Et nytt folkebad i området rundt Det skjeve tårn i Jåttåvågen ser ut til å få en prislapp på over én milliard kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway