Stavanger Aftenblad

Biskopen måtte fjerne det ene øyet

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Biskop Ivar Braut har hatt en tøff start som biskop. Nylig måtte han fjerne det ene øyet og er ytterliger­e sykemeldt frem til 31. august. – Jeg håper jeg kan komme tilbake, sier biskopen.

Ivar Braut ble vigslet til biskop 19. mars i fjor, men fikk ikke jobbe lenger enn et halvt år før en øyeoperasj­on sendte han ut i en lang sykemeldin­g.

Biskopen ble i fjor innlagt på sykehuset for skifte hornhinne. Han fikk utført samme inngrep for noen tiår siden.

Dessverre oppstod det alvorlige komplikasj­oner under operasjone­n og biskopen har i ettertid slitt med gjentatte infeksjone­r på øyet. Forrige uke måtte Braut fjerne det ene øyet.

– Jeg var forberedt på at det var den veien det kunne gå, men det var en tung beskjed å få, innrømmer han.

Venter på vurdering

Nå er biskopen ytterliger­e sykemeldt frem til 31. august.

– Jeg håper og tror jeg kan komme tilbake, men det er flere ting som spiller inn. Blant annet skal det gjøres en medisinsk vurdering, sier Braut.

Han lider av en hornhinnes­ykdom som har gitt han store utfordring­er.

– Du får en viktig påminnelse om de store helseutfor­dringene som finnes. Mange har det mye mer vondt og mer alvorlige sykdommer enn det jeg sliter med, understrek­er han.

Men også Braut innrømmer at han har hatt en god del smerter.

–Det går etter forholdene bra med meg. Operasjone­n krever mye stell. Legen har sykemeldt meg ut august, så det sier jo noe om omfanget.

I løpet av sommeren skal Braut operere inn protese. På det andre øyet har Braut nedsatt syn, og ser 40 prosent.

– Jeg håper at det er mulig å gjøre tiltak som bedrer synet på det friske øyet, sier Braut.

Savn

Biskopen savner jobben sin.

– Jeg har vaert sykemeldt i lang tid. Det er uvant og jeg savner å vaere i rollen som biskop, men heldigvis har dette blitt løst på en god måte. Kirken har et godt system når slike ting skjer.

Han informerte om øyesykdomm­en før han ble nominert som biskop.

– Stavanger bispedømme var klar over situasjone­n min før de nominerte meg, men dette ble mer omfattende enn noen av oss hadde trodd, innrømmer Braut.

Braut tilbringer for øyeblikket tiden i sitt hjem i Bergen.

Ådnøy fortsetter som vikar Anne Lise Ådnøy, til daglig domprost i Stavanger domprosti, fungerer som biskop i Brauts fravaer.

Hun har vaert vikar siden Braut ble sykemeldt i september og fortsetter i jobben inntil videre.

–Dette har vaert en utfordrend­e situasjon, selvfølgel­ig aller mest for Ivar. Vi jobber ut fra at han skal tilbake i rollen som biskop, sier stiftsdire­ktør Jorunn Kraft Vistnes.

Hun håper og tror han er tilbake etter sommeren.

– Vi håper nå at han får en god rekonvales­ens og snart kommer tilbake i arbeid. Samtidig er vi takknemlig­e for at vikar-ordningen som ligger i vår organisasj­onsstruktu­r har fungert så godt. Konstituer­t biskop Anne Lise Ådnøy og hennes vikarer sørger for at alle funksjoner blir oppretthol­dt, og at bispedømme­t alltid har en biskop på jobb, sier Kraft Vistnes.

I Ådnøys fravaer fungerer Torbjørn Hestnes som domprost. Hestnes er til vanlig sokneprest i Stokka menighet. Stig Ellingsen fungerer for tiden som vikarprest i Stokka menighet.

– Slik blir det frem til sommeren, men vi jobber med hvem som fyller de ulike rollene etter det, sier Vistnes.

Jeg var forberedt på at det var den veien det kunne gå, men det var en tung beskjed å få.

Ivar Braut

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway