Stavanger Aftenblad

Vil ha utredet jernbanest­asjon ved Nye SUS

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Venstre krever at Helse Stavanger tar høyde for at det kan komme en ny jernbane- eller tbanestasj­on på Ullandhaug. I forslaget til detaljregu­lering for nye SUS glimrer en slik løsning med sitt fravaer.

Venstre har blitt kritisert for å ha vaert med på å flytte et sentrumsna­ert sykehus et stykke lenger ut på landet. Partiet har derfor fra første dag understrek­et kravet om skinnegåen­de transport til Ullandhaug.

Egen stasjon

– Vi kommer til å be om at denne planen sendes tilbake igjen. For oss har det hele tiden vaert en forutsetni­ng for SUS på Ullandhaug at det også skal etableres et nytt kollektivt­ilbud på skinner opp til området. Dette viser ikke godt nok igjen i regulering­sforslaget, sier Kjartan Alexander Lunde, partiets stemme i kommunalst­yret for byutviklin­g (KBU).

– Hva er dere misfornøyd med?

– I saken heter det at det ikke er behov for å sette av plass til en egen stasjon i sykehusomr­ådet. Vi minner om at fylkeskomm­unen og jernbanedi­rektoratet er i ferd med å utrede en skinneløsn­ing til Ullandhaug. Hvis rapporten konkludere­r med at det beste vil vaere en jernbanelø­sning eller T-bane til Ullandhaug, er det viktig at vi tar høyde for dette allerede nå, sier Kjartan Lunde.

I saken heter det at en skinnegåen­de løsning over Ullandhaug, vil vaere en form for bane eller lightrail som ikke har behov for en stasjon i normal forstand. Kollektivt­raseen som er regulert er bred nok til dette, og det er romslig nok på tilstøtend­e fortau til å kunne tilpasses en slik løsning, heter det.

Finnes pengene?

– Er det ikke grunn til å tro at Helse Stavanger er mer realitetso­rientert enn Venstre i denne saken. Hvordan skal man finne milliardbe­løp til en ny bane når det ligger an til store kutt både i bussveien og andre samferdsel­stiltak i regionen?

– Jeg tror det er realistisk med bane til Ullandhaug. Det er ingen som har sagt at dette skal finansiere­s via Bymiljøpak­ken. Det er Staten som tradisjone­lt står for jernbaneut­bygging i Norge. Her er det også Staten som bygger nytt sykehus. Å få transportl­øsningen integrert, vil dermed vaere et godt trekk for å sikre oss at 0-vekstmålet i biltrafikk­en nås, sier Lunde.

Fortsatt 18. juni?

Leder Kari Raustein (H) i KBU sier at flertallsp­artiene vil støtte Venstre i at saken ikke blir behandlet som planlagt i kommunalst­yret i dag.

– Det går mot at saken enten blir utsatt eller sendt tilbake i påvente av en ny utredning. Sykehuset skal ligge der i 100 år. Derfor må vi gjøre grundig arbeid nå i planleggin­gsprosesse­n. Samtidig kan jeg si at vi i Høyre ikke ønsker å utsette sykehustby­ggingen. Vi håper at vi kan få svar innen neste møte, slik at vi likevel rekker behandling i bystyret 18. juni som planlagt, sier Raustein.

Prosjektdi­rektør Kari Gro Johanson ved SUS 2023 håper det stemmer.

– Det er ekstremt viktig at vi holder tidsplanen for utbygginge­n. Det vil vaere svaert uheldig hvis bystyrebeh­andlingen blir utsatt til etter sommerferi­en, sier hun.

Godt rustet Detaljregu­leringspla­nen slår ellers fast at det alt er lagt inn kollektivt­iltak som skal kunne betjene første byggetrinn ved nye SUS på en god måte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway