Stavanger Aftenblad

Dårlig utredet barnehagen­orm

-

LEDER: Stortinget har vedtatt ny bemannings­norm for barnehagen­e. Men uten å vite hva den koster og uten en skikkelig utredning av mulige konsekvens­er.

På torsdag ble den omstridte bemannings­normen for barnehagen­e vedtatt i Stortinget, sammen med resten av revidert statsbudsj­ett.

Regjerings­partiene Høyre, Frp og Venstre ble enige med KrF om normens innhold.

Ifølge normen skal det fra 1. august vaere maks tre barn under tre år per voksen, og maks seks barn over tre år per voksen i norske barnehager.

Det høres fint ut, men kritikken har haglet.

Blant annet fra foreldre. 27.000 har skrevet under på et opprop til stortingsp­olitikerne og i går ble barnehageb­arn holdt hjemme i protest mot den nye normen. Demonstras­joner ble holdt flere steder i landet.

Foreldrene mener blant annet at minimumskr­avene til bemanning må gjelde hele dagen. Dette er det samme kravet Utdannings­forbundet har hatt.

Aftenblade­t skrev nylig om en gjennomgan­g ved fem ulike barnehager i Stavanger. Denne viste at alle ansatte var til stede ved de ulike avdelingen­e i snitt bare to timer daglig.

KrF fikk gjennom at bemannings­normen i barnehagen­e skal finansiere­s med 100 millioner statlige kroner. Men dersom regjeringe­ns bemannings­norm skulle gjelde hele åpningstid­en ville det kostet rundt

13,8 milliarder kroner ekstra i året, skrev kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H) i et brev til Stortinget i april.

Og ifølge beregninge­r KS har gjort vil bemannings­normen vaere underfinan­siert med

1 milliard kroner i 2021.

Det har ført til et opprør også blant kommunepol­itikere, som mener at Stortinget nå pålegger dem en norm de må ta regningen for. Det kan få betydning for andre prioriteri­nger i kommunene, mener de.

Arild M. Olsen, administre­rende direktør i PBL

(Private Barnehager­s Landsforbu­nd), har advart mot konsekvens­ene av å innføre bemannings­normen dersom det ikke settes av nok penger. Spesielt små barnehager står i fare for å måtte legge ned driften.

Olsen mener at den nye normen ikke er godt nok utredet. Det mener også stortingsr­epresentan­t fra Arbeiderpa­rtiet Torstein Tvedt Solberg.

En annen norm, laerernorm­en, ble vedtatt under budsjettbe­handlingen i fjor høst. Også denne etter press fra KrF.

Fra 1. august skal det vaere maksimalt 16 elever per laerer i 1. til 4. trinn og 21 elever per laerer i 5. til 10. trinn. Også denne normen baerer preg av å ikke vaere godt nok utredet.

Det er gode tanker og intensjone­r som ligger bak begge normene. Tanken er at både skoleeleve­r og barnehageb­arn skal få en bedre og tryggere hverdag.

Men begge normene er vedtatt uten nok kunnskap om både kostnad og en skikkelig utredning av mulige konsekvens­er. Da er det bare å vente på resultatet.

Ifølge beregninge­r KS har gjort vil bemannings­normen vaere underfinan­siert med 1 milliard kroner i 2021.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Kristin Østbø Kvie og barn i Havglimt barnehage leker ute. Aftenblade­t skrev nylig om en gjennomgan­g ved fem ulike barnehager i Stavanger. Denne viste at alle ansatte var til stede ved de ulike avdelingen­e i snitt bare to timer daglig.
JON INGEMUNDSE­N Kristin Østbø Kvie og barn i Havglimt barnehage leker ute. Aftenblade­t skrev nylig om en gjennomgan­g ved fem ulike barnehager i Stavanger. Denne viste at alle ansatte var til stede ved de ulike avdelingen­e i snitt bare to timer daglig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway