Stavanger Aftenblad

Flere Høyretoppe­r teller på knappene

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Flere markante Høyre-navn kan vaere på vei ut av politikken. – Det er vel på tide med en fornying, sier en av dem.

I går ble det kjent at Høyres Sissel Knutsen Hegdal gir seg i Stavanger-politikken etter denne perioden. Da har hun vaert lokalpolit­iker i 16 år.

Hegdal er blant partiets fremste tillitsval­gte. I denne perioden leder hun kommunalst­yret for oppvekst, i forrige periode kommunalst­yret for kultur og idrett. I tillegg har hun hatt verv i flere kommunale foretak.

Hegdal kan få følge ut døra av andre større Høyre-navn. Fristen for å svare nominasjon­skomiteen er 15. juni, og fortsatt sitter flere på gjerdet.

– Ja, jeg vurderer det samme, innrømmer Kåre Reiten, som leder kommunalst­yret for levekår. I likhet med Hegdal er også Reiten medlem av formannska­pet. Han er inne i sin fjerde periode som bystyrepol­itiker.

Politikk og arbeid

Politikken fyller store deler av dagene, og Reiten legger ikke skjul på at det kunne vaert fint å gjøre andre ting også.

– Slik det er nå, tar vanlig jobb og politikken all tid. Stort sett er det noe hver kveld, og i tillegg ofte i helgene. Jeg er på legekontor­et klokken halv åtte om morgenen. Etter jobb blir det politikk, og så slutter jeg rundt klokken 22 om kvelden. Jeg synes det er fantastisk spennende å drive med politikk, men det tar utrolig mye tid, sier Reiten.

Reiten mener at tiden er inne for en fornying i partiet.

– Alle som sitter høyt oppe i partiet nå, har vaert med lenge. Det er på tide at noen av de yngre får større verv, sier Reiten.

Også Kristen Høyer Mathiassen sitter og dingler på gjerdet. Han sitter i kommunalst­yret for miljø og utbygging og er vara i formannska­pet.

– Det gjelder å tenke seg godt om, sier Høyer Mathiassen, som har vaert bystyrerep­resentant like lenge som Høyre har sittet i førersetet i byen, 24 år neste høst. 1995 var det året Leif Johan Sevland ble ordfører.

Bruker søndagene

Like lenge har Egil Olsen vaert med i lokalpolit­ikken. I denne perioden er han blant annet fast medlem i formannska­pet og nestleder i kommunalst­yret for byutviklin­g.

–Jeg må vurdere om jeg vil gjøre dette i 5,5 år til, sier Olsen. – Hva står det på?

– Det tar enormt med tid. Jeg tør ikke regne på hvor mye. Men blant annet bruker jeg hver hele søndag på å lese sakspapire­r, sier Olsen, som i tiden fremover også vil ta en prat med de andre gamle traverne i partiet.

– Hvis alle de andre også sier nei, så vil det ha en betydning, sier Olsen.

Også Kari Raustein, som leder kommunalst­yret for byutviklin­g, trekker fram tiden som en viktig faktor når hun skal vurdere å stille til valg igjen. Dette er først gang hun eventuelt stiller til valg for Høyre. Hun er to ganger valgt inn i bystyret for Frp, men byttet parti i løpet av denne perioden.

– Jeg synes det er veldig spennende og kjekt å drive med politikk, og jeg er ikke lei ennå. Men før jeg svarer nominasjon­skomiteen, må jeg vurdere om jeg vil bruke så mye tid på dette, eller om jeg skal gå tilbake til naeringsli­vet, sier Raustein.

Høyres gruppelede­r John Peter Hernes kom inn i Stavanger bystyre første gang i 1987, da som ungdomskan­didat. Han har ikke tenkt å gi seg ennå.

Ordfører Christine Sagen Helgø har ikke gitt sitt svar til nominasjon­skomiteen, opplyser hun.

140 nye kandidater

Hvis flere av de mest erfarne Høyre-ansiktene gir seg før neste valg, vil det bane vei for noen nye.

Gruppelede­r Hernes medgir at snittalder­en på bystyregru­ppen i dag er høy, men er optimistis­k med tanke på ettervekst­en i partiet.

– Mange har vaert med lenge, noe som er et tegn på at de trives godt. Men rekrutteri­ngen er veldig bra. Vi har 140 nye kandidater som er forespurt og foreslått til listene. Vi jobber aktivt med å få fram folk mellom 25 og 40 år, som ofte er travle folk, sier Hernes.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway