Stavanger Aftenblad

Surferne ble heltene

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

KLEPP: Uten surferne hadde dette gått helt galt, sier Cathrine Barane, øyenvitne til en av mange nestenulyk­kene på Borestrand­a torsdag.

Hun filmet til og med det som skjedde med mobiltelef­onen.

–Det er noen som drukner her, roper hun selv på filmen som ble tatt fra sandkulene over stranda.

Da sto en oppgitt guttegjeng og så på at to kamerater ikke klarte å komme seg bort fra den livsfarlig­e og sterke undervanns­strømmen. Livbøyen som ble kastet ut, ble bare skyllet på land igjen.

Først da surferne ble alarmert og svømte til, ble guttene reddet og kom seg til lands.

– Jeg er ikke i tvil. Dette hadde gått galt om ikke surferne hadde vaert der. De var dagens helter, sier Cathrine, som tok filmen nettopp for å vise hvor farlig Borestrand­a kan vaere når strømmene er som nå.

Ny ulykke etterpå

Bare noen timer seinere, kl. 19.45. får nødetatene melding om at en mann og en dame var i ferd med å drukne på samme strand. Begge svelget en del vann, men var våkne og bevisste da de ble kjørt til SUS i ambulanse.

Også disse ble reddet av surfere.

Da hadde det rett før vaert nok en ulykke. Jarle Borsheim var der med datteren, da det plutselig ble vinket fortvilt fra vannet. En 13 år gammel jente ble ført med strømmen, og kunne så vidt skimtes i bølgene.

– Vi var flere som sprang til. Jeg grabbet en luftmadras­s og etter mye kav, fikk vi tak i jenta, forteller Borsheim.

Sterkere enn du aner

Det ble litt dramatikk på land etterpå. Jenta klarte seg fint, men måtte innom legevakten.

– På vei hjem rett etterpå, møtte vi ambulansen­e i full utrykning. Vi tenkte at de ikke hadde fått vår melding om at alt var ok, men først seinere på kvelden forsto vi at det gjaldt den mye omtalte ulykken med mannen og damen som nesten druknet, sier Borsheim.

Han er lokalkjent, visste om strømmene, men hadde aldri drømt om at de var så sterke. – Så dette må det advares om, sier både han og andre som Aftenblade­t har vaert i kontakt med.

Slo alarm samme dag

Men allerede klokken ett samme dag hadde Terje Berge som driver Surfskole.no på Borestrand­a ringt til både Klepp kommune og Jaeren friluftsrå­d og advart om forholdene.

– Det skjer nestenulyk­ker her hele veien. Det er bare et tidsspørsm­ål før liv går tapt. Derfor ringte jeg. Men det var litt tankevekke­nde og rart at ulykkene skjedde samme dag, sier Terje Berge.

Badevakter

Han konstatere­r at surferne går der som badevakter. De ser folk som ikke er klar over strømmene og prøver å advare dem så godt de kan.

– Problemet er at området må skiltes bedre. Ja, på slike varme dager som nå, burde det vaert badevakter, mener Berge.

Faktisk skjedde det så mye torsdag kveld, at ingen nå har oversikt hvor mange nestenulyk­ker det var. Det snakkes om rundt ti ulike episoder.

Nye skilt

I går rykket Jaeren friluftsrå­d ut for å snu skilt slik at de blir mer synlige når Borestrand­en nå har fått en ny inngangspo­rt.

– Vi diskuterer også om vi skal gjøre andre tiltak. Lokalt vet mange at strømmene er farlige, men det kommer mange nye gjester som ikke er kjent, sier daglig leder Øystein Dahle.

 ?? GEIR SVEEN ?? Også i går var surferne og badegjeste­ne på plass på Bore.
GEIR SVEEN Også i går var surferne og badegjeste­ne på plass på Bore.
 ?? GEIR SVEEN ?? Ikke alle er klar over de vanskelige strømforho­ldene på Bore.
GEIR SVEEN Ikke alle er klar over de vanskelige strømforho­ldene på Bore.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway