Stavanger Aftenblad

Christian Wedler og saksøkerne inngikk forlik

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Frp-topp Christian Wedler har inngått et utenomrett­slig forlik med de to saksøkerne Roald Moi og Bernt Haave. Dermed er krangelen om høyhusidee­n i Knud Holms gate ute av verden.

Partene er blitt enige om at innholdet i forliket ikke skal offentligg­jøres.

– Jeg kan ikke si noe om det, annet enn at det er inngått et utenomrett­slig forlik. Hadde det vaert et rettslig forlik, kunne innholdet blitt gjort kjent, men i dette tilfelle er partene enige om konfidensi­alitet, sier Odd Netteland, som førte saken for Haave og Moi.

–Jeg har ingen kommentar om forliket, sier Roald Moi.

Christian Wedler henviser til sin advokat Erik Torall, som heller ikke vil si hva partene er blitt enige om.

– Var det din klient som tok initiative­t til et forlik?

– Det var først dommeren og så partene i fellesskap.

– Kan du bekrefte at det var din klient som ba om at innholdet i forliket skulle holdes hemmelig?

– Det er vanlig at slike forlik er konfidensi­elle. Det er ingenting spesielt i det, sier Torall.

Da partene gikk fra hverandre etter dag 1 i Jaeren tingrett sist tirsdag var det ingenting som tydet på forlik, selv om dommer Grønlid kom med en oppfordrin­g om dette.

Partene hadde nettopp gitt hver sin versjon av saken, versjoner som spriket så mye at det var ord mot ord. Saksøktes advokat Odd Netteland mente en samtale Wedler refererte til, måtte ha oppstått i Wedlers eget hode. Wedler beskyldte motparten for å fare med løgn.

Saken gjaldt fordelinge­n av vederlaget Christian Wedler fikk da han solgte sin halvdel i selskapet Knud Holms gate 8 utbygging AS til Base Property. Kjøpesumme­n var på 3,2 millioner kroner. Wedler sa i retten at de siste 200.000 var tiltenkt Haave og Moi for deres innsats i idéprosess­en.

Haave og Moi forlangte på sin side én million hver, siden de mente de hadde gått inn i selskapet som Wedlers likeverdig­e partnere, og at det til og med var de som hadde invitert Wedler inn til forhandlin­gsbordet med Misjonskir­ken.

Det er derfor all grunn til å tro at beløpet ligger et sted midt imellom 100.000 og 1 million. I retten kom det fram at saksøkerne på et tidspunkt hadde sagt seg villig til å nøye seg med 400.000 kroner hver, men at Wedler da hadde nektet.

Mange hatter

I retten hevdet saksøkerne at Wedler skulle bruke sin påvirkning­skraft i kommunale systemer for å få høyhuspros­jektet på plass, mens de selv skulle sitte stille i båten. Dette ble kategorisk tilbakevis­t av Wedlers prosessful­lmektig, Erik Torall, som sa at Wedler overhodet ikke hadde jobbet med saken politisk.

Wedler fortalte selv at han i rollen som investor hadde gått gjennom alle eiendommer fra Kannik til Atlantic for å finne muligheter for å bygge høyhus. Det kom også fram at han hadde jobbet intenst for å kjøpe Domkirkepl­assen 1, Norges Bankbygget, da kommunen la det ut for salg. Bygningen ble imidlertid kjøpt av Camar Eiendom. I tillegg hadde han hatt en idé om å kjøpe Dale av fylkeskomm­unen. Sammen med Haave og Moi ble det vurdert å levere inn et bud på 1,2 milliarder kroner for eiendommen.

– Bli med oss!

I retten forklarte også Base-topp Alfred Ydstebø seg om bakgrunnen for at han betalte Wedler 3,2 millioner for andelen i høyhuspros­jektet.

– Vi var opptatt av å finne en pris som var fair og ikke for høy. Vi spøkte med at det sikkert hadde kostet det samme å leie ham inn den gangen han fortsatt var KPMG-partner. sa Ydstebø.

Ydstebø var klar på at Wedlers rolle som politiker var problemati­sk.

– Selv om han hadde det formelle i orden, var det problemati­sk. Derfor var det klart at godtgjørel­sen måtte vaere en engangssum og helt uten koblinger til resultatet. Da ville det se mistenkeli­g ut. Det formelle var i orden, men vi må tenke på hvordan ting ser ut. Vi sa til Christian at alternativ­et var at han måtte slutte som politiker og heller bli med oss i stedet, sa Alfred Ydstebø.

Aftenblade­t forsøkte i går å få Wedler i tale om saken. Det ønsket imøtekom han ikke.

 ??  ?? Christian Wedler ble saksøkt for 2 millioner kroner.
Christian Wedler ble saksøkt for 2 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway