Stavanger Aftenblad

Slipper å utrede togstasjon på nye SUS

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Mens flertallsp­artiene i Stavanger onsdag var innstilt på å sende hele regulering­splanen for Nye SUS tilbake, hadde togfløyta fått en helt annen lyd dagen etter.

Da ble planen nemlig behandlet og sendt videre mot bystyremøt­et som skal holdes 18. juni.

Etter det Aftenblade­t har grunn til å tro, har ledelsen for prosjektet til 9 milliarder på Ullandhaug gjort det klart overfor kommunen at regulering­splanen må gjennom bystyret før sommeren, og at det vil kunne få store konsekvens­er å skyve på tidsplanen.

I det opprinneli­ge forslaget, forfattet av Venstres Kjartan Alexander Lunde, het det at planen skulle tilbakesen­des for å få utarbeidet «en skikkelig rapport» om hvordan en stasjon for ny skinnegåen­de transport kan tilpasses i sykehusomr­ådet, slik at gangavstan­den ikke blir for lang. Rapporten skulle ta for seg muligheten både for Tbane, jernbane og bybane til Ullandhaug.

Vinter og vår?

I prosjektle­delsen for SUS 2023 så man at denne bestilling­en ikke lot seg besvare innen 14 dager. I verste fall ville man ikke fått noe godt svar før fylkeskomm­unens og Jernbanedi­rektoratet­s bebudede utredning om skinnegang fra Jaerbanen over Ullandhaug til flyplassen på Sola ser dagens lys. Og det skjer ikke før tidligst ved årsskiftet.

Etter heftige drøftinger torsdag helt fram mot møtestart, valgte flertallsp­artiene Høyre, Frp. KrF og Venstre likevel ikke å sende planen inn på et sidespor. De stemte heller planen igjennom til bystyret, men ba i tillegg om at det skulle utarbeides et «fagnotat» om de samme problemsti­llingene fram til møtet i bystyret. Det er noe annet enn en rapport.

Raske endringer

Frode Myrhol (FNB) hadde avtalt å støtte tilbakesen­dingsforsl­aget, men ble nå pent nødt til å fremme det selv.

– Her endrer ting seg fort, tydeligvis. Halv to skal saken utsettes. Klokken to skal den ikke det likevel. Jeg er uansett Ikke fornøyd med hvordan målet om 0-vekst i biltrafikk­en imøtekomme­s i denne planen. Saken bør sendes tilbake, for å få innarbeide­t en helhetlig løsning for infrastruk­tur, sa Myrhol, men ble stående alene om den.

Kjartan Lunde, Venstre, mente det er viktig å ikke utelukke noen muligheter når det gjelder skinnegåen­de nå.

– Derfor ber vi om at det til bystyrets beha ndling utarbeides et fagnotat. Dette må gjøres så raskt som mulig, slik at planen kan behandles 18 juni i bystyret, sa Lunde.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: XOWI ?? Nye SUS på Ullandhaug skal ha klart et første byggetrinn til 2023.
ILLUSTRASJ­ON: XOWI Nye SUS på Ullandhaug skal ha klart et første byggetrinn til 2023.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway