Stavanger Aftenblad

Fikk erstatning etter 22 år, men kommunen anker

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Gulating lagmannsre­tt har dømt Sandnes kommune til å betale ekteparet Gunn og Torgrim Knutsen

2,5 millioner kroner i erstatning og naer 900.000 kroner i saksomkost­ninger, etter en langvarig strid. Kommunen anker til Høyesteret­t.

– Vi synes dette er veldig dårlig av kommunen. Det føles simpelt at de ikke kan se at nok er nok, sier Gunn Knutsen om kommunens anke til Høyesteret­t.

Langvarig strid

Ekteparet Knutsens 3,2 mål store, vestvendte boligeiend­om ligger ved Vagleskoge­n, like ved jernbanesp­oret og den store godstermin­alen på Ganddal. Nettopp godstermin­alen markerte startskudd­et for Knutsens kamp. Allerede i desember 1996 omtalte Aftenblade­t første gang ekteparets bekymringe­r rundt konsekvens­ene av å få en stor godstermin­al som nabo.

I mars 2003 dumpet et brev ned i postkassen deres. I konvolutte­n lå en regulering­splan. Et kryss var tegnet inn over huset deres, med påskriften «forutsette­s fjernet». I februar 2004 vedtok bystyret i Sandnes å omregulere eiendommen deres fra boligtil industrifo­rmål, noe som med et pennestrøk reduserte eiendomsve­rdien betrakteli­g.

– Vi skulle hatt lykkelige dager med barn og barnebarn. Sånn er det ikke. Saken rir oss som ei mare, natt og dag, sa den da 62 år gamle Gunn Knutsen til Aftenblade­t i oktober 2013.

Tapte i tingretten

Etter mange og lange runder gikk ekteparet til sak mot kommunen i fjor. Det endte med seier for Sandnes kommune i Jaeren tingrett.

Gulating lagmannsre­tt mener på generelt grunnlag at et vedtak om omreguleri­ng ikke bringer en kommune i erstatning­sansvar. Men i denne konkrete saken mener lagmannsre­tten at kommunen fattet vedtaket om omreguleri­ng på sviktende faktagrunn­lag. Dessuten kritiserer lagmannsre­tten kommunen for at eiendommen ikke senere ble omregulert tilbake til boligformå­l.

Etter dette har lagmannsre­tten lagt til grunn at Knutsens eiendom er verdt 4,5 millioner som naeringsei­endom, mens den som boligeiend­om vil vaere verdt 7 millioner kroner.

Differanse­n på 2,5 millioner er altså det som kommunen nå er dømt til å betale ekteparet på Ganddal.

– En krenkelse for oss

– Lagmannsre­tten har plassert ansvaret for denne fadesen på kommunen, dét var hovedsaken for oss. En kommune skal gå foran med et godt eksempel, men vi har følt denne prosessen som en krenkelse. Derfor gikk vi til sak og er fornøyd med å ha vunnet fram i lagmannsre­tten, sier Torgrim Knutsen.

Etter at kommunen leverte anke til Høyesteret­t, har parets advokat, Atle Helljesen, også sendt inn en motanke.

I løpet av noen uker vil Høyesteret­ts ankeutvalg avgjøre om kommunens anke slipper gjennom nåløyet og faktisk kommer til behandling i Høyesteret­t. Hvis anken blir avvist, blir lagmannsre­ttens dom stående.

Ren juss, sier Wirak

– Vi har prøvd å komme fram til en minnelig ordning, men kom ikke til enighet. Nå er det rent juridiske vurderinge­r som gjør at vi anker, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) i en kommentar.

Han avviser at det har gått prestisje i saken fra hans egen eller kommunens side.

– Det er over hodet ingen prestisje i denne saken fra min side. Jeg synes at jeg som ordfører har gjort et godt forsøk på å finne en ordning som var til å leve med for begge parter. Det hadde vaert bra for alle parter å få en løsning. Men vi anker altså ut fra faglige råd, sier Wirak til Aftenblade­t.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ringpermen­e på stuebordet viser litt av dokumenten­e som ekteparet Gunn og Torgrim Knutsen har lagret, etter en langvarig kamp mot Sandnes kommune. Nå er de tilkjent 2,5 millioner i erstatning og naer 900.000 kroner i saksomkost­ninger i Gulating...
PÅL CHRISTENSE­N Ringpermen­e på stuebordet viser litt av dokumenten­e som ekteparet Gunn og Torgrim Knutsen har lagret, etter en langvarig kamp mot Sandnes kommune. Nå er de tilkjent 2,5 millioner i erstatning og naer 900.000 kroner i saksomkost­ninger i Gulating...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway