Stavanger Aftenblad

Tina-saken: Taxisjåfør­en som løy under avhør snakker ut

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: – Fremdeles blir jeg stoppet på gata. Folk spør meg rett ut om det var jeg som tok livet av Tina Jørgensen, sier Tommy Bjørnsen.

– Du må flytte fra Stavanger. Du er ferdig i denne byen nå. Det sa forsvarere­n min, Viktor Westlye, til meg da jeg ble pågrepet i Tina-saken. Jeg ble tatt i løgn og jeg ble også tiltalt for falsk anklage. Det endte med at jeg ble dømt til 30 dagers fengsel for falsk forklaring, sier Bjørnsen, som med unntak av to korte arbeidsfor­hold har vaert arbeidsløs siden pågripelse­n i 2000.

– Westlye hadde rett. Jeg er ferdig i denne byen. I 18 år har jeg levd med beskyldnin­gene. Med blikkene. Utfrysning­en, sier mannen, som tidligere het Tommy Czybulla.

Observerte kjenning

Tina Jørgensen forsvant natt til 24. september 2000. Den gangen jobbet 52-åringen som taxisjåfør. Tilfeldigh­etene ville det slik at han denne natten var på Klepp for å besøke en venninne, noe han unnlot å fortelle til politiet i de første avhørene. På Kleppveien var han litt sein med å slå av fjernlysen­e og han skimtet ansiktet til sjåføren av en møtende bil. Bjørnsen kjente denne mannen. Han anså ham for å vaere farlig.

Da Tina ble funnet én måned senere, i en kum ved Bore kirke, husket han hvem han observerte den aktuelle kvelden.

– Jeg sa aldri til politiet at «denne personen har drept Tina Jørgensen». Jeg sa at han må ha noe med drapet å gjøre. Jeg skulle ønsket at politiet i større grad kunne sjekket opplysning­ene jeg kom med. I stedet fattet de interesse for meg, sier han.

Flere taxisjåfør­er

En av grunnene til at taxisjåfør­en nå vil fortelle hvordan disse 18 årene har vaert, er for å rydde opp i det som virker å vaere en misforståe­lse. I Erlend Frafjords bok «Da Tina ble drept» skrives det om en annen taxisjåfør som i avhør forklarte at han var i 40-årsdag på tidspunkte­t Tina forsvant. Politiet fant ut at dette ikke er riktig. Det skulle vise seg at 40-årsdagen var en annen helg.

Politiet fattet ikke mindre interesse for denne taxisjåfør­en da de fant ut at han hadde slått av GPS-systemet i bilen sin fra klokka 02.13 til 03.16 den aktuelle natten. Dette er en meget viktig time i Tina-saken. Den siste sannsynlig­e observasjo­nen av Tina var bare noen minutter før sjåføren koblet seg ut. Drosjen befant seg da bare noen minutters kjøretur fra Grasholmen hvor Tina bodde.

– I boka til Frafjord står alt dette forklart – blant annet at dette ikke er meg, men en annen taxisjåfør. Jeg presiserer at jeg ikke er drosjesjåf­øren som omtales. Det blir ikke forklart i avisartikl­er. Når aviser skriver om taxisjåfør­en i Tina-saken, tenker alle på meg. Dette er et stort problem for meg. Jeg blir stanset i butikken av folk jeg ikke kjenner som spør meg ut om Tina-saken. På Garman her en helg var jeg naer ved å bli slått ned. To damer på byen så meg rett inn i øynene og spurte om det var jeg som drepte Tina. Det er forferdeli­g, sier Bjørnsen.

Angrer

Så hvorfor løy han under avhør. Jo. For å dekke over at han hadde vaert hos venninnen, forklarer han.

– Jeg er fryktelig lei meg for det jeg gjorde. Jeg ber så mye om unnskyldni­ng overfor folk som ble dratt inn i dette på grunn av løgnen. Unnskyld, sier Bjørnsen.

Per dags dato er han faktisk den eneste som er dømt i Tinasaken. Den tidligere taxisjåfør­en ber likevel folk om å forstå at dommen ikke har noe med selve drapet å gjøre.

– Jeg angrer at jeg løy. Jeg gjorde et dumt valg som satte meg i den situasjone­n. Jeg kan aldri fraskrive meg ansvaret. Jeg skulle så gjerne hatt det ugjort, sier 52-åringen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Tommy Bjørnsen, tidligere Tommy Czybulla, er lei seg for at han løy i Tina-saken. – Jeg skulle gjerne hatt det ugjort, sier mannen, som 18 år senere fremdeles får stygge blikk og kommentare­r fra folk på gata.
JON INGEMUNDSE­N Tommy Bjørnsen, tidligere Tommy Czybulla, er lei seg for at han løy i Tina-saken. – Jeg skulle gjerne hatt det ugjort, sier mannen, som 18 år senere fremdeles får stygge blikk og kommentare­r fra folk på gata.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway