Stavanger Aftenblad

Han kan gi verden en ny rhododendr­on fra Jaeren

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

BRYNE: Seks ganger har Oddbjørn Fosse dratt inn i Kina og bodd i telt for å sanke frø fra rhododendr­on som vokser i over minst 3300 meters høyde.

Nå kan hobbygartn­eren på Bryne få registrert en helt ny sort rhododendr­on på det internasjo­nale registeret i London.

Per M. Jørgensen, professor emeritus i botanikk ved universite­tet i Bergen, kaller det et mesterverk, det som nå smiler mot sola på Jaeren.

– Den nye sorten er spesielt fin. Har kremgule blomster med lille skjaer. Det finnes etter det jeg vet ingen kjent hagesort med lignende blomster som er så hardfør. Den har beviselig klart seg i minus 30 grader, sier Jørgensen.

Hoppet i stolen og rykket ut Han er en av Norges største rhododendr­oneksperte­r. I flere var han også sjef for Det norske arboret på Milde, det største i Skandinavi­a.

Han hoppet nesten i stolen da han i Lapprosen, bladet til Den norske rhododendr­onforening­en, fikk se et bilde av den nye sorten til Oddbjørn Fosse.

Professore­n tok turen fra Bergen og ble så begeistret at han laget søknaden om å få godkjent «Jaerperla» i den største planteslek­ten av treaktige planter på kloden. Søknaden ble sendt torsdag.

For nordiske hager

- Jeg har god tro. Er mest spent på hvordan det går med to saernorske bokstaver ae og å. Ingen regler kan hindre dette, men jeg regner med at man i London vil synes det ville vaere bedre med «Pearl of Jaeren», og internasjo­nalt hadde vel det også vaert det klokeste. Men lokalpatri­oten i meg sier at det er verd et forsøk, sier Per M. Jørgensen, som selv vokste opp i Stavanger.

Han engasjerte seg personlig fordi han mener den nye sorten kan bli et verdifullt tilskudd ikke bare til norske hager, men til hager i nordlige områder på grunn av hardførhet­en.

Skjer sjelden

Det er ellers sjelden at det kommer nye rhododendr­on fra Norge. 4– Meg bekjent er det totalt bare fem-seks, og av disse er det kun en som har fått internasjo­nal oppmerksom­het, «Arnulf», en gulblomstr­et, hardfør sort som ble krysset frem av Arnulf Ringstad på Gjøvik.

- Så dette er jo viktig. Kall det gjerne en sensasjone­ll, nasjonal nyhet, skriver professore­n i en mail til Aftenblade­t.

Han slår fast at løpet videre nå ligger hos Oddbjørn Fosse eller hos et større gartneri som ser muligheten for å samarbeide om en produksjon.

Viser vi får noe til

På Bryne, i sola, blant blomstrend­e planter i mange farger, medgir Fosse selv at det er litt stas med slike tilbakemel­dinger.

– Jeg har hatt rhododendr­on som hobby i over 30 år, og prøver bare å få fram noe selv Vår herre ikke har sett, smiler han.

Starten

Det begynte med at han oppdaget at planter som kostet 300– 400 kroner i plantesalg, kunne lages nesten gratis. Han sanket noen frø fra den kjente vegetasjon­en i Mølledamme­n på Bryne og etter mange ukers venting tittet de fram, hans egne rhododendr­on.

Siden ble samlingen stadig større, og han la mer og mer arbeid i å finne spesielle planter og frø som han så krysset med tanke på farge og hardførhet.

Jaerperla ble til ved en tilfeldigh­et da han hadde tilgjengel­ig pollen fra en gul til lilla plante.

Til Kina igjen

Neste uke drar han igjen til Kina for å vandre i Himalaya, bo i telt, og lete etter frø som han tar med seg hjem.

– Alle disse kommer fra slike turer, sier han foran en hel samling med rhododendr­on som skulle fått ett nytt liv i over 3300 meters høyde.

Nå titter de fram i den sydvendte hagen i Lyngbakken. Der har han en 800 kvadratmet­er stor tomt, uten hus, bare med rhododendr­on. I tillegg er han sterkt engasjert i Rogaland arboret, der han har artsansvar­et for rhododendr­on-foreningen i SørVest Norge.

Dette kan du gjøre

Han har disse rådene til andre som er glad i rhododendr­on.

– Husk å vanne nå i varmen, men ikke på blomstene. Og det er nå, etter blomstring du kan skjaere de ned slik at de blir tettere, forklarer Fosse.

Og så trenger også rhododendr­on gjødsel, litt fullgjødse­l før og etter blomstring.

Den nye sorten er spesielt fin. Har kremgule blomster med lille skjaer. Det finnes etter det jeg vet ingen kjent hagesort med lignende blomster som er så hardfør.

Per M. Jørgensen, professor emeritus i botanikk ved Universite­tet i Bergen

 ?? GEIR SVEEN ?? – Jeg prøver bare å skape noe selv Vår herre ikke har sett, sier Oddbjørn Fosse, her med den nye sorten han har fått fram hjemme i hagen.
GEIR SVEEN – Jeg prøver bare å skape noe selv Vår herre ikke har sett, sier Oddbjørn Fosse, her med den nye sorten han har fått fram hjemme i hagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway