Stavanger Aftenblad

–Noen ringer bare for å si at de gleder seg

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

STAVANGER: I år har vi tatt ONS til et helt nytt nivå, mener ONSgeneral Leif Johan Sevland. Han håper folk skal bli superfornø­yde med alt de får – og litt sure for alt de går glipp av.

Når ONS åpner dørene på Tjensvoll i Stavanger mandag 27. august, er en ting sikkert: Ingen vil klare å få med seg alle de 550 foredragen­e som er satt opp over tre dager.

– I år har vi tatt programmet vårt til et nytt nivå. Vi skal ha så mye bra å velge i at folk skal vaere veldig fornøyde med alt de får med seg – og litt sure for alt de går glipp av, sier ONS-general Leif Johan Sevland.

Kronprins Haakon kommer. Statsminis­ter Erna Solberg kommer Og alle de store oljeselska­pene – 26 stykker av dem, både med toppsjefer og utstilling­er. Sevland er ikke kjent for å velge den minste trommen når han skal snakke om ONS, og går for den største også i år.

– Før var ONS (Offshore Northern Seas, red. anm.) knyttet til aktivitete­n i Nordsjøen. Men nå handler arrangemen­tet om verden. Verden kommer hit. Dette er et globalt energieven­ement, sier han.

Dette mener Sevland de merker også når de kontakter oljeselska­pene. – Konsernled­elser prioritere­r å komme hit. Det skjer også fordi Norge er et spennende marked, sammen med Brasil blant de mest aktive i hele verden.

Nano og flyktningk­rise

Så programdir­ektør Ingvild Meland har jobbet bredt. Tekniske direktører har fått plukket ut de viktigste utfordring­ene som skal løftes fram. Ingen overraskel­se – mye handler om digitalise­ring. Og så kommer Josephine Goube fra Techfugees, som har en teknologis­k innfallsvi­nkel til hvordan flyktningk­risen kan bli litt mindre kritisk. Også Maria Strømme, professor i nanoteknol­ogi fra Uppsala, kommer - sammen med en rekke andre. Og langt fra alt handler om olje.

Oljepris på vei tilbake

– Vi har 110 foredrag om fornybar energi. Hvor ellers i Norge får du det? Jeg mener vi nå har lagt debatten om fossil energi mot fornybar energi bak oss. Vi snakker nå om ett energisyst­em. Men det betyr ikke at vi er redd for å utfordre. Vi vil ha polarisert­e debatter på ONS, sier Meland. Også en stigende oljepris hjelper på humøret. ONS-general Sevland vil beskrive situasjone­n som preget av entusiasme.

– Vi får telefoner fra hvor det måtte vaere. Noen ringer bare for å si at de ser fram til ONS. Jeg regner med at utstilling­en vil bli omtrent som for to år siden noe som betyr at årets messe blir en av de største i historien. Og selv om fornybar energi er en naturlig del av årets messe, har vi altså ikke glemt oljebransj­en og norsk sokkel. Vi vet hvor vi kommer av – det er vårt DNA. Så har vi det andre i tillegg, sier Sevland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway