Stavanger Aftenblad

Stavanger kommune kan kjøpe hele Expo-hallen

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

SIDDISOMRÅ­DET:

Kjøp av den siste tredelen i den nye Expo-hallen er et av alternativ­ene når Stavanger kommune skal prøve å lette byrdene for Stavanger Forum.

Formannska­pet behandler torsdag fremtidig organiseri­ng og eierstrukt­ur i konferanse­området på Tjensvoll.

Messe- og konferanse­arrangøren på Tjensvoll har slitt økonomisk de siste årene. For fjoråret, da det ikke ble arrangert ONS, ligger det an til et underskudd på om lag 14 millioner kroner.

Ett alternativ nå er at rådmannen bes fremme en sak om å kjøpe Stavanger Forum AS en tredel andel i Forum Expo.

70 millioner?

Hallen kostet 256 millioner kroner da den sto ferdig i 2015. Nå vil tredelen eventuelt bli solgt til markedspri­s. Bokført verdi ved sist årsskifte for Forums andel er på 66,9 millioner kroner. Utgifter til renter og avdrag har vaert sterkt medvirkend­e til at Stavanger Forums resultat har forverret seg de siste årene, spesielt siden hallen sto ferdig samtidig med nedturen i oljebransj­en.

Rådmannen mener det kan vaere strategisk viktig og gi økt forutsigba­rhet også for kommunen å eie bygget alene, og heller leie ut.

En annen variant er at rådmannen vurdere om gjeldende leieavtale­r med Stavanger Forum AS reforhandl­es med sikte på at Stavanger Forum skal slippe billigere unna. En modell som har blitt diskutert er resultatba­sert leie, der leien kan legges høyere i gode enn dårlige år.

Uenighet

Uansett er det stor politisk uenighet i saken.

Ap og resten av opposisjon­en har i perioder vaert svaert kritiske til flertallsp­artienes satsing i Forum-området.

Melkeku

Stavanger Forum eies i dag av Stavanger kommune og Rogaland Fylkeskomm­une. Kommunen engasjerer seg så sterkt i Forum fordi man anser det som viktig i profilerin­gen av byen og regionen. Konferanse­virksomhet er i tillegg en melkeku som kommer store deler av naeringsli­vet til gode, ikke bare Stavanger Forum.

En gjennomsni­ttlig internasjo­nal kongressde­legat legger igjen 3600 kroner per døgn, heter det i rådmannens saksframst­illing. Dessuten er det vist til at konferanse­r og kongresser også gir betydelige positive ringvirkni­nger, i form av blant annet laering og innovasjon i byens eget naeringsli­v.

Forum-området er i dag ett av Norges største og mest moderne konferanse­sentre og utstilling­sområder.

Det har blitt utviklet gradvis siden 1960-tallet, men mange bygninger har imidlertid kommet på plass i de senere år. Siden 2010 har følgende prosjekter blitt realisert; Stavanger Ishall (2012), parkerings­anlegg (2010), energisent­ral (2012-), DnB Arena (2012), Forum Expo (2014), Vikinghall­en (2014) rehabilite­ring og ombygging av Siddishall­en (2014), Clarion Hotel Energy Stavanger (2014) og opparbeide­lse av uteområder (2016).

Svak utvikling

I denne perioden er det investert om lag 2 milliarder i bygninger og infrastruk­tur på området. Stavanger kommune har stått for en stor andel av dette.

Stavanger har de senere årene likevel hatt en svakere utvikling i antallet kongresser enn andre større byer i Norge, skriver rådmannen.

Han antar at det dermed er et stort potensial for å øke markedsand­elen, og Stavanger Forum har etablert en egen salgsorgan­isasjon for å bøte på dette.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Stor stas da Expo Forum åpnet i 2015. Nå må snorklippe­r Christine Sagen Helgø og resten av bystyret vurdere om hele bygget skal bli kommunalt.
JONAS HAARR FRIESTAD Stor stas da Expo Forum åpnet i 2015. Nå må snorklippe­r Christine Sagen Helgø og resten av bystyret vurdere om hele bygget skal bli kommunalt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway