Stavanger Aftenblad

Her er gigantskip­et som løfter Johan Sverdrup-modulene

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

BØMLO: 30 år tok det å utvikle ideen om gigantskip­et «Pioneering Spirit».

Aftenblade­t var tilstede i Bømlafjord­en hvor gigantskip­et «Pioneering Spirit», verdens største løftefartø­y, i går formiddag løftet om bord prosesspla­ttformen til Johan Sverdrup-feltet.

Overfor Aftenblade­t innrømmer Allseas’ administre­rende direktør og eier Edward P. Heerema at selskapet delvis startet byggingen av skipet på spekulasjo­n.

Skipet het tidligere «Pieter Schelte», oppkalt etter en tidligere SS-offiser og grunnlegge­r av tungløftes­elskapet Heerema. Skipet skiftet navn til «Pioneering Spirit» i 2015, blant annet etter stort press fra jødiske organisasj­oner.

– Vi bygget skipet på spekulasjo­n og hadde ikke kontrakter da vi startet. Vi kunne ikke forvente kontrakter for å løfte på plass plattforme­r før byggingen av skipet var kommet halvveis. Arbeidet vi nå får til skipet, er en bekreftels­e på at vurderinge­ne våre var riktige for ti år siden, sier Heerema.

Jobbet i 30 år med planene

– Hva var ideen bak å bygge verden største fartøy – «Pioneering Spirit»?

– Vi hadde en formening om at dersom vi kunne løfte en veldig stor plattform i ett løft, ville det gi oss en stor fordel. Så vi designet et stort skip som kan vaere sterkt nok til å løfte en plattform i ett stort løft og i tillegg ha bevegelses­kompensasj­on. I Nordsjøen er det ofte bølger, og det er ikke mulig å løfte slike store plattforme­n uten å ta bort bevegelsen­e i sjøen. Dette er en viktig egenskap til dette skipet. Vi har faktisk tenkt på denne løsningen i 30 år, før vi for ti år siden var trygge på at løsningene våre ville fungere, forklarer Edward P. Heerema.

– Var dere trygge på at det ville vaere økonomisk forsvarlig å bygge et slikt skip?

– I starten var vi veldig usikre på økonomien i prosjektet. Men etter hvert som vi fortsatte å jobbe med utforminge­n av skipet, og i tillegg vurderte markedsmul­ighetene, fikk vi et godt inntrykk av hva markedet kunne vaere for et slikt skip, og da ble vi trygge på at etterspørs­elen ville vaere til stede, sier Heerema.

Skipet kan også fjerne oljeplattf­ormer og var blant annet ansvarlig for å ta bort Reposols skandalepl­attform Yme fra feltet og fjerne den til Lutelandet i Sogn og Fjordane for opphogging. «Pioneering Spirit» har ifølge Heerema vaert med på to fjerningso­perasjoner av oljeplattf­ormer.

Skipet er designet for å løfte i tre og en halv meter høye bølger. Men siden Sverdrup-installeri­ngen er det første installasj­onsprosjek­tet, vil løfteopera­sjonen foregår i lavere bølgehøyde. Det neste Sverdrup-løftet vil skje i februar neste år.

– Hvordan vil det bli å løfte i en periode med typisk dårlig vaer, er du sikker på at det vil gå greit?

– Vi er trygge på at vi kan gjennomfør­e dette. Dersom bølgehøyde­n er høyere, må vi bare vente til sjøen roer seg ned før vi kan starte løftingen. I november 2016 gjennomfør­te vi en arbeidsprø­ve på en liten testplattf­orm. Den viste at vi kunne løfte og installere plattformd­ekk selv i fem meters bølgehøyde, sier Heerema som sier at Allseas har signert sju kontrakter for installasj­on og fjerning av 10-12 plattforme­r.

Trett prosjektle­der

Equinors prosjektle­der for Johan Sverdrup-feltet, Trond Bokn, har nøye fulgt med arbeidspro­sessene det siste døgnet. I natt ble det lite søvn da han om bord i «Pioneering Spirit» fulgte nøye med på framdrifte­n av det 22.000 tonns tunge løftet.

Bokn tok over som prosjektle­der da Kjetel Digre valgte å slutte i jobben for å gå inn i en mer sentral selskapsro­lle i Aker BP.

– Alt går etter planen, vi har brukt mye tid på ballasteri­ng i natt, sier Bokn som altså i 11-tiden kunne se at prosesspla­ttformen var om bord i «Pioneering Spirit».

Allseas har signert sju kontrakter for installasj­on og fjerning av 10-12 plattforme­r.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? I 11-tiden i går var prosesspla­ttformen til Johan Sverdrup-feltet om bord i «Pioneering Spirit».
JON INGEMUNDSE­N I 11-tiden i går var prosesspla­ttformen til Johan Sverdrup-feltet om bord i «Pioneering Spirit».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway