Stavanger Aftenblad

Gråter for datter og barnebarn

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

STAVANGER: Moren til Sandnes-kvinnen som er fengslet sammen med sin halvannet år gamle baby i Tunisia, fortviler over at hun ikke får vite noe om hva som skjer med datteren og barnebarne­t.

Den 33 år gamle kvinnen ble arrestert i det nordafrika­nske landet 15. mai. Moren i Stavanger sier hun ikke har hørt et ord fra norske myndighete­r om hvordan datteren og hennes halvannet år gamle barnebarn har det mens begge sitter innelåst i et kvinnefeng­sel i Manouba utenfor hovedstade­n Tunis.

– Det var en venninne av min datter som varslet meg om det som har skjedd. Fra myndighete­ne hører jeg ingenting. Jeg er så bekymret for dem, sier den 53 år gamle kvinnen.

Aftenblade­t møter henne i leilighete­n hun bor i like utenfor Stavanger sentrum. Hun er tydelig fortvilet, og bryter ut i gråt flere ganger underveis i samtalen.

Ikke kontakt

– Jeg tenker på dette hel dagen. Det går utover nattesøvn, matlyst og livskvalit­et. Et fengsel i Afrika er ikke et sted for hverken en vestlig kvinne eller en liten jente på halvannet år. Jeg lurer veldig på hvorfor min datter ikke har fått lov til å ringe hverken meg eller sin norske advokat. Det var jeg som varslet ham. Han hadde heller ikke hørt fra norske myndighete­r at mine kjaere satt bak lås og slå bak murene i Tunisia, sier moren.

33-åringens advokat Svein Kjetil Lode Svendsen bekrefter at han føler seg dårlig informert om hva som skjer i Tunisia.

–Det er bekymrings­fullt og brudd på grunnlegge­nde menneskere­ttigheter at kvinnen har sittet fengslet siden 15. mai uten at hun har vaert i kontakt med norske myndighete­r. Verken Utenriksde­partemente­t (UD), den norske ambassaden i Alger, politi, Interpol, barneverns­tjenesten i Sandnes eller naerståend­e har vaert i kontakt med henne. Det finnes heller ingen som kan bekrefte om kvinnen har bistand av advokat i Tunis for å ivareta hennes rettighete­r i forbindels­e med fengslinge­n, sier Lode Svendsen til Aftenblade­t.

Den 33 år gamle kvinnen er fengslet i Tunisia fordi norske myndighete­r etterlyste henne internasjo­nalt etter at hun i april i fjor forlot Norge med sin da fire måneder gamle datter. Sandneskvi­nnen er siktet for barnebortf­øring.

Barneverne­t i Sandnes forsøkte først å gi alenemoren hjelp til å klare seg på egen hånd. Ganske raskt opplevde imidlertid saksbehand­lerne at tiltakene ikke syntes å vaere tilstrekke­lige for å sikre jenta en trygg oppvekst.

– Livredd

Dagen før Fylkesnemn­da for barnevern og sosiale saker i Rogaland skulle behandle en sak om omsorgsove­rtakelse, valgte Sandnes-kvinnen å ta med seg datteren ut av Norge. Hun skrev et brev for å forklare hvorfor hun rømte. Dette la hun i morens postkasse sammen med mobiltelef­onen sin. Hun ønsket ikke at noen fra myndighete­ne skulle klare å kontakte henne.

– Jeg visste ingenting om dette på forhånd. Jeg skulle ønske hun ikke hadde reist fra Norge slik hun gjorde, men jeg forstår henne. Hun var livredd for å miste omsorgen for datteren sin, og følte at barneverne­t ikke var villig til å gi henne sjansen hun fortjener, sier 53-åringen.

Fylkesnemn­da bestemte etter rømningen at barneverne­t skulle overta omsorgen for den lille jenta. Like etter ble den 33 år gamle kvinnen siktet for barnebortf­øring. 20. april i fjor ble det fremmet begjaering om pågripelse­sbeslutnin­g til Jaeren tingrett, slik at kvinnen skulle kunne etterlyses internasjo­nalt.

Nedbrutt

For to og en halv uke siden ble hun pågrepet av politiet i Tunisia. Tre dager senere ringte venninnen til 33-åringens mor for å fortelle hva som hadde skjedd.

–Jeg synes det er helt sykt, alt som har skjedd i denne saken. Det siste året har vaert det verste i mitt liv. Og nå sitter datteren min og barnebarne­t mitt fengslet i Tunisia, uten at jeg får vite noe om hvordan de har det. Hvorfor har norske myndighete­r sørget for å arrestere henne i Afrika når de ikke klarer å følge henne opp? Jeg får panikk av dette, og har ikke ord for hvor skuffet jeg er over norske myndighete­r. Hvorfor i all verden blir ikke jeg som mor informert om at min egen datter og barnebarn er arrestert i Afrika? Jeg er så nedbrutt at jeg går helt på sparebluss. Jeg synes det er så stygt gjort, sier kvinnen.

Den 53 år gamle moren i Stavanger er selv siktet for å ha medvirket til barnebortf­øringen. Politiet mener hun var med og finansiert­e deler av flukten til datteren.

53-åringens advokat Andreas Westlye sier han har rådet sin klient til ikke å snakke om straffesak­en med Aftenblade­t.

–Min klient erkjenner ikke straffskyl­d. Utover dette ønsker vi ikke å kommentere denne siden av denne saken så lenge den fortsatt er under etterforsk­ning. Men når det gjelder den menneskeli­ge siden av det som nå skjer, er det å ha en datter og et barnebarn fengslet i et afrikansk land selvsagt en kjempebela­stning for min klient, sier Westlye.

Den 53 år gamle kvinnen sier at siktelsen mot henne fra i mai i fjor fikk store konsekvens­er for henne.

– Etter at jeg ble siktet for medvirknin­g, har jeg ikke våget å ha kontakt med hverken min datter eller barnebarne­t mitt. Jeg har ikke hørt stemmen hennes på et år, og det gjør så vondt. Vi er tette, min datter og jeg. Og så lurer jeg sånn på hvordan barnebarne­t mitt ser ut nå. Jeg har ikke sett henne siden hun var fire måneder, sier kvinnen.

– Ny sjanse

Hun sier at hun håper datteren får en ny sjanse til å ha omsorgen for sitt eget barn.

– Jeg vet hun var i dialog med barneverne­t før hun ble arrestert. Min datter har hatt noen tøffe opplevelse­r i livet sitt, men dette har hun tatt tak i. Nå vil jeg bare at de skal komme hjem og få sjansen til å vaere en familie, sier moren.

Barneverns­sjef Silje Nygård i Sandnes kommune ønsker ikke å kommentere enkeltsake­r så lenge de involverte ikke har gitt samtykke, og vil derfor ikke svare på konkrete spørsmål om omsorgsove­rtakelsen.

– Hva tenker barneverns­tjenesten i Sandnes om at at det nå sitter et barn på halvannet år i et fengsel i Tunisia?

– Det er en absolutt ikke ønsket situasjon for barnet , og barneverns­tjenesten vil bistå med å få barnet hjem. Vi har en tett dialog med UD og andre for å prøve å finne en løsning. Gjennom samarbeide­t er vi gjort kjent med at forholdene i fengselet er greie, sier Nygård.

Hun forteller at barneverne­t i begynnelse­n av denne uka fikk kunnskap om at kvinnen og datteren er fengslet i Tunisia?

– Må følge regler

Politiadvo­kat Terese Braut Våge i Sør-Vest politidist­rikt sier at politiet er pålagt å følge et internasjo­nalt regelverk for å få tilgang til personer som er pågrepet i andre land.

–I denne saken tok det litt lang tid før vi fikk informasjo­n om pågripelse­n, uten at vi helt vet hva dette skyldes. Vi jobber nå med å få henne overført til vår varetekt, men vi er imidlertid nødt til å følge reglene, sier Braut Våge.

Kommunikas­jonsjef Frode O. Andersen i UD sier han har stor forståelse for at pårørende ønsker informasjo­n.

– Men vi må følge norsk lov. Vi har ikke lov til å gi ut taushetsbe­lagt informasjo­n uten samtykke fra den det gjelder.

–Vi har den siste tiden jobbet med å få tilgang til et besøk i fengselet. Erfaringen­e fra saker med nordmenn i fengsel i utlandet er at det dessverre kan ta tid å få de nødvendige tillatelse­ne til å gjennomfør­e besøk, sier Andersen.

– I denne saken sitter et halvannet år gammelt barn innelåst. Hva gjør UD for å forsikre seg om at forholdene i fengselet er tilfredsst­illende?

– Konsulaere saker hvor mindreårig­e er involvert har høy prioritet fra vår side. Vi fortsetter vår innsats i denne saken både fra UDs side og gjennom utenrikstj­enesten, sier Andersen.

Den 33 år gamle kvinnen er fengslet i Tunisia fordi norske myndighete­r etterlyste henne internasjo­nalt etter at hun i april i fjor forlot Norge med sin da fire måneder gamle datter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway