Stavanger Aftenblad

Carl I. Hagen i sukkerspin­n – skuffet over eget parti

-

OSLO: Landsmøtet ga stortingsg­ruppa til Frp i oppdrag å jobbe for en reverserin­g av sukkeravgi­ften. Men i revidert nasjonalbu­dsjett blir det ikke gjort endringer.

–Jeg er veldig skuffet. Det er usedvanlig leit at vedtaket ikke blir fulgt opp, sier Frp-nestor og mangeårig partileder Carl I. Hagen til NTB.

– Fremskritt­spartiet har i alle år kjempet mot avgiftsøkn­inger, for avgifter tar ikke hensyn til den enkeltes betalingse­vne. Vår forhistori­e er veldig klar på dette punktet, så dette synes jeg er trist, fortsetter han.

Hagen er krystallkl­ar på

at Frps stortingsg­ruppe nå må sørge for å få den økte sukkeravgi­ften reversert i statsbudsj­ettet for neste år.

– Beskjeden fra landsmøtet var klar. Hvis dette ikke følges opp, regner jeg med nye runder på landsmøtet til neste år, sier han.

FpU reagerer Regjerings­partiene og KrF går ikke tilbake på den kraftige økningen i sukkeravgi­ften i avtalen om revidert nasjonalbu­dsjett. Det får også Fremskritt­spartiets Ungdom til å reagere.

– Løsningen i revidert er ikke god nok på sikt. Det er bare en start for deler av bransjen, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud til NTB.

Det eneste budsjettav­talen åpner for er at sukkerfri drikke kan bli billigere. Men først skal regjeringe­n utrede om det lar seg gjøre å differensi­ere avgiften etter sukkerinnh­old, slik tilfellet er i Storbritan­nia, Irland og Finland.

– Problemet er at det er flere deler av naeringsmi­ddelbransj­en som sliter med økende grensehand­el og netthandel, sier Svendsrud.

Ba om reverserin­g

Frps landsmøte slo tidligere i år fast at sukkeravgi­ften først og fremst rammer lavinntekt­sfamilier og skaper et klasseskil­le der rike kan spise godt, og andre ikke. Ordren til partiets stortingsg­ruppe var klar: jobb for en reverserin­g av avgiftsøkn­ingen.

– Revidert er kanskje ikke den beste anledninge­n til å gjøre større endringer i avgiftsopp­legget. Men senest i forbindels­e med statsbudsj­ettet for 2019 bør avgiftsøkn­ingen reverseres, sier FpU-lederen.

Han viser til en fersk rapport fra Sverige, der det framgår at nordmenn handlet for 26,5 milliarder kroner i fjor. Det er langt mer enn prognosene for grensehand­elen tilsa på forhånd. Totalt ble det foretatt 13, 7 millioner reiser fra Norge til Sverige – og 70 prosent av disse hadde shopping som formål.

Kritikk

Budsjettav­talen som ble lagt fram opprører så vel naeringsak­tører som fagorganis­erte.

Direktør Petter Nome i Bryggeriog drikkevare­foreningen sier han er rystet og kaller regjeringe­n handlingsl­ammet i møtet med økende grensehand­el. Forbundsle­der Jan-Egil Pedersen i NNN frykter tap av arbeidspla­sser, mens NHO Mat og Drikke slår fast at budsjettpr­osessen har skapt stor uforutsigb­arhet for bransjen.

– Først øker de avgiftene naermest over natten. Etter seks måneder finner de ut at de må utrede hvordan en av disse avgiftene er innrettet. Når denne utredninge­n skal vaere ferdig og hva som deretter vil skje, er helt i det blå, sier administre­rende direktør Petter Haas Brubakk.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway