Stavanger Aftenblad

Europa ruster til handelskri­g

- Jesper Thobo-Carlsen Aftenblade­t/Politiken

BRUSSEL: Dongeri, bourbon og motorsykle­r blir våpen i handelskri­gen mellom USA og EU. Torsdag meldte den amerikansk­e regjeringe­n at Europas unntak fra USAs straffetol­l på stål og aluminium er opphevet fra i går. EU har gjort klar en rekke mottiltak som skal ramme amerikansk­e varer.

USAs president Donald Trump aktiverte straffetol­len på stål og aluminium som importeres fra Europa natt til i går. Tiltaket ble først annonsert i mars, men samtidig suspendert frem til 1. juni for å muliggjøre forhandlin­ger med EU.

På en pressekonf­eranse torsdag bekreftet USAs handelsmin­ister, Wilbur Ross, at straffetol­len på 25 prosent på stål og ti prosent på aluminium vil ta effekt ved midnatt i Washington D.C., altså klokken seks fredag morgen, norsk tid.

Ifølge det danske nyhetsbyrå­et Ritzau sa Wilbur Ross at forhandlin­ger med EU ikke har ført til resultater som den amerikansk­e regjeringe­n har funnet akseptabel­t. Det er ventet at EU vil svare på den amerikansk­e straffetol­len med egne importavgi­fter på utvalgte amerikansk­e varer, som blant annet bourbon og motorsykle­r, samt ikoniske dongeribuk­ser fra Levis og Lee.

EUs tilbud

I forrige uke ble EU-landene enige om å tilby den amerikansk­e regjeringe­n å forhandle om lempelser for industripr­odukter og offentlige kontrakter mellom Europa og USA. Ifølge den amerikansk­e avisa New York Times kunne det ha fjernet all toll på biler. Det er noe som Donald Trump har virket å ha vaert opptatt av.

Samtidig ønsket EU å kjøpe amerikansk naturgass og arbeide for reform av regelverke­t i Verdens handelsorg­anisasjon (WTO). Alt EU ønsket seg i gjengjeld var et permanent unntak fra ståltollen.

Den amerikansk­e regjeringe­n krever at europeiske og andre land skal begrense sin stål- og aluminiums­eksport til USA med en kvote eller akseptere straffetol­len. Sør-Korea, Australia og Brasil er blant landene som har gått med på en kvoteordni­ng, men EU ønsker ikke å følge denne modellen.

EUs handelskom­missaer, Cecilia Malmström, sa denne uka at amerikaner­ne ikke ser ut til å vaere fornøyd med det europeiske tilbudet.

– Det har vaert signaler fra USA om at unntakene ikke vil bli forlenget, slik at de enten vil tre i kraft 1. juni eller bli gjenstand for andre former for begrensede tiltak, sa hun ifølge nyhetsbyrå­et Reuters.

 ?? MARTIN MEISSNER/AP/NTB SCANPIX ?? En tysk stålarbeid­er i aksjon i Düsseldorf denne uka.
MARTIN MEISSNER/AP/NTB SCANPIX En tysk stålarbeid­er i aksjon i Düsseldorf denne uka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway