Stavanger Aftenblad

Ny lov forverrer flyktninge­nes situasjon i Syria

-

BEIRUT: En ny lov i Syria gjør situasjone­n enda vanskelige­re for flyktninge­ne i landet, mener Human Rights Watch (HRW).

Ifølge den New York-baserte gruppen gjør loven det mulig for myndighete­ne å overta privat eiendom og kaste ut innbyggere. Resultatet er at flyktninge­r som ønsker å vende hjem, ikke har noe å reise tilbake til.

Regjeringe­n hevder at lov 10, som den kalles, ble innført i april for å skape gjenoppbyg­gingssoner i landet som er herjet av sju års borgerkrig.

I et intervju med den greske avisa Kathimerin­i i mai, sier president Bashar Assad at loven gjør det mulig for myndighete­ne og bygge opp igjen områder som er lagt i ruiner og at det ikke innebaerer at noen blir fordrevet.

En tredel av landets boligmasse er ødelagt og ifølge Verdensban­ken har Syria lidd et økonomisk tap naer 300 milliarder dollar i materielle skader. Myndighete­ne har svart med å gi lokale myndighete­r fullmakt til å opprette samarbeids­prosjekter med privat naeringsli­v for overta ødelagte

30 dagers frist

Lov 10 fastslår at innbyggere bare har 30 dager på seg for å bevise at de står som eier av eiendom i sonene for å bli inkludert. Om de ikke kan dokumenter­e det, blir eierskapet overført til lokale myndighete­r.

Ifølge Human Rights Watch er det en rekke hindringer som står i veien for at innbyggern­e kan kreve tilbake sine hjem. Mange syrere eller flyktninge­r står i fare for å bli pågrepet om de vender tilbake. Videre har de ikke nødvendig dokumentas­jon som kan gi slektninge­r rett til å handle på deres vegne.

Bare halvparten av alle private boliger var registrert i Syria før krigen brøt ut, og mange av arkivene er ødelagt i løpet av krigen.

Bor i andres hus

Mange som har vendt tilbake bor i hus som har tilhørt andre, ifølge en ung familie som måtte rømme fra Øst-Ghouta. Familien har søkt tilflukt i byen Afrin. Den opprinneli­g kurdiske byen ble tømt for folk bare uker før etter at en brutal tyrkiskled­et offensiv tvang titusenvis på flukt.

– Ingen vil bo i et hus som ikke er deres eller bruke andres eiendeler. Vi vil alle vende hjem til vårt eget, eller våre byer, men situasjone­n har tvunget oss til å flytte inn i et hus som ikke er vårt. Hjemmene vi forlot blir nå bodd i av andre også. Slik er det for alle i Syria, ikke bare oss, sier Umaima al-Sheikh (25) som bor i huset med sin mann og to små barn.

11 millioner mennesker

Mer enn 11 millioner syrere har mistet sine hjem, inkludert mer enn 5 millioner som har flyktet fra landet.

HRW uttaler at den syriske regjeringe­n i 2012 innførte to lover som sørget for at de kunne beslaglegg­e eiendom og løsøre uten videre. Ifølge menneskere­ttsgruppen har myndighete­ne tidligere brukt lovverket til å jevne nabolag med jorda som motsatte seg Assads styre.

Både Tyskland, Hellas og Libanon, som til sammen huser over 1,5 millioner syriske flyktninge­r, er bekymret for den nye loven.

Ulrike Demmer, som er talskvinne for den tyske regjeringe­n, betegnet loven som en kynisk plan som er innført for å konfiskere eiendom som tilhører flyktninge­r. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway