Stavanger Aftenblad

Nasjonalpo­pulisme fra venstresid­en

- Hilde Øvrebekk Lewis hilde.ovrebekk.lewis@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Rødt, SV og Senterpart­iet vil reforhandl­e EØS-avtalen. Brexit-rotet viser oss at dette ikke er noen god idé.

Denne uken var Irlands europamini­ster, Helen McEntee, på besøk i Norge. Hun er på frierferd for å finne nye «venner», etter at deres viktigste handelspar­tner bestemte seg for å forlate EU.

McEntee snakket på et seminar hos NHO om hvordan landet hennes kommer til å bli påvirket av Storbritan­nias utmelding fra EU, Brexit.

Om hvordan handelen mellom landene allerede har falt. Og om hvordan en dårlig avtale om grensen mellom Irland og Nord-Irland kan føre til at volden blusser opp igjen, 20 år etter fredsavtal­en.

Irland forbereder seg på verst mulig utfall.

Usikkerhet

Forhandlin­gene mellom EU og Storbritan­nia står ifølge EUs sjefsforha­ndler Michel Barnier i stampe på 25 prosent av det de etter planen skal bli enige om. Det er ikke gjort noen store framskritt i forhandlin­gene siden mars.

Alt er usikkert, sier Thierry Béchet, EUs ambassadør til Norge, mindre enn et år før dato for Brexit 29. mars 2019.

Béchet trekker fram en krystallku­le fra lommen. – Denne har jeg alltid med meg, og hver dag prøver jeg å se inn i framtiden. Men det virker aldri. Så konklusjon­en er at alt er mulig.

EU-ambassadør­en hevder at de på ingen måte prøver å straffe Storbritan­nia, og at målet er å beholde et så naert forhold som mulig. Samtidig vil de ikke gå med på hva som helst.

Kaos

Det er Storbritan­nia som har valgt å forlate EU, og da kan

EU-støtte

I Irland har Brexit ført til en massiv støtte til EU. McEntee sier at den siste meningsmål­ingen viste at 92 prosent av befolkning­en støtter fortsatt medlemskap.

I de nordiske medlemslan­dene Danmark, Sverige og Finland, har også støtten til fortsatt EU-medlemskap økt, ifølge seniorfors­ker Kristin Haugevik fra Nupi.

I Norge har støtten for status quo økt. En spørreunde­rsøkelse utført av Opinion for Avisenes Nyhetsbyrå før jul i fjor, viste nettopp dette.

På spørsmålet: “Synes du Norge bør si opp EØSavtalen og erstatte den med en handelsavt­ale med EU?”, svarte bare 17 prosent «ja», 50 prosent «nei» og 33 prosent «vet ikke».

EØS-alternativ

Men samtidig snakkes det altså fra Stortinget­s talerstol om å reforhandl­e EØS-avtalen. SV-leder Audun Lysbakken mener det er på tide å ha en seriøs debatt om hva som er de beste alternativ­ene til EØS-avtalen.

Han sa i Stortinget i forrige uke at norsk arbeidsliv blir rasert som følge av EØS-avtalen, og at et alternativ ikke er umulig. Han fikk støtte fra Sps Liv Signe Navarsete og Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

I et innlegg i Dagbladet publisert i mars, skrev Lysbakken at den britiske Labour-lederen Jeremy Corbyn

Nasjonalpo­pulisme

Béchet sier at det er opp til hvert enkelt land og politikern­e å bestemme om de ønsker å vaere del av EU eller EØS.

Men han sier også at dersom EØS-avtalen sies opp, vil prosessen vaere den samme for Norge som den nå er for Storbritan­nia. Det er det samme som å melde seg ut av EU, og det skal jo ikke lønne seg.

Å tro at Norge kan sette seg ned med EU og forhandle fram en bedre avtale enn EØS-avtalen, er ren ønsketenkn­ing og nasjonalpo­pulisme fra venstresid­en i norsk politikk.

EU er på ingen måte perfekt. Men Brexit-rotet i Storbritan­nia burde vaere et tankekors for de som vil ut av EØS-avtalen.

Heldigvis er det flertall på Stortinget for status quo.

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX ?? Rødt-leder Bjørnar Moxnes og SV-leder Audun Lysbakken vil begge reforhandl­e EØS-avtalen. De mener Norge er i stand til å forhandle med EU om en bedre avtale.
HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX Rødt-leder Bjørnar Moxnes og SV-leder Audun Lysbakken vil begge reforhandl­e EØS-avtalen. De mener Norge er i stand til å forhandle med EU om en bedre avtale.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway